Jak to vidí spisovatel Ivan Kraus - 23. března

23. březen 2012

Po páteční 8:30 hodině přivítal Vladimír Kroc spisovatele, prozaika a scénaristu Ivana Krause. Audiozáznam a přepis pořadu najdete uvnitř článku.

První povídkové knihy Ivana Krause vyšly v exilovém nakladatelství v Curychu, po jeho návratu vycházejí i v Praze. Zde také obnovil svou spolupráci s medii. V poslednií době píše pravidelně i pro časopis Týdeník Rozhlas, internetový vulgo.net a má svůj blog na aktuálně.cz.
Více najdete v životopise Ivana Krause.

Logo

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Příjemný poslech vám přeje Vladimír Kroc. Hostem pořadu Jak to vidí je dnes spisovatel Ivan Kraus. Dobrý den.
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Dobrý den.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vy jste spoustu let strávil ve Francii a dnes máme několik témat, které souvisejí právě s touto zemí. Zdálky se může zdát, že blížící se prezidentské volby mají jasného favorita Francoise Hollanda. Ale ono to asi bude o něco složitější.
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Já myslím, že to bude složitější. Tohle mě vždycky fascinovalo ve Francii. Ono to vždycky skoro bylo napínavý. To je daný myslím už tím, že mají ten dvoukolovej systém. A k tomu dvoukolovýmu systému mě napadá, co mi sami Frantíci kdysi řekli, nebo jsem se tam dozvěděl, proč se vlastně volí ve dvou kolech. No, protože v tom prvním kole volíme pro vizi a videu a v druhý podle peněženky, portmone, jo, to je taková korektura. Ale podle těch předpovědí z kraje tedy Sarkozy byl dost pozadu, pak se jaksi nějakým způsobem dotáhl. Mezi tím jeho oponent mu vytýká, že bere, co může, aby jaksi získal další hlasy a taky jsem si všiml, že taky říká Sarkozy, když tedy vyhraji, tak omezím schengenský příliv lidí, že jo, což je zase trošku komický, protože to se dostáváme k tý Marině LePene, že jo. Ono je vždycky zajímavý, že i ta, řekněme, krajní pravice přinese v tom kufru tak třetinu toho nádobíčka, který vlastně říkají i ty demokratičtější strany, že jo, to jsme si všimli leckde, ale uvidíme, jak to bude. U pana Hollanda, socialisty, jsem si povšiml zajímavosti zejména v německém tisku, že on říká: "No, když vyhraju, tak samozřejmě vyjednám novou tu fiskální záležitost v Evropě, protože my jsme Francie a bez Francie se oni nehnou." Což zase vyvolalo to, že paní Merkelová se lehce polekala a ani ho jaksi nepozvala na formální návštěvu, čehož si všímá německý tisk, že jo, že to je jaksi reakce.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A jak podle vás může ovlivnit prezidentské volby ta smutná událost? Myslím vraždu 7 lidí, zřejmě islámským radikálem marockého původu, tedy marockého, alžírského? Může to přidat hlasy právě extrémistce Marine LePenové?
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
To bych taky rád věděl. Já jsem si jen všiml, že Sarkozy říkal, že se učiní řada opatření. Jedno z nich bude nesledovat, nebo naopak sledovat ty, kteří sledují na Internetu tyhle ty extremistický webový stránky, či jak tomu říkáme. Marine LePene přiběhla, nebo přišla okamžitě se zjištěním a samozřejmě s kritikou, jak to mezi politiky bejvá, že jo, tak říká, že ten člověk byl údajně 15krát trestán. A pak je tam jeden aspekt, kterého si ona taky všímá, selhání těch bezpečnostních sil, protože to nebyl človíček, který by se náhle zjevil z čista jasně, ale oni o něm jako předem věděli, že jo.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Třeba americké federální úřady ho měly na seznamu nežádoucích osob ...
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Ano.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
... na podezření z terorismu. To je další téma, jak je možné, že francouzské tajné služby asi v tomto směru selhaly.
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No to je to, co říká ta Marine LePene, že takhle už to dál jaksi nejde, že se vyhovuje, když to přeženu, lidským právům, jo, občanským právům, a co to pak stojí, jo, že je tam jakási mírnost. Je-li doložitelný, že byl 15krát trestán, tak to už je pozoruhodná záležitost a jak vy říkáte, když Američani ho mají na seznamu, tak bychom si mohli položit otázku, jaká je kooperace, jaká je spolupráce těch BISů mezinárodních, jo, těch bezpečnostních, no řekl jsem BIS, to není zrovna vhodný, co? Těch bezpečnostních služeb no.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Co ten samotný zákrok? Vrah neměl rukojmí, byl v bytě sám obklíčen hordou policistů. Stačilo přece jenom čekat, ne, alespoň tak to vidí laik zvenčí.
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No tak to vidí laik, já taky. Oni zpočátku jsem, když jsem to malinko sledoval, viděl, že naopak tvrdili - my ho chceme získat živého. Což jsem si vyložil teda, nevím, zda správně tím, že no, jo, tak my ho chceme živýho, protože se dozvíme i tý síti tý Al Kajdy nebo příznivců, jak to tady třeba víc, víc informací. Ale pak z nějakého důvodu se tedy rozhodli pro tu radikální záležitost a tím to skončilo. Myslím si, že u něho je ale ještě zajímavý se zmínit o tom, že on už před tím tam byl útok na tři vojáky, že jo, francouzský, pleti tmavé, nutno podotknout, kteří byli snad v Afghánistánu, nebo kde bojovali a čili to je širší extremismus, to není namířený jenom na tu židovskou školu nebo co. To je ...
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
On Sarkozy vyzval k tomu, aby lidé nespojovali islám s extremismem, ale zároveň, jak jste už připomenul, tak chce potírat extremismus na Internetu. To není protimluv?
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, chce potírat extremismus. Francie je multispolečnost, má 5 milionů občanů, řekněme muslimského původu a půl milionu židovského. To jsou dvě možná největší komunity v těch evropskejch státech. Ale víte, tam celkem, já jsem tam pozoroval před mnoha lety jednu věc, že v jistý čtvrti pařížský zvané Marais naleznete lidičky, kde vedle sebe žije ten z Alžíru a ten z Palestiny a ten, já nevím z Ruska židovskýho původu a naprosto bez problémů, naprosto bez problémů, tu se zdraví, prostě je to homo, takřka homogenně to vypadá, až po toho metaře, co po těch uličkách starého města toho Marais pracuje. A pak se stalo cosi, já už si opravdu bohužel nevzpomínám v Palestině, v Izraeli a okamžitě tam pak došlo k atentátu, tam byl Goldberg, ta restaurace, kde přijelo auto a začali střílet a tak dále a najednou se zostřily vztahy, teď už to zase kleslo, jakoby to bylo, mně to přijde jako virus, jo, že i tam v tý Evropě, v Paříži přiletí ty bacily a nanesou se do těch neuváženejch hlav nějakejch mladejch lidí a v tu chvíli většinou, jak víme, bohužel je to vždycky na náboženským základě, nějakým religiozním, pořád je to religiozita, že jo, protože proč, ať si lidi jdou do mešity, ať si jdou do krámu, zrovna v tom Marais, oni tam nemají synagogu, tak chodí do krámu se pomodlit a všecko funguje a jsou v té Paříži a Francie je zvyklá tý multikultuře, to je třeba podotknou teda jo, ale mají s tím problémy a budou s tím mít problémy. A já si vzpomínám, že to byl, takhle ministr vnitra pan Sarkozy, když, než byl prezidentem, když upozornil na to, že zase v některých těch mešitách, a to je strašně těžký, se scházejí mezi normálními občánky, který se přijdou pomodlit a tak dále, jsou tam kroužky těhle těch extremistů, že jo. A teď máme novou fázi. My nemáme extremisty, kteří jsou muslimského vyznání a pocházejí z muslimských zemí, my máme Evropany jo, kteří tomu jaksi propadnou, té nejtvrdší reakci, že jo.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Státní dluh 1693 miliard eur, to je nepředstavitelná suma, je to myslím strašlivé. Který z těch kandidátů by mohl deficit snížit? Sarkozy za svého prezidentství zemi nehorázně zadlužil, ale socialisté zase nebývají zrovna šetřiví.
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Ne. K tomu bych řekl teda, ještě jsem se na to díval zpětně, tenhle ten problém opravdu lze nazvat hledá se de Gaulle. To slyšíte ve Francii už často. On ten de Gaulle, generál de Gaulle, když přišel k moci zvolna, tak Francie byla v nedobrým stavu, po všech stránkách, hospodářsky, ekonomicky a tak dále a když jaksi, jak se počesku říká, uhodil do toho stolu a řekl, takhle už to dál nejde, tak došlo k řadě reforem. A Francie se zvedla. A šla nahoru a byla na tom velmi dobře, na to jsou doklady a důkazy a statistiky. A to trvalo. A potom došlo ke změně vlády a přišel Francois Mitterand. A za něho začal už pokles. Byl nejprve zvolný, volný, neprojevoval se rychle, ne, pardon, byl Pompidou, to jsem, už byli jsme už ve Francii, za Pompidou se ještě udržela ta de Gaullova vlna, pak přišel Francois Mitterand, ten byl dlouho u vlády, skoro 15 let a za něho už to šlo dolů a abychom byli fér, za pana Chiraca, když patřil k opoziční straně rovněž, ono se to nezlepšilo. Když přišel Sarkozy, tak říkal, Francouzi, my budeme víc pracovat, prosím vás, to jsem sledoval ty jeho projevy a říkal: Francouzi, my nebudeme moct už jaksi lidi, kterým je 50 a mají zkušenosti jim říkat, ty už jdi domů, my ti dáme preretret, neboli předpenzi, ty jeho, ty jeho informace, ty jeho vize nezněly špatně, ale snad se Francie změnila v tom, co ji brzdilo a což měli jsme přátele, známý, bylo jednou z velikých chyb, jednou byli socialisti a pak byli republikáni, nebo Union Pula Republice a pořád mladý Francouzi měli problémy přijít do banky a říct, dobrý den, já mám tenhle projekt, já bych potřeboval kredit, tady s kolegama vytvoříme restauraci. Samozřejmě byli posláni domů často, o tom byly celý televizní pořady, a tak to otevírali v Anglii a ve Španělsku. To bylo úplně zkostnatělý, jo, a jakoby to slovo buržoazie stále ještě ty kořeny tam mělo. Dneska už je to třeba jiný, ale závěr, Francois Mitterand na to šel jako liška moudrá, on snížil volební hranici, o tom už se taky moc nemluví, přišli mladí lidé, tu z Afriky, z jakékoliv země a byli to jeho voliči. A dneska jsou bez práce, jo.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jak vás tehdy Francie přijala?
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Francie vás, Francie vás nepřijme, vy tam přijdete a jste tam. Jo, já to říkám brutálně. Ale jaká je to nesmírně pěkný. Vy se tam tak pomaličku rozhlížíte, vy se o něco snažíte a má některý moc pěkný prvky. Já vám řeknu jeden, kterej samozřejmě je velice egoistickej. My s ženou, že jo, loutkáři, jo, loutky, to v Německu celkem nic příliš neznamenalo, ba dokonce jsou známy články o tom, jak děti loutkářů radši ve školách říkaly: Tatínek je řemeslník, jo, to je loutkař, nestálý zaměstnání a z čeho zaplatí činži a tohle to, i když potom, když jsme tam pracovali pro televizi, tak naopak to bylo, to už bylo něco jinýho, ale ne takový ty, co hrajou po školách, po divadélkách. Ve Francii vám přijde řemeslník a řekne: a co vy vlastně děláte? A vy řeknete, marionet, le marionet loutky. Le marionet? Odloží nářadí a když posléze, teď se nemůžete chlubit a on se ptá, kde hrajete a vy to řeknete, a že jste třeba byli furt ... Olympia? A úplně září. Čili je tam to latinský, co mají taky ale Italové, že jaksi u kumštu se nehledí tolik na to, jaký máte papír s výdělkem měsíčním, ale že se věnujete něčemu, co je bohulibý, a to teda Francouzům dávám k dobru.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
V našem rozhovoru stále ještě zůstáváme ve Francii. Na jednom pařížském předměstí by měla vyrůst první dáma Carla Bruniová-Sarkozyová v životní velikosti a v bronzu. Proč se proti tomu Francouzi bouří?
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No jo, proč se bouří? Protože je to v oblasti, kde pracovaly v minulosti hodně textilní, pardon textilní, dračky peří v jakési, ve fabrikách a byly to Italky. No, byly to ženy chudé, který měly tuhle tu nepříliš jaksi výdělečnou činnost. No a teďka tam má bejt paní Bruni, paní prezidentová, snad dokonce jako jedna z těch draček, což je teda absurdistán první úrovně, já se jim nedivím ...
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Třeba proto, že šla na dračku svého času ...
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
... kdyby tam byla s kytarou, kdyby to bylo městečko kytaristek jo, tak to chápu, ale tady 1,8 metru vysoká a hlavně, bylo řečeno, má to stát nějakou finanční částku a část z toho zaplatí teda ta oblast a část daňový poplatník. A to se jim jaksi nelíbí, no, tak ...
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Část? Asi polovinu, ne?
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
... asi polovinu, no. Ono to zní líp, když se řekne část, ale většinou to bejvá polovina v tom lepším případě. Takže ta socha jim jaksi nesedí. No nedivme se jim, když to bylo víceméně řekněme to počesku proletářská oblast, jo, a tak to nejde tak nějak dohromady, že zrovna tam by se to dalo ta socha postavit jinde.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A naopak se objevila iniciativa převést urnu s ostatky malíře Františka Kupky z nejvýznamnějšího pařížského hřbitova na Vyšehrad do Prahy. Co si o tom myslíte?
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Já bych si toho myslel. To bysme se napovídali. Ale ne, já to řeknu takhle. Já chápu ten podnět, jo? Chápu ty lidi, kteří tady vyvíjí jakousi iniciativu, ale víte, je to, musím říct to, že prostě ten Pere Lachaise je místem, kde jsou různí velikáni od Chopina, Beliniho, Rossiniho a tak dále, nebudu je všechny jmenovat a dále musím říct, že ve Francii najdete Picasa a Van Gogha, nikloliv na Pere Lachaise, úplně mimo a mnoho jiných, Chagalla, v malé vesničce, která se jmenuje San Polvance, na jihu, kde maloval na sklonku života. Francie je země absorpční. Ona to patří, platí pro literaturu, přijme ty lidi, nebo musejí se prosadit a prosadí-li se, jsou počítáni jako takoví částeční Francouzi, kteří uspěli. To se týká i našeho slavného pana Kupky a mně se zdá, že kunshistorikové, to je slovíčko, mají pravdu. My, kdybychom chtěli, my Češi, náš stát, tak bychom řekli, no, Kolumbiárium nám se příliš nelíbí, náš velký rodák je poněkud stranou, udělejme něco, dohodlo by se to s referenty francouzskými, protože, a dal by se udělat nějakej pěknej pomník přímo na tom hřbitově a byli bychom všichni spokojeni. Odpovídalo by to i jeho názoru, o tom je korespondence, že jako člověk i malíř tam už zůstane, že jo, to ...
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Já jsem shodou okolností včera mluvil s dokumentaristkou Lenkou Jaklovou, která za tou iniciativou stojí a ona argumentuje, že to tvrzení, že Kupka chtěl zůstat ve Francii je prý, jak říká, vytrženo z kontextu, že si nedovede představit, že by v závěti v 50. letech napsal, že by se rád vrátil do stalinistického Československa.
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No já si nedovedu představit, že by Žižka nechtěl bojovat, víte? Ono s těma představama našima, to my nemůžeme takhle postupovat ex post. Já chápu ten podnět, ale já vám to řeknu ještě jinak. A co teda Poláci? Proč by neměli mít Chopina domů, dovoz. A co Rusové? Chagalla? Tak takhle ten Kupka, náš Kupka, náš rodák je světový malíř propojený svým způsobem s Francií, tam taky získal jisté impulsy, tak jako Picaso, jakubisti a tak dále a tak dále a my bychom víc udělali, kdybychom tam, řekněme, zařídili pomník. Ale víte co? Pro mě je tahle ta zpráva, zpráva o nás trošku. To jsem zase u toho podučitelství a plebejství. Víte co nám nejde, pane Kroci? Nám nejdou gesta. My uděláme, rozmáchneme se a vždycky někde zapraská sako. Mně se to zdá, podívejte se, co si budeme, řekněme, nalejme si čistýho vína, bude na Vyšehrad, když to zrealizují, chodit víc lidí? Nebylo by lepší, ptám se tady, kdyby paní ministryně kultury, jež v tom taky za TOP 09 funguje, se postarala o to, aby v našich učebnicích Kupka a další, Jean Gaspard Deburau, malíř Šíma, malířka Toyen, se tam objevili a naši mladí lidi se dozvěděli něco o lidech, který pro tuhle zemi něco zajímá. Nemluvě o Brožíkovi, který byl dokonce zvolen na konci 19.století mezi 40 těch slavných akademiků, to nikdo nedosáhl a také byl českého původu. My prostě si myslíme, víte, kdybych byl brutální, tak bych řekl, co je doma, to se počítá. Vobraz visící v krásným muzeu dík paní Mládkový v Kampě, obraz visící v Paříži je celosvětovou záležitostí. My v tom nic už nezměníme. A my se cítíme dotčeni, což chápu, ale mohli bychom to, to řešení je zvláštní, jo, to řešení je zvláštní a ještě k tomu mám jedno slovo, a jak to bude dál? Bude takové jakési kolegium, který řekne, ten jo, ten ne? Šíma ne? Proč? Josef Šíma je vlastně zase tvůrce lyrický abstrakce, to se lze dočíst, nebo ověřit si. Deburau se taky narodil v Kolíně, skvělý to mim, že jo, vlastně zakladatel celýho vývoje pantomimického. Já, já žasnu, že prostě nám ty gesta nějak někdy nejdou. Ministr obrany, že jo, jakoby ministerstvo, bude z toho, víte, já z toho mám takovej pocit, jako když se kladou věnce k hrobu neznámýho vojína. A obvykle je kladou známí generálové. Je to, je to vidět, ale moc mi to neříká.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Dnes je naším hostem spisovatel Ivan Kraus. Vy jste prý vyzkoušel takzvanou elektronickou cigaretu. Zbavili vás toho návyku na nikotin?
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Prosím vás, já jsem ji, mně ji koupila žena, že jo ...
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Jak to vůbec funguje vlastně?
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
... no, to vám řeknu, já měl, ono je víc modelů a žena mi jednu opatřila řekla, hele zkus to, zkus to. Já to zkusil. Bylo poněkud vyčerpávající tahat z toho tu páru, ono to vytváří takovou voňavou páru a můžete mít vanilku, nebo tabák a tohle, ale prostě jsem to jenom zkusil. Pak jsem viděl u svého přítele, že má jinou, která dýmá mnohem lépe a jiný model, jinou firmu a pak jsem zjistil a dočetl se, že v některých zemích je to už velmi omezeno, v některých se to prodává jenom v lékárnách a v některých zakázáno, neboť se neví, já vám neřeknu zpaměti, je v tom nějakej, nějaká látka, neví se, co je tam obsaženo v tom a do jaký míry je to škodlivý, což mě fascinuje, protože se dostává na trh. No a v Čechách, abychom zas byli trošku nesvětoví, se tím zatím nikdo nezabývá jo. Tady to, v Německu už jsou přísná, přísná opatření. Takže ten problém je, jako vždycky, když se přijde s něčím novým, já se tomu divím, protože, když přijdete s lékem, znáte Ameriku nebo i Evropu, tak to musí projít nějakejma úřadama, musejí to prozkoumat, zanalyzovat a pustit na trh a tady evidentně je něco, co ještě není dostatečně prozkoumáno. Takže já, pokud mě to popadne, kouřím dál zdravou cigaretu k nelibosti mé ženy.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak nějak jsem se o to nezajímal, protože nepotřebuju, ale ono to asi není úplně levné taková záležitost?
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Není. Já se musím ženy zeptat, co za to vydala a toho kamaráda, co ten vydal za svou dýmovnici, ten by, začal vypadat velmi spokojeně, povídal, podívej, já už si na to zvykám. A kromě toho jsem se dočetl, že jeden ten model utrhl někomu část obličeje, že to vybuchlo. No, tak když si představíte, že takovýhle maléry, ale ten hlavní aspekt, a to se můžete podívat i do tisku je, neví se přesně co a jak a jsou země, je jich celá řada, který to omezujou a dávají na to velkej pozor.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak, když jsme u těch vynálezů, tak jsem četl, že už vymysleli takový asi čip, myslím, že to je, který si můžete nechat vetknout do kůže, buď nastálo nebo dočasně a ten vás bude informovat o tom, že vám třeba přišel mail, nebo přišla SMSka. Vítal byste to, že vám začne vrnět ...
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No hlavně to neříkejte před mou ženou, ta už má imobil a když s ní jsem někde, nebo i doma, tak to každou chvíli dělá pink, klink a já jí prosím, jestli máme několik počítačů doma a k tomu máme tohle klinkadlo a takovej čip, že by mi řekl, že přijde mail, bych já teda nechtěl, já bych si radši opatřil čip na nějakou lepší energii ve svým věku. Ale tyhle ty, víte já mám, já jsem se ocitl v takový situaci upřímně se vám přiznám, že nemůžu absorbovat všechno, co je kolem nás. Já nemůžu si dát plnou dávku politiky, ať už z novin, z tisku, nebo z televize, protože pak mě upozorní žena, teď měl, 7. března se narodil T.G.M., třeba, že jo, ona se schválně dívala v televizi, běželo třikrát, čtyřikrát, což je v pořádku, připomínka Sokola, jo, jeho oslav a založení, nikde moc nebylo o T.G.M., tak, co já si budu dávat čip, když mě to bude připomínat kdoví co, podle jakýho výběru? Ono mi to třeba připomene počasí, nebo mi to připomene, kolik máme šetřit na kaloriích, abysme nebyli obézní. Já nepotřebuju tyhle informace.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak pojďme ještě zkusit jednu malou dávku, malou porci politiky. Dotace z evropských fondů budou v letech 2014-20 k dispozici jenom pro země, které zabezpečí jejich správné využití. To včera v Praze řekl eurokomisař Johannes Hahn. Evropské komise, jak víme, tento týden pohrozila Česku zastavením dotací, pokud vláda nedodá do června všechno tak, jak by to mělo být, tedy nedá to do pořádku a nebude audit těch dotačních programů. To myslím, že zní všechno logicky, ale dost dobře to nevypovídá o nás.
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No ono to o nás vypovídá, naopak, ono to o nás, teda ne o vás a o mně, ale o našich reprezentantech. Podívejte ta aféra, ta záležitost je starší, co nám vytýkají jsem se, oni nám vytýkají neprůhlednost určitou, ty audity, vytýkají nám to, že politici to špatně nebo nedobře ovlivňují, nebo neovlivňují, nevím přesně. Když se podíváte do seznamu těch věcí, kde ty peníze bychom měli mít teda jako stát, tak je tam vzdělávání, no to bych považoval za hodně důležitý, pak jsou tam nějaký obchodní záležitosti. Je to zanedbaný, je to zanedbaný a vy si musíte říct, a proč? Vždyť jsou na to ministerstva, jsou na to úřady, je potřeba ty scénáře, ty návrhy připravit samozřejmě velice precizně, ono je jich řada a jsou na to přesná pravidla. A tak jak se tady neustále teď píše a čerpat, jo, ty peníze, protože my na jedný straně budeme šetřit, budeme se denně zabývat tím, na co je a na co není a na druhý straně, na co bychom mohli jaksi jakýmsi způsobem k té EU získat, tak to prostě nějak na to nemáme čas, nebo co. Já to považuju za dost trapnou záležitost, ostudnou a lze jen teda doufat, že se tam někdo vzpamatuje a udělá určitá opatření. Ale vy víte, jak to v naší zemi je, když jde třeba o audity. My máme smutnou zkušenost s dohledem politiků na tyto záležitosti, protože často je na politiky dohlíženo ze zcela jiných stran, což by být nemělo, takže si držme palce, abysme to nějakým způsobem zvládli.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
No a není to i tím, že jsme jaksi předpokládali, nebo, že podsouváme Evropské unii formalismus a brali jsme to jako hotovou věc, tady je balík peněz a dělejte si s nimi, co chcete?
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
No, oni se někteří naši politici trošku hovoří o tom, že za pochodu, čili v průběhu toho času těch let se to taky měnilo ta pravidla. No ale já bych myslel, že od toho má daňový poplatník své pracovníky, referenty, náměstky, ministry a jiné bumbrlíčky a že tito lidé jsou tu od toho, aby stihli věci týkající se celé země. Ne, protože pak se dívám na televizní pořad, kde poslouchám lékaře a pacienty a ten pořad trvá hodinu a veškerá záležitost spočívá v tom, na co máme, jak to bude s pacienty soukromými, nebo nesoukromými, nebo jaká bude služba, jaký bude ošetření. Se vzděláním na tom taky nejsme nejlíp. Takže je čas, je čas, aby naši bumbrlíčci něco udělali.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tak to vidí spisovatel Ivan Kraus. Děkuju vám, přeji hezký den. Na shledanou.
Ivan KRAUS, spisovatel
--------------------
Já děkuju vám. Na shledanou a nashledanou posluchačům.
Vladimír KROC, moderátor
--------------------
V pondělí bude hostem Ivan Hoffman. Příjemný poslech dalších pořadů přeje Vladimír Kroc.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vlk
Spustit audio