Stroj času aneb Cesta do nekonečna

31. prosinec 2008

Hlavní silvestrovský program Českého rozhlasu 2 - Praha začne letos už ve 14:00 hodin. Posluchače čeká desetihodinový maratón, který jsme nazvali Stroj času aneb Cesta do nekonečna. Jeho průvodci budou Dana Syslová a Michal Pavlata jakožto Malvína Křenová a pes Monty, protagonisté oblíbeného seriálu Život je pes.

Po celý letošní rok jsme si připomínali "osmičková" výročí, slavili jsme také 85. výročí narozenin Českého rozhlasu. Proto se i poslední den v roce budeme v dramaturgii Jitky Škápíkové a režii Yvony Žertové ohlížet zpátky a vybereme pro vás to nejlepší, co se v rozhlasové zábavě urodilo od třicátých let až po dobu dnešní.

Logo

Dávno předtím, než vznikl rozhlas, se chodilo za zábavou do kabaretů a zpěvních síní. Proto první hodinu, (14:00) kterou připravila Markéta Košťáková, věnujeme právě jim. Na přelomu 19. a 20. století jsme v Praze mohli na kabaret narazit doslova "na každém rohu". Ačkoli se v rozhlasovém archivu nezachovaly autentické zvukové záznamy, dochovalo se množství textů. A tak se můžeme vypravit za zábavou hned do několika vyhlášených pražských podniků. Ve druhé hodině (15:00) si připomeneme humor let 30. a 40., kdy pánové Voskovec a Werich zpívali: "Takhle to teda dělat se nedá... O tom, jak by to "nemělo vypadat", zpívala a hovořila ve skečích řada komiků. Lidé se díky nim bavili na úkor politických stran, politiků, parlamentu. Do tehdejšího parlamentu se půjdeme podívat i my. Ferenc Futurista zazpívá o tom, jak se poslanci dohadovali nad barvou rukavic dopravních strážníků, o slovo se přihlásí pan Spejbl, aby na parlamentní půdě pronesl politickou přednášku "o ožehavé situaci", bavit nás bude také R. A. Dvorský a jeho Melody boys, kabaretiér Willy Kuk, Kocourkovští učitelé a Fanda Mrázek.

Logo

Třetí hodinu (16:00) věnoval Ondřej Suchý roku 1958. Ačkoli se dnes na 50. léta vzpomíná jako na časy nelehké a trudné, byl rok 1958 v české kultuře rokem velmi bohatým a plodným. Například 1. března zahájilo oficiálně svou činnost první z tzv. divadel malých forem, Divadlo Rokoko, 14. listopadu měla v Divadle ABC premiéru hra pánů Voskovce a Wericha "Těžká Barbora" a 9. prosince se na Anenském náměstí v nově otevřeném divadle s názvem "Na zábradlí" konala premiéra hry "Kdyby tisíc klarinetů"...

Logo

V 17:00 hodin začne 4. hodina silvestrovského maratónu, v níž Tomáš Černý připomene posluchačům slavný cyklus pořadů Sedmilháři. V hloubi 60. let, v době, která slibovala uvolnění poměrů, vymyslela redaktorka rozhlasu Dita Skálová program postavený na jednoduchém vyprávění. Ovšem vyprávět historky ze života, které by pobavily, nebyly vulgární, měly načasovanou a chytrou pointu a půvab obyčejného života, to není nic jednoduchého. Dita Skálová přivedla k mikrofonu několik osobností uměleckého světa. Dobře míněnou lahvinkou červeného, povolením zapálit si a jinými poživatinami navodila příznivou náladu a historky se začaly sypat. A my si některé z nich připomeneme.

Logo

V 6. hodině Stroje času (18:00) zavede Jitka Škápíková posluchače do jednoho proslulého podniku, který vzniknul-nevzniknul v Dykově ulici v Praze 2. Dnes se na onom domě nachází pamětní deska, neboť se zde narodil-nenarodil ten, kdo před dvěma lety získal-nezískal titul Největší Čech. Ano, zajdeme se podívat do proslulé Nealkoholické Vinárny U Pavouka, kterou v roce 1966 vymyslel Zdeněk Svěrák a Jiří Šebánek. Připomeneme si postavičky, které vinárnu zabydlovaly, a samozřejmě také českého giganta, vynálezce a myslitele Járu Cimrmana, který se ve vinárně 16. září 1966 narodil.

Cimrmanova dvousměrná lokomotiva, která jezdila vpřed i při jízdě vzad (Mexiko 1907)

V 19:00 hodin přijdou v pořadu Heleny Dubničové ke slovu léta 60. a 70. Humoru a satiře se v tehdy Československém rozhlase dařilo. Není divu, když se v redakci humoru a satiry snoubil v jedné bytosti současně redaktor, dramaturg, autor a často i průvodce nebo režisér pořadu. A kvalitní autoři k sobě přitahovali skvělé interprety slova i hudby...

Obrázkový smajlík

Ve 20:00 hodin pootevřeme Klaunův notes, tedy pořad Michala Madryho, který mu dal podtitul Viděli jste už smát se koně? Poté se ohlédneme za nejúspěšnějšími zábavnými pořady právě končícího roku:
za (Ne)vinným dotazníkem Radka Brzobohatého,
Bolkovinami,
Radiodárkem,
pořadem Dva v Africe,
Nedělní šálek kávy s Miroslavem Donutilem,
Toboganem
a také novým cyklem Hvězdný prach.

Logo

Předposlední hodinu roku (23:00) vyplní pásmo Ondřeje Suchého Čím se strefit o osmiček. Pokaždé, když se blíží datum, ve kterém se objevuje vícekrát jedna číslice, dostávají lidé nápad "načasovat" na toto datum nějakou významnou událost. Nejvíce se uvažuje o svatbě, jejíž uskutečnění bývá nejpravděpodobnější nebo narození dítěte, což naopak bývá jen pouhým pokusem o pokus. A když to nevyjde, pak se alespoň křtí a vítají se do života noví občánkové. Pořad Když je na co vzpomínat, jehož autor Vladimír Bernášek si dal se svými hosty dostaveníčko v Pivovarském dvoře Purkmistrv Plzni - Černicích, nás dovede až k silvestrovské půlnoci.

Logo
autor: Jitka Škápíková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.