Jak to vidí Josef Baxa - 5. listopadu

5. listopad 2012

Staronovým lídrem ODS se stal Petr Nečas. Co říká výsledkům předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa? Ptali jsme se také na vývoj našich politických uskupení a prosazování zákonů v ČR.

Josef Baxa se v roce 1998 stal prvním náměstkem ministra spravedlnosti a byl jím až do roku 2002, pracoval postupně pro Otakara Motejla, Jaroslava Bureše i Pavla Rychetského. Účastnil se v letech 2000-2001 příprav a prosazení velké novely trestního řádu, založení Probační a mediační služby a v letech 2001-2002 tvorby nového institucionálního a procesního rámce správního soudnictví.
V lednu 2003 jej prezident republiky Václav Havel jmenoval předsedou Nejvyššího správního soudu, jímž je do současné doby. Jako soudce je na tomto soudu mimo jiné předsedou rozšířeného senátu a redakční rady Sbírky rozhodnutí.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den. U poslechu Jak to vidí vás vítá Zita Senková. Dnes je naším hostem doktor Josef Baxa, předseda Nejvyššího správního soudu. Dobrý den.

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Staronovým šéfem občanských demokratů se stal Petr Nečas. Obhájil roli lídra nejsilnější vládní strany, v tajném hlasování porazil exministra Ivana Fuksu. Tím ale asi výčet signálů o možné obrodě končí. Co myslíte? Jak jste sledoval, co říkáte výsledkům a vůbec i průběhu kongresu ODS?

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Tak přiznám se, že jsem o víkendu spíš se připravoval na zim, sekal jsem a štípal jsem dřevo a jenom jsem se večer podíval, jak to všechno dopadlo a ten rozbor té konkrétní situace v té konkrétní straně bych spíš nechal politickým komentátorům, to mi zřejmě nepřísluší. Ale jenom jsem si tak posteskl nebo povzdechl jsem si, že vlastně vidíme to, co jsme už mockrát viděli a určitě ještě uvidíme, prostě to, jak politické strany a bez rozdílu, prokazují dlouhodobě neschopnost vládnou ve smyslu tedy spravovat zemi. Vidíme, že v těchto stranách není dostatek elit, to znamená osobností vybavených hlubokým smyslem pro odpovědnost při této činnosti. Ono ty problémy začínají někdy už po těch volbách. Samozřejmě všichni chtějí vládnout, ať v těch volbách byli první, druzí nebo třetí. Vládnout nikoliv se smyslu spravovat zemi, ale spíš být u toho a přijmou opoziční roli jako skutečně potřebnou a poctivou, užitečnou práci, se nikomu moc nechce. Takže se pak hledají takové podivné jakoby, říká se tomu programové průniky, ale ve skutečnosti je to takové to, co nám ještě voliči odpustí a na co eventuelně zapomenou a tam se právě zakládá příčina těch budoucích problémů. Protože takové ty všelijaké koalice jsou velmi, velmi křehké, nikdo není vlastně pak spokojen a to potom přináší ty různé bouřky. A to, co je zároveň podstatné, to bere obrovské množství a energie a času těm aktérům, kteří tam jsou právě proto, aby tu zemi spravovali. My slyšíme od politiků stále naléhavě, že jsou třeba reformy, mimochodem to slovo reforma je slovo s tak vyprázdněným obsahem jako málo co, ale titíž vlastně lidé se stejným, s naprostým klidem neřeší věci podstatné, ale zabývají se sami sebou, svými vnitřními problémy. A teď ten poslední sjezd nebo kongres, jak se to jmenuje, všechno v zemi se zastaví, všechny instituce, všechny procedury, všechno čeká, jak dopadne nějaké politické rokování. To mě zlobí, že všichni musíme počkat, až se dohádají a pak se zase se stejnou naléhavostí budou říkat, teď je třeba toto a teď je třeba toto a kdyby snad možná jsme byli svědky toho, že ta země bude rozumně, klidně spravována, že budou přijímána rozumná rozhodnutí, že bude kladen důraz na fungování institucí a že bude prosazována skutečná vláda práva, pak by mě to zajímalo. Vláda práva nikoliv. To, jestli tato vláda, tento rozpočet, tyto reformy, že v podstatě se to všechno bude redukovat, kde vzít ty peníze, které jsme před tím utratili.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Na tom kongresu v Brně padala různá slova, hodně pacient, mafie, kmotři, korupce. Také přirovnání ODS k Titaniku. Expředseda této strany Mirek Topolánek mimo jiné řekl, že ODS nemá voliče, že je to dnes malá strana a že to chce budíček. Myslíte, že k němu došlo?

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Ale zase, víte, říkají to stejní lidé, kteří jsou možná součástí těch problémů z minulosti. Oč větší slova o to méně a silnější slova, o to méně skutečných myšlenek. Znovu říkám, chybějí tam elity, prostě lidé, kteří budou velmi naléhavě cítit odpovědnost za stav země a za její další vývoj.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Komentátoři se shodují, že kongres neukončil ani období koaliční nervozity a že ODS opustila Brno ještě více rozštěpená. Proč nejsou u nás politické strany schopny udržovat tu jednotu? Můžeme se podívat i na další politické strany. Není to jenom ODS.

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Ne, určitě, já taky nevystupuji jako nějaký kritik této strany. Prostě ono je to v těch stranách ten vývoj je velmi podobný. Nevím. Tohle asi je otázka pro skutečné odborníky, pro politology, nebo pro různé politické analytiky, proč to mu tak je, ale ta situace se prakticky nemění. Ty strany neprodukují zřejmě, vůbec nelákají asi nějaké silné výrazné osobnosti, kompetentní osobnosti, u kterých by právě jaksi převládala odpovědnost nad tím, nad takovou tou chtivostí být hned u toho, hned prostě rozhodovat, hned vládnout a kde by prostě byla taková ta spíš dlouhodobější vize, která nekončí tím, že skončily jedny volby a budou příští.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Víkend ale přinesl určitě jeden příklad týmového ducha a jednoty. A teď mám na mysli český fedcupový tým.

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
No, tak to je jedna z těch radostných událostí a jistě se to srovnání nějak nabízí. Já vůbec mám rád kolektivní sporty, protože přesně tam se ukáže, že vítězí ne tým, který má jednu, dvě hvězdy, ale tým, který dokáže prostě být silný po všech stránkách.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Za posledního půl roku padla řada obvinění v nejvyšších patrech politiky i státní správy. Myslíte, pane doktore Baxo, že nastal bod zvratu? Řada expertů ale upozorňuje, že hovořit o úspěchu by bylo předčasné.

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Určitě. A neměřme taky, prosím, činnost těchto institucí na úspěch a neúspěchy. Na vítězství a prohry. Jde o nalézání práva a já samozřejmě asi jako každý občan mám jisté uspokojení z toho, že po období jakési letargie nebo takové někdy až, promiňte to slovo, impotence, v některých těch důležitých orgánů, které mají prosazovat spravedlnost, tady dochází k aktivitě. Je to vidět ty orgány, ať jde o orgány policie nebo státního zastupitelství, mají vyšší už jaksi sebevědomí, těší se větší důvěře, pracují v lepší atmosféře, ale musíme pořád mít na paměti, že u většiny těch případů, za kterými je veřejnost seznamována, nenastalo ještě to další dějství, to znamená to rozhodující, soudní proces a tam se teprve ukáže, do jaké míry ta dosavadní práce byla odvedena perfektně, jestli žalobce předloží přesvědčivé důkazy a soud pak rozhodne o vině, nebo jestli zůstanou i po předložení těch důkazů jejich provedení, zhodnocení taková, takové pochybnosti, že budou vynášeny zprošťující rozsudky. Soudy v tomto směru budou určitě pod obrovským tlakem. Ale já chci zdůraznit, soudy nemohou soudit podle novinových titulků nebo podle veřejného mínění. Tomu musí v každém případě odolat a veřejnost by tohle měla pochopit a věřit svým soudům. I když třeba ten konkrétní rozsudek nebude úplně naplňovat její představivost spravedlnosti v dané věci. Jinak by ten soud byl zbytečný. Žaloba není nějaký dopis s adresou věznice Alcatraz, na který soud dá razítko a toho obžalovaného tam pošle. Soud musí, proto je soudem, musí vážit, musí vážit a rozhodnout o vině jenom tam, kde ty důkazy skutečně budou přesvědčivé a jednoznačné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Podle politologa Tomáše Šmída byla nejdůležitější změna na postu nejvyššího státního žalobce a restart protikorupční policie. Které kroky nebo změny vy osobně považujete za klíčové nebo za velmi důležité?

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Tak už staří klasici říkali, něco o úloze osobnosti v dějinách. Je to jistě nadsázka, ale přece jenom, ti šéfové, ti čelní představitelé těchto institucí jsou velmi důležití právě pro nastolení určité pracovní atmosféry v té instituci, pro její dobré řízení a ty výsledky pak mohou být ovlivněny pozitivně i negativně podle toho, jak oni s tou institucí zacházejí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Poslanci KSČM předložili návrh odložit o rok vstup občanského zákoníku do platnosti, tedy až od 1. ledna 2015. jsou totiž přesvědčeni, že pokud začne zákoník platit již od roku 2014, respektive bude účinný, nebude mít veřejnost dost času seznámit se s ním. Co na to říkáte?

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Jenom drobná hnidopišská oprava právníka, zákon už platný je, je součástí právního řádu, ale to, o co tady jde, je tady otázka účinnosti toho zákona, který zatím má mít účinnost od roku 14 a navrhuje se zřejmě jeho odklad této účinnosti. No ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Odklad zákoníku, třeba Marek Benda, předseda ústavně právního výboru to považuje za hloupost.

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
... ne, já bych o takových kategoriích vůbec nemluvil. Občanský zákoník a teď nechci a nebudu říkat, jestli je dobrý nebo špatný, v každém případě je za ním úctyhodná práce velké skupiny tvůrců, 10letá práce, poctivá práce určitě. Ale to co i mně osobně vadilo a já jsem se k tomu i v minulosti vyjadřoval, že byl prosazován takovou tou až hrubou politickou silou. Občanský zákoník to je kodex, proto se mu říká občanský zákoník, to není nějaký zákon pro obchodníky s diamanty, to je zákon pro každého člověka, pro všední den od narození až do smrti a přijetí takového zákona po mnoha desítkách let, to by měly zvonit zvony všude, to prostě by měl být sváteční okamžik, ale místo toho tady byla ta zmíněná síla a jestli by se to dalo k něčemu přirovnat, je to taková transplantace srdce, není to prostě běžný zákon, je to opravdu jeden z nejvýznamnějších zákonů v celém právním řádu a je otázka, jestli to okolí to právní prostředí ostatní zákony, jestli jsou v takové, jestli ten organismus právní jestli je v takové kondici, že to nové srdce, ten nový občanský zákoník přijme. O tom se o tom moc nemluví, ale přijetí tohoto zákona znamená nebo vyvolává potřebu novelizací desítek, ale spíše stovek zákonů a na to je příliš málo času. Všichni se na to musí připravit a nejde o to, aby se na to připravili jenom právníci, to je samozřejmě už ty vzdělávací programy se rozběhly, už vycházejí knihy, články, to všechno už běží, ale o to tady přece nejde. Nejde o tom jenom jaksi vyškolit tady nějakou úzkou skupinu profesionálů, aby oni pak své služby mohli nabízet ještě exkluzivněji a ještě dráž, aby se společnost pak rozdělila na ty, co znají občanský zákoník, těch bude málo a ty ostatní, kteří si ty služby budou muset kupovat. To, co bych si teď představoval, je opravdu vzdělání společnosti. Bez nadsázky od základních škol, aby děti ve školách, byly seznamovány s tím, jak bude vypadat nové občanské právo. To opravdu není práce pro úzkou skupinu expertů, to je společenský úkol, společenský úkol pro každého, kdo má odpovědnost za stav a vývoj právního řádu v této zemi.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Myslíte si tedy, že je reálné, aby všechny související právní předpisy k tomu počátku roku 2014 byly novelizovány, že budeme všichni připraveni na to?

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
No, jistě teoreticky to možné je, ale jde, otázka je, jestli všichni ti, kteří mohou, pro to udělají to, co udělat mají.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jestli by ten třeba roční odklad nebyl nakonec ...

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Ten odklad by určitě ničemu neublížil. Spíš by byl dost času, bylo by dost času, dost prostoru pro to, promyslet právě ty souvislosti, nedělat je jenom nějak mechanicky, promyslet dopady, protože možná se setkáme při novelizaci těch různých zákonů, a to nejsou bezvýznamné, to jsou třeba daňové zákony a další, že se setkáme možná s úplně opačnou tendencí, že ti, kteří ty zákony mají novelizovat, řeknou, ne, ne, ne, ty naše zákony jsou prostě v pořádku a praxe je prověřila znovelizujeme nový občanský zákoník, ať on se jim přizpůsobí. A to byla také špatná cesta.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Otázka pro vás z formuláře na našem webu, webu Dvojky. Bude u nás někdy platit právo, nejen názory různých právníků?

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Tak to je tradiční otázka. To je taková trvalka. Ale co se k tomu dá říci? Ona vyjadřuje v podstatě mínění asi nejenom toho tazatele, ale řady lidí o tom, že něco jiného je to právo v knihách a něco jiného je právo v životě. Právě ten stav práva, ta jeho nepřehlednost, proměnlivost, netrvanlivost, nekvalita, to je to, co lidem dává skepsi a říkají vlastně, že to právo vlastně neplatí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Další dotaz opět z prostřednictvím webu. Může být advokát zastupující žalovanou ex offo ještě placen firmou sestry a švagra žalované? Ptá se paní Mila.

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
No, paní má asi konkrétní problém, který asi v této relaci konkrétně vyřešit nemůžeme, pro to asi nemáme dost informací, abychom na tohle mohli odpovídat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Když jsme u těch formulářů, samozřejmě posluchači mají možnost využít web Dvojky, vy jste mi říkal, že vlastně jsme jaksi v zajetí byrokracie, mohli bychom říct.

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Já jsem si to nedávno uvědomil na jednom odborném semináři, který se týkal daňového práva a tam mimochodem, myslím, že každý ví, že daňové přiznání dneska nemůžete podat jinak, než na formuláři, zákon vám to přímo ukládá, vzor formuláře je součástí nějakého právního předpisu a tak jsem si uvědomil, že ten náš svět se čím dál tím víc stává formulářovým světem, jsou prostě pořád kolem nás nějaké tiskopisy, ta elektronizace na tom nic nemění, právě naopak a když se nad tím trochu zamyslím, tak vlastně první formulář, se kterým se setkáte, to jsou řádky na papíře, abyste psala rovně a ne třeba z kopce nebo do kopce a pak jsou to různé tabulky a tak postupně jsme vychováni k tomu, být šněrováni a ty formuláře podobně, já nechci jaksi všechny považovat, nebo prohlásit za zbytečné, ale přece jenom, formuláře se kdysi asi vymysleli pro jednoduchý styk občana s úřadem, prostě aby věci, které mají být součástí nějaké žádosti, nějakého podání tak, aby byly tak hezky pod sebou. No ale tak jako všechno to nějak postupně zbytnělo a asi i proto, že většinu těch formulářů vlastně tvoří ti, kterým jsou vyplněné formuláře určené, to znamená ti úředníci s velmi komplikovaným přístupem a dneska už jsme dokonce v situaci, že vychází návody k vyplňování formulářů, jsou právní předpisy, které říkají, jak se vyplní ten sloupeček, ta kolonka, ten řádek, když to vyplníme, máme větší stres ne z té samotné žádosti, ale z toho, jestli to správně napíšeme do těch tabulek a úřady nás pak různě peskují a já si myslím, že tohle je něco, kam se to asi nemělo dostat, protože nezapomínejme na to, že pořád je to projev vůle, individuální projev vůle každého z nás, co komu chceme sdělit, o co žádáme, co přiznáváme a podobně. A děsím se, s malou nadsázkou, okamžiku, kdy někdo vymyslí nějaký formulář i na tak osobní věci, jako je třeba závěť a že když nepodáte závěť na formuláři vydaném a schváleném někým, tak vlastně nebude vůbec neplatná.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Snad jste teď nikoho neinspiroval. No, ono i některé zákony aspirují na řekněme absurdity, absurdity roku. Například jeden zákon ukládá občanům při zakládání společnosti, donést rejstříkovému soudu výpis z rejstříku trestů. Ten je ale pro soud dostupný online. Setkáváte s podobnými nebo nějakými zákony, či paragrafy nebo formuláři?

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Určitě. Setkávám. Je tady na jedné straně, a to je myslím dobrá zpráva, že stále více těch různých evidencí a registrů se stává veřejně přístupnými, to je určitě dobré, že stát tohle zpřístupňuje, ale vždycky je tam takový ten dovětek, že to má pouze informativní jaksi váhu, že to není závazné jinými slovy, když to chcete učinit součástí nějakého podání, zase musíte mít ten papírový kus a zase s tím razítkem, bez toho razítka jako se nic nepohne a zejména pak instituce, které pochopitelně tyhle databáze mají, mají k dispozici i tyto instituce vlastně zase informaci, kterou mají, jakoby vyhánějí ze své moci a říkají tomu člověku, no přineste nám to přece jenom radši na tom papíře, my si to založíme do spisu a pak tomu budeme věřit.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Studenty práv a advokátní koncipienti podepisují webovou petici. Pobouřily je údajně chystané změny zákona o advokacii, zejména prodloužení koncipientské praxe ze 3 na 5 let, zpřísnění advokátských zkoušek a omezení počtu koncipientů u každého člena komory na 3. Za návrhem nové normy vidí ekonomický zájem starších, zkušených advokátů, kteří údajně nechtějí rozšiřovat konkurenci v oboru. Advokátní komora ale argumentuje tím, že chce zvýšit kvalitu služeb. Jak vy to vidíte, pane doktore Baxo?

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Já jsem o tom informován jenom nějak zběžně. No ale, je to opravdu zvláštní, protože tady se vlastně říká 5 let právnického studia nestačí, musíte mít ještě přípravnou službu, ta 3letá, to znamená celkem už 8 let nestačí a teprve po 10 letech budete připraven na to, abyste mohl poskytovat služby jiným. Zdá se mi, že tedy není jiná profese, kde by takto byl regulován přístup a trochu to může zavánět tím, co ti petenti říkají, to znamená ti, co jsou uvnitř, nechtějí, aby tam přibyli další. Ono, já nevím, jestli se to týká těch advokátů je, nemám přesné číslo, ale určitě jich je víc než 10 tisíc v České republice, berme také v úvahu, že tady máme dalších skoro 5 tisíc právních profesionálů, to znamená soudců, státních zástupců, notářů, soudních exekutorů, kteří se také připravují, také mají přípravnou službu, většinou 3letou, tak je to ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
To je docela hodně, když to ...

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
... také to končí to nějakou odbornou profesní zkouškou a ty zkoušky jsou si naroveň postavené, to znamená absolvování kterékoliv z nich zjedná přístup k povolání, kterémukoliv. To znamená i kdyby třeba advokátní komora toto učinila, že by prodloužila tu svoji lhůtu, tak pak se můžeme nadít situace, že ti, kteří budou chtít být advokáty, najednou budou atakovat jiné profese, jiné zkoušky, které třeba by získali dříve. Je to divné a připomíná mi to takový polotrh.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Když jsme se vlastně dostali i teď ke konkurenci, protože za tím třeba by mohla být obava opravdu, když to řeknu tak nehezky, o zisky, ale obava z nové konkurence. Jaká je podle vašich zkušeností nebo informací konkurence v advokacii? Nejspíš velmi velká.

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Je velká konkurence, určitě a taky jsou výrazné rozdíly v kvalitě poskytovaných služeb. Soudy tohle neřeší ve svých rozhodnutích, vyjma tedy těch případů, kdy jde proti nějakému advokátovi třeba žaloba za nekvalitní právní službu, ale jinak v těch běžných rozhodnutích my se kvalitou nezabýváme, i když jistě vidíme, že někdy ta kvalita právního zastoupení má přímý vliv na výsledek soudního procesu. No ale jestli komora, já nevím, jestli komora říká, že chce zvýšit kvalitu, je to jistě chvályhodná myšlenka, ale měla by asi, nebo měl by někdo doříci, jak je to tedy s tou kvalitou dnes, co vlastně dneska ti koncipienti dělají, jak jsou vychováváni, jak se jim ti advokáti věnují, čím je pověřují, jak je připravují na to, aby se stali jejich budoucími konkurenty.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže ty stávající tři roky by byla adekvátní doba, co se týče koncepienstké praxe?

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Tak byly zveřejněny i různé informace o tom, jak je to vlastně v tom prostředí evropském a to, co se teď jaksi diskutuje, to znamená to prodloužení na těch 5 let je spíše neobvyklé, než, že by to bylo pravidlem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak vybrat dobrého advokáta? Ptá se paní posluchačka Eva.

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
No, podle referencí. Jak vybere, stejně jako když si bude vybírat dobrou švadlenu. Asi se zeptá někoho, kdo u ní šil a kdo byl spokojen.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Máme ještě na závěr dnešního Jak to vidí jeden právnický oříšek. Luxusní hotel v Rakousku zakázal vstup dětem. Argumentuje tím, že návštěvníci požadují ty nejlepší služby a očekávají nejenom skvělou kuchyni, ale také odpočinek od každodenního shonu a ubytování poskytuje pouze hostům starším 14 let a rakouské právo si s tím neví rady. Zda jde o diskriminaci či nikoliv. Co vy byste na to řekl, tahle selektovat hosty?

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Tak možná to zní trošku neobvykle, ale na druhé straně ta nabídka je dneska tak široká, že jestli nějaký hotel řekne, že svým hostům bude servírovat jenom syrové maso nebo prostě budou hosty obsluhovat opice nebo zkrátka, neviděl bych v tom až takový velký problém. Já bych asi do takového hotelu už nikdy nejel, protože jestli někomu vadí děti, no tak to se dá úplně přirozeně možná zregulovat, chce-li to někdo regulovat jinak tou nabídkou, ale jako říci, dát si na vývěsní štít, prostě děti tu nechceme, psy tu nechceme, černochy tu nechceme, nevím, koho tu ještě nechceme, není to moc pěkné. Ale zase, že bych v tom viděl nějaký zločin, to asi ne.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká na závěr dnešního vydání Jak to vidí předseda Nejvyššího správního soudu doktor Josef Baxa. Děkuju za váš čas a budu se těšit na další návštěvu.

Josef BAXA, předseda Nejvyššího správního soudu
--------------------
Také děkuji. Na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zítra bude hostem po půl deváté vojenský historik Eduard Stehlík. Všem přeje příjemný den Zita Senková. Na slyšenou.

Spustit audio