Jak to vidí Jiřina Šiklová - 18. dubna

18. duben 2012

Komentovala aktuální společensko-politické události posledních dní, jako např. odchod Karolíny Peake z Věcí veřejných, úlohu žen v této politické straně či přímou volbu prezidenta.

Jiřina Šiklová v letech tzv. normalizace zprostředkovávala, spolu s dalšími, spojení s exilem a zasílala tam rukopisy našich autorů a zpětně vydané knížky. Za tuto činnost byla v letech l981 - 1982 uvězněna. Od začátku let 90. opětně působila na FFUK, kde založila katedru sociální práce a paralelně knihovnu Gender studies o.p.s. Nevstoupila do politiky ale komentuje současné politické události a angažuje se v nevládních, občanských iniciativách, v Kontu Bariéry, Vize 97, ČSDS, Amnesty International apod. Je členkou několika redakcí odborných časopisů v zahraničí.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Příjemný poslech vám přeje Vladimír Kroc. Hostem pořadu Jak to vidí je dnes socioložka Jiřina Šiklová. Dobrý den.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Dobrý den.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vím, že dostanete cenu 1. června města Plzeň, tak se jmenuje, kterou si připomínají takzvané první zvonění v roce 1953, kdy právě v první červnový den vyšli dělníci ze Škodovky protestovat proti měnové reformě. Co to pro vás znamená taková cena?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, tak jsem tím potěšena. Takovouhle cenu jsem nikdy nedostala, navíc myslím, že tím se připomíná výročí, na které se zapomíná. Totiž ten rok 1953, kdy to byl krach státu, na to už lidi zapomněli, kdy to se najednou zlikvidovala veškerá měna, to nebyla jenom tedy, že těm lidem se vzaly peníze, ale znehodnotily se jim i veškeré vklady. To bylo ground zero. To bylo opravdu a až teda do toho, do té části pod úroveň jakoukoliv a lidé se teda domnívají, že ten minulý režim byl výborný, ale na toto se zapomíná. Tehdy v tom roce 1953 taky bylo opravdu střílení zde do dělníků a ono také bylo v NDR, ale o tom se také pochopitelně nemluvilo. Já si vzpomínám, že tedy někteří dělníci z té Škodovky, co byli málo zranění, tak jeli do Prahy, konkrétně za mým otcem, protože věděli, že je teda ošetří proto, protože se báli jít v Plzni, že by to někdo nahlásil, že tedy i oni se podíleli na těch demonstracích, co tam byly proti tehdejší vládě. Já myslím, že je to dobré připomenout, ne zrovna tím, že to dostanu já, ale myslím si, že je to dobré připomenout, jaksi, že to je ta, ten začátek, odkud se vlastně vycházelo.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tedy já bych vám poblahopřál k té ceně. Pojďme k současnosti. Už tomu máme zřejmě znovu koaliční krizi. Ona vypadá, jako, že je taková permanentní. Připomenu, že místopředsedkyně vlády Karolína Peake ohlásila včera celkem překvapivě odchod ze strany Věci veřejné. Následovat ji má podle posledních informací asi 10 poslanců. Jak se díváte na zdůvodnění tohoto kroku, že už jí nevyhovuje politika ultimat, už se jí nasytila?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Tak já se jí divím, že takhle chytrá ženská vůbec do této politické strany vlezla. Protože myslím, že to byla jediná z těch žen, které tam byly opravdu chytré a která měla i určitý tedy rův, nebo určité postavení a rozhodnutí. Takže je to škoda, že to udělala tak pozdě. No, jestli se jí podaří z té strany vlastně vytvořit jakýsi druhý subjekt, tak pak to není tak špatné, protože ty Věci veřejné stejně v těch příštích volbách nebudou zvoleny, to by opravdu jsme podceňovali naše voliče. Takže je možné z toho, než by zakládala novou stranu, ale tu novou stranu by převedla tedy do té další vlády. Já bych to považovala za správné, kéž by se jí to podařilo.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Politologové vesměs soudí, že by v takové konstelaci tedy koaliční vláda s tou nově tvořenou platformou Karolíny Peake, že by mohla být stabilnější, než ta dosavadní verze s Věcmi veřejnými. Myslíte si to také?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Určitě, protože ten Radek John je určitě, byl takový maskot, že jo, a ta, ten pan Vít Bárta určitě také nemůže být důvěryhodnou osobou, tak já se domnívám, že to je jediná varianta, protože kdyby dneska došlo k demisi vlády, tak já jsem proti tomu. Zaprvé je to další vydání peněz a ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Myslíte nové volby?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
... nové volby, ano, kdyby došlo k demisi a hlavně to, co je tady uděláno, nebo začato, to by se neřešilo. Dokonce bohužel by docházelo k tomu, že ty všechny kauzy, které zde jsou, by se znova zametly pod koberec, protože tato vláda už by nebyla kompetentní to řešit a ty lidi třeba odsoudit a ta nová by tedy se teprve sestavovala. A už by to nebyla její priorita. Čili já si myslím, počkat na volby, když by se toto Kateřině Peake podařilo, byla by to skvělá věc. A kdyby se k ní, teda připojily některé ty jejich, ty lokální skupiny, bylo by to také skvělé.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ještě právě k tomu rozkolu ve Věcech veřejných. Radek John, který byl na pracovní návštěvě Polska, tak to označil za druhé Sarajevo, nebo Sarajevo číslo 2 a hned tu platformu ocejchoval, že to je platforma postů, že těm lidem jde především tedy o ty posty. Jak to vidíte vy?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
A co jde jemu? Proč tam teda šel, vždyť měl docela dobré místo v televizi, mohl tam dál odhalovat kauzy, jak Sherlock Holmes, že jo, ale já se domnívám, že tady to nemusí být jenom věc postů, to je to, že tito lidé si říkají, nemůžeme přece ty voliče, kteří nás volili, úplně nechat na huntě, navíc je potřeba se morálně distancovat. Já jsem tuhle třeba nešla na přednášku do Senátu, něco se jednalo o gerontologii, protože jsem se dozvěděla, že je to pod záštitou jednoho tedy poslance z Věcí veřejných. A říkala jsem si v detailech musíme být důslední, když je to pod záštitou Věcí veřejných, nepůjdu tam, protože bych taky nešla na shromáždění, které by zaštiťoval někdo, kdo by mi morálně byl nepřijatelný.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jak se díváte na úlohu žen ve straně Věci veřejné? Ono se zdá, že každá z těch, které jsou nejvíc vidět, Karolína Peake, Kristýna Kočí, Kateřina Klasnová a nebo Dagmar Navrátilová, že sehrály dost odlišnou roli.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Ale tak to bývá, že? Všechny ženy nejsou na stejný kopyto. Ale já se opravdu domnívám, tak ta jedna teda oblažovala jejich tedy neformálního předsedu, jak to prostě vždycky jsem pletl si pan Václav Klaus, prezident Klaus si pletl a vždycky mu říkal: Já jsem se domníval, nebo já bych si přál, abyste byl předsedou. Za to neodsuzuju pana prezidenta Klause, ale spíš jeho poradce, že mu nebyli schopni poradit, tak tohohle člověka moc nevytahujte do popředí. No a ta druhá teda se stala tou, jakoby tedy rebelkou, která byla ta puberťačka, která dělala ty neplechy, to je teda ta Kateřina Kočí, no tohle to role třetí, té rozumné ženy, zbyla na tu nejstarší z nich. Takže to je, myslím, já bych teda považuju tu roli tý Kateřiny Peake za nejlepší.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vy jste připomenula právě Kristýnu Kočí, tak viděla v Rubínu tu hru, nebo jedno z těch představení, které ...

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Viděla jsem, viděla jsem tu první, to druhé tedy útočí /nesrozumitelné/ nebo Blonďatá bestie útočí, to už jsem neviděla, ale znám teda toho obsah a považuju to za velice dobrou hru a včera jsem viděla vynikající hru Enron, která se hraje ve Stavovském divadle, teda ono je to zase Národní, v činohře a bylo to vynikající. Je to hra o skutečnosti, kdy teda Enron, firma Enron v roce asi 1999-2001 se tedy složila a ty podvody a ty postupy připomínají současnost. Když jsem to viděla, tak jsem si říkala, no vlastně u nás se hraje úplně stejná tedy hra a ti lidé na to koukají. Tam toho přišlo tedy útok a dvojčata tedy útok na New York, takže se to trochu překrylo, ale ten šéf té správní rady tam dostal asi 25 let a ten druhý o něco méně.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vy jste nejenom toto představení v Národním divadle viděla, vy jste se ho svým způsobem aktivně zúčastnila, mám na mysli besedu, která následovala. Jak velký zájem diváků bylo diskutovat o tom tématu?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Obrovský. My jsme se domnívali, nebo organizátoři se domnívali, že tam zůstane 5, 6 lidí, prakticky tedy hlediště, balkony ne, bylo plné. Kromě několika řad to bylo opravdu plné jeviště a diskutovalo se tam až do 11 hodin, až tedy moderátor a organizátor toho požádal, že taky musí jít šatnářky domů.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Co vám to třeba přineslo? Jaký poznatek nebo postřeh jste si odnesla z divadla?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, tak já mám někdy dojem z toho, co lidi takhle píšou po e-mailu, že někdy naši lidé se odreagovávají v tom, že jenom nadávají. Takže zrovna velké mínění o tedy lidu obecném nemám, ale když je to takovéto besedy, byla jsem nedávno na Kladně, Sysifos vynikající, tohle to bylo další, opravdu ti lidé mají velký zájem a hlavně hledají řešení. Není to jenom nadávání, není to jenom vzpoura, perfektní dotazy a výborným způsobem. Bohužel nikdo nezná v tomto momentu návod tedy k rozluštění této situace.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vím, že jste proti přímé volbě prezidenta. Proč?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, protože u nás neodpovídá to ústavě, prezident prakticky tedy nemá žádné zvláštní pravomoce, prezident může působit pouze svojí osobností. Lidé si to trochu pletou. Nemáme tady prezidentský systém. Tak si myslím, že je to vyhození peněz a navíc je to zase další tříštění té celé scény a bude to ještě komplikovanější, jestliže prezident nebude vázaný ani tak trochu na ty politické strany. Považuji to za vyhozených půl miliardy, ono to bude stát víc.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová si rozmyslela kandidaturu na prezidentku, řekla, že mezi důvody byly, já to zkracuju, protivládní výzvy z posledních týdnů, ale také to, že ačkoliv byli poslanci Bárta a Škárka odsouzeni, takže zůstávají v politice. Co si zejména o té argumentaci myslíte?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Tato argumentace je špatná, protože ti lidé byli odsouzeni, v pořádku, dokud jsou poslanci, jsou to dva mandáty. Myslím si, že by teda paní Miroslava Němcová toto, když už je tak dlouho ve funkci, měla znát. Po stránce právní je to v pořádku. Něco jiného by bylo, kdyby tedy opravdu je ta strana teda k tomu morálně donutila a nebo, kdyby oni měli v sobě tolik morálky, že by řekli, na shledanou, děkujeme, případně odešli tak, aby je už nebylo vidět. Když ji nemají v sobě, tak tedy se nedají k tomu přinutit. Ale ta argumentace paní Němcové je podle mě zcestná. Jinak ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ale mně to připadá, že ona se jakoby nechala taky tou politikou znechutit, což je ale opravdu varující, když už předsedkyně Poslanecké sněmovny to takto cítí. Jestli to dobře repredukuju tedy.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Já si myslím, že to je špatné, protože, když do toho jdu, tak to musím teda v tom pokračovat a snažit se dělat to nejlepší. Ale myslím si, že jestliže paní Miroslava Němcová nebude kandidovat na prezidentku, že to nebude tak velká škoda. I když, jak víte, já ženy podporuji, ale že to nebude tak velká škoda, protože já jsem vlastně si nepamatuji si, že by ona někdy kromě toho, že perfektně řídila schůze, prosazovala nějaký svůj názor. Jeden čas byla velká následnice prezidenta Klause, v té poslední době už vlastně ani nevím, koho následovala, ale osobitý příjem, přínos tedy a osobité myšlenky neměla. Takže to konečně nevadí, když teda nebude kandidovat.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vy už jste řekla myšlenku, že u nás potřebujeme prezidenta osobnost.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Tak.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vidíte někoho takového kolem sebe, koho vy byste ráda na Hradě? Když už tedy se budete muset zřejmě s tou přímou volbou spokojit.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Ano, no, tak prosím vás, Jana, honem, manželka je to Kabala, teďka mi vzpomenete, no, byla v evropským ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Teď jste mě ale zaskočila. Taky nevím.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
... no, taky vidíte. Tak to je třeba výrazná osoba, která by mohla být. Nebo Eliška Wagnerová ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Aha.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
... prosím, to jsou dvě ženy, které bych tam docela ráda viděla, když už se mluví tedy o ženách. No a jinak z těch lidí, co se tam hlásí, tak já se domnívám, že docela dobrý by byl Jan Švejnar, jo, to je osobnost, asi by lidem vadilo, že není, nežije tady a jestli to vůbec chce, to by se musel rozhodnout no a myslím si, že třeba když se tam, by se tam hlásil Jirka Dienstbier, takže je na to mladý ještě a to je dobrý, myslím, člověk a že by měl napřed upravit sociálně demokratickou stranu a může být tím prezidentem za 20 let.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Rychle jsem to napravil, našel jsem jméno, Jana Hybášková, jste chtěla ...

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Ano, ano, Janu Hybáškovou bych si dovedla velice dobře představit. Teďka je někde v Afghánistánu, nebo v Pákistánu. Dobrá, chytrá ženská, která toho totiž hodně udělala také teda, když byla v Evropské unii, to se málo ví, jo.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Iniciativa za svobodné vysoké školy zahájila týden neklidu proti reformám a proti zápisnému, což tedy studenti považují, jak říkají, za maskované školné. Mají ale partnera k takovému případnému jednání? Ještě včera to vypadlo tedy, že novým ministrem bude dosavadní náměstek Jiří Nantl, ale nevím, jestli to ještě platí po tom rozkolu Věcí veřejných, netuším, kdo by nám takovou otázku měl odpovědět, kdo bude příštím ministrem školství.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
A je to tak podstatné, kdo bude tím ministrem? Já si myslím, že tyto instituce ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Myslíte, že ne?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
... mají jet nezávisle na tom, jak jsou a že redukovat to na otázku školného, nebo zápisného je nesmysl. Ti studenti to tak nechápou a toto se dělá s líbivosti a také, promiňte média, že je to jednoduché pro pochopení i interpretaci. Je to stejné vlastně do jisté míry osočení a redukce toho problému, jako, když to bylo se zdravotnictvím, jakoby opravdu lékařům a zdravotním sestrám šlo jen o platy.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Já si to ale vůbec tak nemyslel, že by se redukoval protest na otázku zápisného nebo školného. Oni paušálně, pokud tomu rozumím správně, nechtějí reformy. Jaké jsou argumenty proti školní reformě nebo proti reformě vysokých škol?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Já jsem se dívala a byla jsem na řadě setkání, když byl ten první Týden protestů, byl velice dobře vedený a ty diskuse byly naprosto věcné, hluboké, to nebylo povrchní setkávání. Takže já si tady studentů, to, co jsem viděla, velice vážím. Nebyla to jenom recese, naopak. A oni tam teda říkají, jestliže vzdělání a o vzdělání budou rozhodovat podnikatelé, to znamená, že bude jedna třetina těch, kteří rozhodují o vzdělání, bude tedy také z těch podnikatelů, kteří by na to i případně dávali peníze, takže tito lidé, kteří jsou z toho neakademického fóra, si budou určovat, co má být náplní škol. A to je myslím, že pochopitelně špatné, protože třeba univerzita je proto univerzita, že tedy nemá jenom to, co je účelové a to, co dovede běžný člověk i teda bohatý třeba podnikatel pochopit, že bude příště důležité. Proto si myslím, že ten protest studentů je správný, tak jak byl dělaný. Jestli se jim to teďka povede, já nevím. Víte, to je nevýhoda, že lidé by si měli uvědomit, že když se dělají určité protesty, takže to má být něco konkrétního, co se dá prosadit. Třeba ta veřejnost proti korupci říká ano, požadujeme vytvoření komise k prošetření toho a toho, jo, to je konkrétní, to se dá udělat. Dejte veřejnosti té a té podklady a bude tu nezávislá komise, která to přešetří. To se je možné realizovat.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vy jste říkala, že ty studentské protesty nejsou pouze recese, ale ona ta recese je někdy zábavná a člověka pobaví, jak dokáží být ti studenti někdy nápadití. Jakého druhu jste vy zatím zažila akce, které souvisejí právě s tím týdnem neklidu na vysokých školách?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, tak to by vedle těch demonstrací, to byly ty různé masky, nápisy, plakáty, ale to bylo to, co dělali ti studenti vnějš, mimo budovy, ano, to byla opravdu občas ta recese, i včetně těch masek a lampionů a tak dále, nebo teda balónků. Ale to co bylo tedy v těch kuloárech, to, co bylo třeba v klubu K4, já jsem si vždycky myslela K4 a on to měl bejt Karel IV., když máte K psaný K a vedle toho 4 arabskou, tak vás vůbec nenapadne, že to je teda Karel IV. No a nebo to byly na filosofické fakultě, co byly na jiných fakultách, na přírodovědecké, to byly věcné diskuse naplněné posluchárny.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Odbory očekávají na té sobotní demonstraci 21. dubna v Praze desetitisíce lidí, někde jsem viděl asi 40 tisíc očekávaných demonstrantů. Jak se díváte na ty akce STOP vládě?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
To považuji za, já osobně, za nevhodné. Navíc toto není otázka a úkol odborů. Odbory mají hájit konkrétně zájmy určitého skupiny a nemají se spojovat s politickými stranami. To je určitá nedovzdělanost, jak z hlediska těch odborů, tak teda z hlediska těch některých, kteří k nim případně jdou a také se chtějí ukázat. Prostě odbory mají jinačí úlohu. Považuji za naprosto nesmyslné, že třeba někdo vyhlásí generální stávku, každou chvilku neomezená generální stávka, vezměme si příklad i Islandu a podobně, tak se ptám, kdy ta opravdu neomezená generální stávka se podařila, tak jak by se ti lidé na ta náměstí dostali a kdyby sehnali housky kde by tedy mohli si vůbec pak by přestaly fungovat i ty elektrárny asi ne.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jak se díváte tedy na ty reformy? Raději žádné, než takové, které realizuje ta současná vláda, a nebo ano, ale jinak?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Ano, ale jinak. To je můj názor.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ale to jste byla hodně stručná, ono tedy ...

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Já vím.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
... tedy o to jak?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, tak jak? Já jsem pro ty postupné kroky, já jsem pro iniciativu zdola, je tady řada občanských sdružení, třeba Veřejnost proti korupci to prohlášení: Vraťte nám stát, tak to je věcné, podepsalo to asi 16 občanských sdružení, mohou se k tomu připojovat další a dělá se takové to paralelní setkání v příštím týdnu v Brně, ale i v jiných městech a vždycky na tom místa aktivizovat ty lidi pro ty konkrétní věci a také je důležité, aby ti lidé se znali. Internet je dobrá věc, ale je to anonymní. Tak, jako, když si dají ten Anonymous dá ten, tu masku před ten obličej. A to nestačí, člověk, když je teda anonymní, tak nemá tu odpovědnost. Proto si myslím, že je dobré se sejít někde a trošku si v tom omočit ruce, v tom dobrém i v tom špatném. A domnívám se, že na takovýchto akcích se vlastně učí, jak tedy lidi organizovat, občané běžní, tak tedy si dodávají jeden druhému kuráž a říkají si my na něco stojíme a zatřetí, oni se dokáží zorganizovat a spoustu věcí si vyřídit aniž potřebují k tomu tu vládu. To je také důležité. Pak to začíná být hrozbou. A hlavně nepodléhat defetismu. Když si třeba pomyslíte, kolik věcí se zde sice nakouslo a udělalo, třeba pan Sváček se nestal ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ústavním soudcem.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
... ústavním soudcem, záležitost Mostecké uhelné, tam třeba byla podána veřejnost, ta Veřejnost proti korupci podala přímo trestní oznámení, ta nadace Karla Janečka, která podporuje ty lidi, kteří teda něco, když se dostanou do konfliktu, tak oni jim zaplatí advokáty a tak dále. Těch akcí je už asi 16. Samozřejmě i třeba Rampula a podobně. To stačí teď, aby se o tom mluvilo a ti další si dají pozor. Teďka jsem se třeba dozvěděla, že by chtěli víceméně lidé odstranit ministra Pospíšila. Naopak, já se domnívám, že je to člověk na svém místě, není nikomu zavázán, je mladý a už proto dá se předpokládat, že si bude dávat pozor, protože má před sebou ještě život a případně politickou kariéru. To je potřeba takovéto lidi podporovat.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Přišel nám tady posluchačský mail na, přes stránky našeho pořadu, ale bohužel není podepsán, přesto ho přečtu: Studenty by nezabilo pár tisíc školného zaplatit, studiem získají přidanou hodnotu, kterou později bohatě zúročí. Domnívá se kdosi, kdo tedy zapomněl v tom mailu ...

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Určitě, neškodilo by je to, kdyby je ty peníze dejme tomu do toho dali, budou se cítit odpovědnější. Navíc většina z nich někde stejně přitom pracuje. Takže by si to mohli dovolit. Zaprvé to je trošku princip a zadruhé víte, tam se pořád řeší ta otázka těch půjček těm studentům. To je velice pofidérní, protože na tom vydělají ty banky, které jim budou půjčovat peníze. Když jsem viděla včera ten, to divadelní představení Enron, viděla jsem, kolik peněz stojí takovéto věci, tak bych říkala, že nač se mají napakovat na tom banky, tak jako je nedomyšlené třeba s těmi důchody, aby se, zase je to otázka opravdu problematická, tak lidé tomu nerozumí a zadruhé ty banky a to finančnictví je tak variabilní a labilní, že člověk si myslí, že je to opravdu zatěžování.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jinými slovy, vy proti přiměřenému školnému na vysokých školách rozhodně nejste?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Ne, určitě jsem pro to, ale ne aby teda ty studenti dali ty peníze a za to a o to jim dal ministerstvo méně peněz těm školám. To by byla chyba. A aby potom byli třeba do senátu a do těch rozhodujících oblastí dána třetina studentů, třetina akademiků a třetina lidí z praxe. Vždyť můžou si ti lidé z té praxe zaplatit stipendium některým studentům, které si vyberou. Tak se to dělávalo.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Naším dnešním hostem v pořadu Jak to vidí byla socioložka Jiřina Šiklová. Moc děkuji za váš čas. Mějte se hezky. Na shledanou.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Na shledanou.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Příjemný poslech dalších pořadů přeje Vladimír Kroc. Na shledanou. Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Příjemný poslech vám přeje Vladimír Kroc. Hostem pořadu Jak to vidí je dnes socioložka Jiřina Šiklová. Dobrý den.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Dobrý den.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vím, že dostanete cenu 1. června města Plzeň, tak se jmenuje, kterou si připomínají takzvané první zvonění v roce 1953, kdy právě v první červnový den vyšli dělníci ze Škodovky protestovat proti měnové reformě. Co to pro vás znamená taková cena?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, tak jsem tím potěšena. Takovouhle cenu jsem nikdy nedostala, navíc myslím, že tím se připomíná výročí, na které se zapomíná. Totiž ten rok 1953, kdy to byl krach státu, na to už lidi zapomněli, kdy to se najednou zlikvidovala veškerá měna, to nebyla jenom tedy, že těm lidem se vzaly peníze, ale znehodnotily se jim i veškeré vklady. To bylo ground zero. To bylo opravdu a až teda do toho, do té části pod úroveň jakoukoliv a lidé se teda domnívají, že ten minulý režim byl výborný, ale na toto se zapomíná. Tehdy v tom roce 1953 taky bylo opravdu střílení zde do dělníků a ono také bylo v NDR, ale o tom se také pochopitelně nemluvilo. Já si vzpomínám, že tedy někteří dělníci z té Škodovky, co byli málo zranění, tak jeli do Prahy, konkrétně za mým otcem, protože věděli, že je teda ošetří proto, protože se báli jít v Plzni, že by to někdo nahlásil, že tedy i oni se podíleli na těch demonstracích, co tam byly proti tehdejší vládě. Já myslím, že je to dobré připomenout, ne zrovna tím, že to dostanu já, ale myslím si, že je to dobré připomenout, jaksi, že to je ta, ten začátek, odkud se vlastně vycházelo.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tedy já bych vám poblahopřál k té ceně. Pojďme k současnosti. Už tomu máme zřejmě znovu koaliční krizi. Ona vypadá, jako, že je taková permanentní. Připomenu, že místopředsedkyně vlády Karolína Peake ohlásila včera celkem překvapivě odchod ze strany Věci veřejné. Následovat ji má podle posledních informací asi 10 poslanců. Jak se díváte na zdůvodnění tohoto kroku, že už jí nevyhovuje politika ultimat, už se jí nasytila?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Tak já se jí divím, že takhle chytrá ženská vůbec do této politické strany vlezla. Protože myslím, že to byla jediná z těch žen, které tam byly opravdu chytré a která měla i určitý tedy rův, nebo určité postavení a rozhodnutí. Takže je to škoda, že to udělala tak pozdě. No, jestli se jí podaří z té strany vlastně vytvořit jakýsi druhý subjekt, tak pak to není tak špatné, protože ty Věci veřejné stejně v těch příštích volbách nebudou zvoleny, to by opravdu jsme podceňovali naše voliče. Takže je možné z toho, než by zakládala novou stranu, ale tu novou stranu by převedla tedy do té další vlády. Já bych to považovala za správné, kéž by se jí to podařilo.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Politologové vesměs soudí, že by v takové konstelaci tedy koaliční vláda s tou nově tvořenou platformou Karolíny Peake, že by mohla být stabilnější, než ta dosavadní verze s Věcmi veřejnými. Myslíte si to také?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Určitě, protože ten Radek John je určitě, byl takový maskot, že jo, a ta, ten pan Vít Bárta určitě také nemůže být důvěryhodnou osobou, tak já se domnívám, že to je jediná varianta, protože kdyby dneska došlo k demisi vlády, tak já jsem proti tomu. Zaprvé je to další vydání peněz a ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Myslíte nové volby?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
... nové volby, ano, kdyby došlo k demisi a hlavně to, co je tady uděláno, nebo začato, to by se neřešilo. Dokonce bohužel by docházelo k tomu, že ty všechny kauzy, které zde jsou, by se znova zametly pod koberec, protože tato vláda už by nebyla kompetentní to řešit a ty lidi třeba odsoudit a ta nová by tedy se teprve sestavovala. A už by to nebyla její priorita. Čili já si myslím, počkat na volby, když by se toto Kateřině Peake podařilo, byla by to skvělá věc. A kdyby se k ní, teda připojily některé ty jejich, ty lokální skupiny, bylo by to také skvělé.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ještě právě k tomu rozkolu ve Věcech veřejných. Radek John, který byl na pracovní návštěvě Polska, tak to označil za druhé Sarajevo, nebo Sarajevo číslo 2 a hned tu platformu ocejchoval, že to je platforma postů, že těm lidem jde především tedy o ty posty. Jak to vidíte vy?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
A co jde jemu? Proč tam teda šel, vždyť měl docela dobré místo v televizi, mohl tam dál odhalovat kauzy, jak Sherlock Holmes, že jo, ale já se domnívám, že tady to nemusí být jenom věc postů, to je to, že tito lidé si říkají, nemůžeme přece ty voliče, kteří nás volili, úplně nechat na huntě, navíc je potřeba se morálně distancovat. Já jsem tuhle třeba nešla na přednášku do Senátu, něco se jednalo o gerontologii, protože jsem se dozvěděla, že je to pod záštitou jednoho tedy poslance z Věcí veřejných. A říkala jsem si v detailech musíme být důslední, když je to pod záštitou Věcí veřejných, nepůjdu tam, protože bych taky nešla na shromáždění, které by zaštiťoval někdo, kdo by mi morálně byl nepřijatelný.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jak se díváte na úlohu žen ve straně Věci veřejné? Ono se zdá, že každá z těch, které jsou nejvíc vidět, Karolína Peake, Kristýna Kočí, Kateřina Klasnová a nebo Dagmar Navrátilová, že sehrály dost odlišnou roli.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Ale tak to bývá, že? Všechny ženy nejsou na stejný kopyto. Ale já se opravdu domnívám, tak ta jedna teda oblažovala jejich tedy neformálního předsedu, jak to prostě vždycky jsem pletl si pan Václav Klaus, prezident Klaus si pletl a vždycky mu říkal: Já jsem se domníval, nebo já bych si přál, abyste byl předsedou. Za to neodsuzuju pana prezidenta Klause, ale spíš jeho poradce, že mu nebyli schopni poradit, tak tohohle člověka moc nevytahujte do popředí. No a ta druhá teda se stala tou, jakoby tedy rebelkou, která byla ta puberťačka, která dělala ty neplechy, to je teda ta Kateřina Kočí, no tohle to role třetí, té rozumné ženy, zbyla na tu nejstarší z nich. Takže to je, myslím, já bych teda považuju tu roli tý Kateřiny Peake za nejlepší.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vy jste připomenula právě Kristýnu Kočí, tak viděla v Rubínu tu hru, nebo jedno z těch představení, které ...

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Viděla jsem, viděla jsem tu první, to druhé tedy útočí /nesrozumitelné/ nebo Blonďatá bestie útočí, to už jsem neviděla, ale znám teda toho obsah a považuju to za velice dobrou hru a včera jsem viděla vynikající hru Enron, která se hraje ve Stavovském divadle, teda ono je to zase Národní, v činohře a bylo to vynikající. Je to hra o skutečnosti, kdy teda Enron, firma Enron v roce asi 1999-2001 se tedy složila a ty podvody a ty postupy připomínají současnost. Když jsem to viděla, tak jsem si říkala, no vlastně u nás se hraje úplně stejná tedy hra a ti lidé na to koukají. Tam toho přišlo tedy útok a dvojčata tedy útok na New York, takže se to trochu překrylo, ale ten šéf té správní rady tam dostal asi 25 let a ten druhý o něco méně.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vy jste nejenom toto představení v Národním divadle viděla, vy jste se ho svým způsobem aktivně zúčastnila, mám na mysli besedu, která následovala. Jak velký zájem diváků bylo diskutovat o tom tématu?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Obrovský. My jsme se domnívali, nebo organizátoři se domnívali, že tam zůstane 5, 6 lidí, prakticky tedy hlediště, balkony ne, bylo plné. Kromě několika řad to bylo opravdu plné jeviště a diskutovalo se tam až do 11 hodin, až tedy moderátor a organizátor toho požádal, že taky musí jít šatnářky domů.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Co vám to třeba přineslo? Jaký poznatek nebo postřeh jste si odnesla z divadla?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, tak já mám někdy dojem z toho, co lidi takhle píšou po e-mailu, že někdy naši lidé se odreagovávají v tom, že jenom nadávají. Takže zrovna velké mínění o tedy lidu obecném nemám, ale když je to takovéto besedy, byla jsem nedávno na Kladně, Sysifos vynikající, tohle to bylo další, opravdu ti lidé mají velký zájem a hlavně hledají řešení. Není to jenom nadávání, není to jenom vzpoura, perfektní dotazy a výborným způsobem. Bohužel nikdo nezná v tomto momentu návod tedy k rozluštění této situace.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vím, že jste proti přímé volbě prezidenta. Proč?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, protože u nás neodpovídá to ústavě, prezident prakticky tedy nemá žádné zvláštní pravomoce, prezident může působit pouze svojí osobností. Lidé si to trochu pletou. Nemáme tady prezidentský systém. Tak si myslím, že je to vyhození peněz a navíc je to zase další tříštění té celé scény a bude to ještě komplikovanější, jestliže prezident nebude vázaný ani tak trochu na ty politické strany. Považuji to za vyhozených půl miliardy, ono to bude stát víc.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová si rozmyslela kandidaturu na prezidentku, řekla, že mezi důvody byly, já to zkracuju, protivládní výzvy z posledních týdnů, ale také to, že ačkoliv byli poslanci Bárta a Škárka odsouzeni, takže zůstávají v politice. Co si zejména o té argumentaci myslíte?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Tato argumentace je špatná, protože ti lidé byli odsouzeni, v pořádku, dokud jsou poslanci, jsou to dva mandáty. Myslím si, že by teda paní Miroslava Němcová toto, když už je tak dlouho ve funkci, měla znát. Po stránce právní je to v pořádku. Něco jiného by bylo, kdyby tedy opravdu je ta strana teda k tomu morálně donutila a nebo, kdyby oni měli v sobě tolik morálky, že by řekli, na shledanou, děkujeme, případně odešli tak, aby je už nebylo vidět. Když ji nemají v sobě, tak tedy se nedají k tomu přinutit. Ale ta argumentace paní Němcové je podle mě zcestná. Jinak ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ale mně to připadá, že ona se jakoby nechala taky tou politikou znechutit, což je ale opravdu varující, když už předsedkyně Poslanecké sněmovny to takto cítí. Jestli to dobře repredukuju tedy.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Já si myslím, že to je špatné, protože, když do toho jdu, tak to musím teda v tom pokračovat a snažit se dělat to nejlepší. Ale myslím si, že jestliže paní Miroslava Němcová nebude kandidovat na prezidentku, že to nebude tak velká škoda. I když, jak víte, já ženy podporuji, ale že to nebude tak velká škoda, protože já jsem vlastně si nepamatuji si, že by ona někdy kromě toho, že perfektně řídila schůze, prosazovala nějaký svůj názor. Jeden čas byla velká následnice prezidenta Klause, v té poslední době už vlastně ani nevím, koho následovala, ale osobitý příjem, přínos tedy a osobité myšlenky neměla. Takže to konečně nevadí, když teda nebude kandidovat.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vy už jste řekla myšlenku, že u nás potřebujeme prezidenta osobnost.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Tak.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vidíte někoho takového kolem sebe, koho vy byste ráda na Hradě? Když už tedy se budete muset zřejmě s tou přímou volbou spokojit.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Ano, no, tak prosím vás, Jana, honem, manželka je to Kabala, teďka mi vzpomenete, no, byla v evropským ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Teď jste mě ale zaskočila. Taky nevím.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
... no, taky vidíte. Tak to je třeba výrazná osoba, která by mohla být. Nebo Eliška Wagnerová ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Aha.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
... prosím, to jsou dvě ženy, které bych tam docela ráda viděla, když už se mluví tedy o ženách. No a jinak z těch lidí, co se tam hlásí, tak já se domnívám, že docela dobrý by byl Jan Švejnar, jo, to je osobnost, asi by lidem vadilo, že není, nežije tady a jestli to vůbec chce, to by se musel rozhodnout no a myslím si, že třeba když se tam, by se tam hlásil Jirka Dienstbier, takže je na to mladý ještě a to je dobrý, myslím, člověk a že by měl napřed upravit sociálně demokratickou stranu a může být tím prezidentem za 20 let.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Rychle jsem to napravil, našel jsem jméno, Jana Hybášková, jste chtěla ...

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Ano, ano, Janu Hybáškovou bych si dovedla velice dobře představit. Teďka je někde v Afghánistánu, nebo v Pákistánu. Dobrá, chytrá ženská, která toho totiž hodně udělala také teda, když byla v Evropské unii, to se málo ví, jo.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Iniciativa za svobodné vysoké školy zahájila týden neklidu proti reformám a proti zápisnému, což tedy studenti považují, jak říkají, za maskované školné. Mají ale partnera k takovému případnému jednání? Ještě včera to vypadlo tedy, že novým ministrem bude dosavadní náměstek Jiří Nantl, ale nevím, jestli to ještě platí po tom rozkolu Věcí veřejných, netuším, kdo by nám takovou otázku měl odpovědět, kdo bude příštím ministrem školství.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
A je to tak podstatné, kdo bude tím ministrem? Já si myslím, že tyto instituce ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Myslíte, že ne?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
... mají jet nezávisle na tom, jak jsou a že redukovat to na otázku školného, nebo zápisného je nesmysl. Ti studenti to tak nechápou a toto se dělá s líbivosti a také, promiňte média, že je to jednoduché pro pochopení i interpretaci. Je to stejné vlastně do jisté míry osočení a redukce toho problému, jako, když to bylo se zdravotnictvím, jakoby opravdu lékařům a zdravotním sestrám šlo jen o platy.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Já si to ale vůbec tak nemyslel, že by se redukoval protest na otázku zápisného nebo školného. Oni paušálně, pokud tomu rozumím správně, nechtějí reformy. Jaké jsou argumenty proti školní reformě nebo proti reformě vysokých škol?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Já jsem se dívala a byla jsem na řadě setkání, když byl ten první Týden protestů, byl velice dobře vedený a ty diskuse byly naprosto věcné, hluboké, to nebylo povrchní setkávání. Takže já si tady studentů, to, co jsem viděla, velice vážím. Nebyla to jenom recese, naopak. A oni tam teda říkají, jestliže vzdělání a o vzdělání budou rozhodovat podnikatelé, to znamená, že bude jedna třetina těch, kteří rozhodují o vzdělání, bude tedy také z těch podnikatelů, kteří by na to i případně dávali peníze, takže tito lidé, kteří jsou z toho neakademického fóra, si budou určovat, co má být náplní škol. A to je myslím, že pochopitelně špatné, protože třeba univerzita je proto univerzita, že tedy nemá jenom to, co je účelové a to, co dovede běžný člověk i teda bohatý třeba podnikatel pochopit, že bude příště důležité. Proto si myslím, že ten protest studentů je správný, tak jak byl dělaný. Jestli se jim to teďka povede, já nevím. Víte, to je nevýhoda, že lidé by si měli uvědomit, že když se dělají určité protesty, takže to má být něco konkrétního, co se dá prosadit. Třeba ta veřejnost proti korupci říká ano, požadujeme vytvoření komise k prošetření toho a toho, jo, to je konkrétní, to se dá udělat. Dejte veřejnosti té a té podklady a bude tu nezávislá komise, která to přešetří. To se je možné realizovat.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vy jste říkala, že ty studentské protesty nejsou pouze recese, ale ona ta recese je někdy zábavná a člověka pobaví, jak dokáží být ti studenti někdy nápadití. Jakého druhu jste vy zatím zažila akce, které souvisejí právě s tím týdnem neklidu na vysokých školách?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, tak to by vedle těch demonstrací, to byly ty různé masky, nápisy, plakáty, ale to bylo to, co dělali ti studenti vnějš, mimo budovy, ano, to byla opravdu občas ta recese, i včetně těch masek a lampionů a tak dále, nebo teda balónků. Ale to co bylo tedy v těch kuloárech, to, co bylo třeba v klubu K4, já jsem si vždycky myslela K4 a on to měl bejt Karel IV., když máte K psaný K a vedle toho 4 arabskou, tak vás vůbec nenapadne, že to je teda Karel IV. No a nebo to byly na filosofické fakultě, co byly na jiných fakultách, na přírodovědecké, to byly věcné diskuse naplněné posluchárny.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Odbory očekávají na té sobotní demonstraci 21. dubna v Praze desetitisíce lidí, někde jsem viděl asi 40 tisíc očekávaných demonstrantů. Jak se díváte na ty akce STOP vládě?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
To považuji za, já osobně, za nevhodné. Navíc toto není otázka a úkol odborů. Odbory mají hájit konkrétně zájmy určitého skupiny a nemají se spojovat s politickými stranami. To je určitá nedovzdělanost, jak z hlediska těch odborů, tak teda z hlediska těch některých, kteří k nim případně jdou a také se chtějí ukázat. Prostě odbory mají jinačí úlohu. Považuji za naprosto nesmyslné, že třeba někdo vyhlásí generální stávku, každou chvilku neomezená generální stávka, vezměme si příklad i Islandu a podobně, tak se ptám, kdy ta opravdu neomezená generální stávka se podařila, tak jak by se ti lidé na ta náměstí dostali a kdyby sehnali housky kde by tedy mohli si vůbec pak by přestaly fungovat i ty elektrárny asi ne.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jak se díváte tedy na ty reformy? Raději žádné, než takové, které realizuje ta současná vláda, a nebo ano, ale jinak?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Ano, ale jinak. To je můj názor.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ale to jste byla hodně stručná, ono tedy ...

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Já vím.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
... tedy o to jak?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
No, tak jak? Já jsem pro ty postupné kroky, já jsem pro iniciativu zdola, je tady řada občanských sdružení, třeba Veřejnost proti korupci to prohlášení: Vraťte nám stát, tak to je věcné, podepsalo to asi 16 občanských sdružení, mohou se k tomu připojovat další a dělá se takové to paralelní setkání v příštím týdnu v Brně, ale i v jiných městech a vždycky na tom místa aktivizovat ty lidi pro ty konkrétní věci a také je důležité, aby ti lidé se znali. Internet je dobrá věc, ale je to anonymní. Tak, jako, když si dají ten Anonymous dá ten, tu masku před ten obličej. A to nestačí, člověk, když je teda anonymní, tak nemá tu odpovědnost. Proto si myslím, že je dobré se sejít někde a trošku si v tom omočit ruce, v tom dobrém i v tom špatném. A domnívám se, že na takovýchto akcích se vlastně učí, jak tedy lidi organizovat, občané běžní, tak tedy si dodávají jeden druhému kuráž a říkají si my na něco stojíme a zatřetí, oni se dokáží zorganizovat a spoustu věcí si vyřídit aniž potřebují k tomu tu vládu. To je také důležité. Pak to začíná být hrozbou. A hlavně nepodléhat defetismu. Když si třeba pomyslíte, kolik věcí se zde sice nakouslo a udělalo, třeba pan Sváček se nestal ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ústavním soudcem.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
... ústavním soudcem, záležitost Mostecké uhelné, tam třeba byla podána veřejnost, ta Veřejnost proti korupci podala přímo trestní oznámení, ta nadace Karla Janečka, která podporuje ty lidi, kteří teda něco, když se dostanou do konfliktu, tak oni jim zaplatí advokáty a tak dále. Těch akcí je už asi 16. Samozřejmě i třeba Rampula a podobně. To stačí teď, aby se o tom mluvilo a ti další si dají pozor. Teďka jsem se třeba dozvěděla, že by chtěli víceméně lidé odstranit ministra Pospíšila. Naopak, já se domnívám, že je to člověk na svém místě, není nikomu zavázán, je mladý a už proto dá se předpokládat, že si bude dávat pozor, protože má před sebou ještě život a případně politickou kariéru. To je potřeba takovéto lidi podporovat.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Přišel nám tady posluchačský mail na, přes stránky našeho pořadu, ale bohužel není podepsán, přesto ho přečtu: Studenty by nezabilo pár tisíc školného zaplatit, studiem získají přidanou hodnotu, kterou později bohatě zúročí. Domnívá se kdosi, kdo tedy zapomněl v tom mailu ...

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Určitě, neškodilo by je to, kdyby je ty peníze dejme tomu do toho dali, budou se cítit odpovědnější. Navíc většina z nich někde stejně přitom pracuje. Takže by si to mohli dovolit. Zaprvé to je trošku princip a zadruhé víte, tam se pořád řeší ta otázka těch půjček těm studentům. To je velice pofidérní, protože na tom vydělají ty banky, které jim budou půjčovat peníze. Když jsem viděla včera ten, to divadelní představení Enron, viděla jsem, kolik peněz stojí takovéto věci, tak bych říkala, že nač se mají napakovat na tom banky, tak jako je nedomyšlené třeba s těmi důchody, aby se, zase je to otázka opravdu problematická, tak lidé tomu nerozumí a zadruhé ty banky a to finančnictví je tak variabilní a labilní, že člověk si myslí, že je to opravdu zatěžování.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jinými slovy, vy proti přiměřenému školnému na vysokých školách rozhodně nejste?

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Ne, určitě jsem pro to, ale ne aby teda ty studenti dali ty peníze a za to a o to jim dal ministerstvo méně peněz těm školám. To by byla chyba. A aby potom byli třeba do senátu a do těch rozhodujících oblastí dána třetina studentů, třetina akademiků a třetina lidí z praxe. Vždyť můžou si ti lidé z té praxe zaplatit stipendium některým studentům, které si vyberou. Tak se to dělávalo.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Naším dnešním hostem v pořadu Jak to vidí byla socioložka Jiřina Šiklová. Moc děkuji za váš čas. Mějte se hezky. Na shledanou.

Jiřina ŠIKLOVÁ, socioložka
--------------------
Na shledanou.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Příjemný poslech dalších pořadů přeje Vladimír Kroc. Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiřina Šiklová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.