Poslední letošní premiérou Horáckého divadla je hra Miláčci

29. duben 2024 13:51

Horácké Divadlo v Jihlavě uvedlo premiéru inscenace Miláčci. Hra s komediálními prvky nabízí pohled do vztahů jedné rodiny, ve které hlavní roli představuje „Dcera národa“ z 19. století Zdeňka Havlíčková. Jejím otcem byl významný český novinář původem z Vysočiny Karel Havlíček Borovský.

Generační střet jedné rodiny, při kterém si vyměňují názory na výchovu otec, matka, dcera, syn a babička, se prolíná celým příběhem. Všichni postupně odkrývají svá tajemství a touhy.

Do příběhu ze současnosti ale nečekaně vstoupí vtělení Dcery národa Zdeňky Havlíčkové v podání herečky Svetlany Hruškociové. „Je to holka bláznivá, hlavně kvůli tomu, že si to může dovolit, protože je dávno mrtvá. Je po smrti sto padesát let a může si dovolit cokoliv na tom jevišti. Má jasný záměr, proč tam jde, proč se jim objeví,“ popisuje svoji postavu herečka.

Nečekanou zápletku přenesla na pódium hostující mostecká režisérka Lucie Ferenzová: „Nám se to s Dagmar Fričovou, která je autorkou scénáře, moc líbilo. Jenom jsme si říkaly, že nechceme dělat historický příběh a životopis té Zdeňky. Takže to Dáda uchopila svýma současnýma rukama a přetvořila si to k obrazu svému tenhle námět.“

Miláčci jsou poslední premiérou letošní 84. sezony Horáckého divadla. Na velké scéně ji divadlo uvedlo poprvé v sobotu 27. dubna.

Spustit audio