Festival Znojemský hrozen 2007

2. září 2007

Festival Znojemský hrozen je mezinárodní soutěžní přehlídkou publicistické a zábavné televizní a rozhlasové tvorby se zaměřením na gastronomii a s tím spojený životní styl. Festival se začlenil do hodnotných kulturních akcí s mezinárodní účastí. Festival také významnou měrou přispívá k prezentaci města Znojma a Jihomoravského kraje. Koná se každoročně ve městě Znojmě, letos ve dnech 2. - 6. září 2007.

Na počátku byla náhoda - zvolením tématu gastronomie, u televizních a později i rozhlasových pořadů jsme zaplnili dosud prázdné místo na mapě světových festivalů a perspektivně tak umožnili účast renomovaných světových producentů, jako jsou BBC, TF1, RAI, ORF a dalších v naší zemi.

Znojemský hrozen 2007 - Hot News

Ve velmi skromných podmínkách byl zorganizován v roce 1999 první ročník. Přes nízký finanční rozpočet i relativně úzký počet přihlášených pořadů - devatenáct, však již prokázal svoji nespornou jedinečnost a to i v mezinárodním měřítku.

Další skutečnost, která festivalu již od samého počátku pomohla vejít do širšího podvědomí odborné i laické veřejnosti, byla široká škála akcí festival doprovázející a s tím spojený značný mediální ohlas. Od počátku jsme měli rovněž štěstí na vstřícný přístup města Znojmo a na korektní finanční partnery, proto si mohl festival v dalších letech svoji pozici dále cílevědomě budovat.

Již druhý ročník v roce 2000 zahájil tradici veřejných projekcí soutěžních snímků a soustředil část doprovodných akcí na znojemské Masarykovo náměstí, které se tak stalo neformálním centrem festivalového dění. Přelomovým se pak stává ročník třetí, konaný v roce 2001. Domácí a zahraniční producenti z jedenácti zemí totiž do soutěžní části přihlásili celkem 81 pořadů. V tomto roce byla rovněž zahájena spolupráce se Zemědělským výborem Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky a s Ministerstvem zemědělství při konání mezinárodních seminářů, věnovaných zejména problematice vinařství a vinohradnictví. Prakticky od počátku historie festivalu pokračovala a pokračuje spolupráce s Českou a Slovenskou unií karikaturistů a pražskou galerií VIVO, kdy jde o zajišťování hodnotných výstav v době konání festivalu a po jeho skončení i v dalších městech České republiky. Radost nám dělá soutěž dětských kreseb žáků mateřských, základních a středních škol Znojemska "Plný talíř malování" i cyklus koncertů špičkových umělců, jako Václava Hudečka, či Štěpána Raka v prostorách nejvelebnějšího znojemského chrámu Svatého Mikuláše.

V roce 2002 při IV. ročníku došlo ještě k jedné zásadní inovaci. V soutěžní části byla ve spolupráci s Českým rozhlasem založena Sekce rozhlasové tvorby o gastronomii, otevřená domácím i zahraničním studiím.

V roce 2003 byly doprovodné akce rozšířeny o kuchařské a barmanské soutěže. V průběhu čtyř dnů navštívilo festival přes pět set hostů z České republiky a ze zahraničí. Pátý ročník měl kromě záštity ministra zemědělství České republiky rovněž záštitu hejtmana Jihomoravského kraje.

V roce 2004 se festival opět rozšířil. V soutěžní části o třetí sekci reklamních spotů o gastronomii a v doprovodných akcích o soutěž sommeliérů-juniorů. která se setkala s velkým úspěchem. V televizní sekci soutěžilo 129 pořadů ze šestnácti států celého světa, v rozhlasové sekci se poprvé podařilo získat pořad i mimo Českou a Slovenskou republiku a to z Itálie. Šťastným se ukázalo termínové oddělení od Znojemského vinobraní, rozšíření festivalu o neděli s uspořádáním sommeliérské soutěže, spolupráce s Českými drahami a zajištění Festivalového vlaku, tak i uspořádání galavečera v prostorech Jihomoravského muzea.

Dle mediálního ohlasu, názoru hostů a partnerů festivalu patřil rok 2006 k nejlepším. Přímou spokojenost vyjádřila i Rada města Znojma. Záštitu nad ním převzal premiér naší vlády a rozšířil ji i na VIII. ročník. Soutěže se zúčastnilo celkem 270 televizních a rozhlasových pořadů a reklamních spotů ze 16 států.

Země, které se svými pořady účastní letošního festivalu Znojemský hrozen 2007:
Austrálie, Bulharsko, Česká republika, Čínská lidová republika, Estonsko, Francie, Itálie, Kanada, Korea, Lotyšsko, Maďarsko, Německo, Řecko, Slovensko, Slovinsko, USA, Velká Británie.

Věřím, že jubilejní, X. ročníkem v roce 2008 důstojně uzavřeme jednu festivalovou kapitolu.
Patronem prvního dne festivalu Znojemský hrozen 2007 se v neděli 2. září stal pan Martin Baťha, s nimž již několik let organizujeme barmanskou soutěž a show Flaitrix ve stanu na Masarykově náměstí. Společnými silami se podílíme na přípravě akce, která přináší mimořádný emotivní zážitek.
A ještě o jednom se chci zmínit - o umělcích, jejichž díla, doufám, přinesou i letos radost oceněným a i hostům festivalu. Jsou to v prvé řadě znojemští výtvarníci Alexander Walter a Zdeněk Maixner, kteří zhotovují základní věcné ceny festivalu. V Hot news přinášíme jejich fotografie. K nim řadím uměleckého kováře Františka Švajku z nedalekých Dobšic, jehož "železa" jsou symbolem festivalu. Škálu cen a dárků pak doplňují výrobky z českého křišťálu uměleckého skláře Martina Cvrčka ze Železného Brodu.

JUDr. Ladislav JÍŠA
předseda správní rady Znojemský hrozen, o.p.s.,
a ředitel festivalu

Podrobnosti o festivalu a jeho program získáte na oficiální internetové stránce na adrese: www.znojemsky-hrozen.cz. O festivalu také pravidelně informujeme ve vysílání Českého rozhlasu 2 - Praha.
Audio záznamy najdete na stránce Rádia na přání ZDE. (Jsou zde publikovány i příspěvky z loňského ročníku, tedy Znojemský hrozen 2006.)

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.