„I v kardinálovi je kus sobce,“ netají se Dominik Duka

17. prosinec 2012

Naším dnešním (17. prosince) hostem byl Dominik Duka, kardinál, 36. arcibiskup pražský, metropolita, primas český a předseda České biskupské konference.

Vánoce u Duků

Co nejvíce si kardinál přál najít pod vánočním stromečkem? „Ten, který jsem nedostal se stal už evergreenem, to byl onen živý oslík. Dárek, který mě ale nejvíce potěšil byla námořní bitva. Obrovská hra, kterou jsem tatínka donutil hrát až do půlnoci. Nic mě tak neupoutalo jako velení velkým lodím.“ A jak oslavy narození Ježíše Krista u Duků voněly? „Byly to Vánoce typické, kdy, když bylo téměř vše nachystáno, vydali jsme se hledat Ježíška. Zastavili jsme se na hřbitově, kde odpočíval dědeček. Po návratu domů jsme pak dostali vyhubováno, kde chodíme, že už u nás Ježíšek byl a nadělil nám dárky. I když jsme Ježíška neviděli, dárky jsme měli, takže jsme byli spokojení. Je vidět, že i v kardinálovi je kus sobce.“

Peru

Dominik Duka se nedávno vrátil z Peru, kde navštívil bratry dominikány. Jak na cestu vzpomíná? „Byl jsem tam ve městě Cuzco, kde jsem také navštívil peruánský Vatikán, hlavní svatyni boha Slunce, kde se v současné době nachází dominikánský klášter.“ Primas český se vrátil s nabídkou možného přátelství mezi Cuzcem a Prahou, což prý primátor hlavního města Bohuslav Svoboda přivítal. „Co mi na Cuzcu a Peru učarovalo, je živá symbióza křesťanství a incké kultury, kde se v 16. století, kdy se ve střední Evropě vedly konfesní války, vedla obrovská diskuse, zda člověk může být otrokem. Nesmírně zajímavé je i to, že je zde Ježíš Kristus na obrazech křížové cesty zobrazován jako Indián a Španělé jsou ti, kteří mu ubližují.“

Václav Havel

Václav Havel

V dobách, kdy byl Dominik Duka vězněn, poznal v Plzni na Borech i Václava Havla. „Bylo to přátelství muklovské, to znamená, že vzniklo v situaci, kde, nejde-li o život, nejde o nic,“ vzpomíná kardinál na spisovatele, dramatika a politika.
Během návštěvy Peru na předměstí Limy rovněž odhalil bývalému prezidentovi pamětní desku. „Stalo se to, co se mi událo už mnohokrát, a sice že deska nebyla dokončena. Pronesli jsme slavnostní projevy, obdržel jsem cenu, ale deska byla umístěna 17. listopadu. Při tom už jsem ale nebyl.“ Následovala diplomatická akademie na téma Václav Havel. Akce se účastnily prestižní osobnosti Peru jako např. umělec Fernando de Szyszlo.

Výstava

Koncem listopadu otevíral Dominik Duka na Papežské univerzitě sv. Kříže v Římě výstavu pojmenovanou „Diktatura vs. naděje“. Je o pronásledování římskokatolické církve v Československu v letech 1948 – 1989. Akce trvající do 31. ledna 2013 tak ukončuje letošní Rok víry. „Není to radostná výstava ve smyslu toho, že by popisovala krásné události, zato ale popisuje krásu lidského srdce, přátelství, odvahy, naděje, která se nedá zlomit. Protože ti, kteří tehdy vyhnali kardinála Berana z katedrály sv. Víta si naplánovali, že tu bude v r. 1965 ateistické muzeum. Nepovedlo a nepovede se jim to dnes ani zítra, i když osudy katedrál jsou různé. Tou největší katedrálou je totiž lidské srdce a právě ti náboženští, političtí vězni 50. nebo 70. let jsou svědectvím, že tu katedrálu, chrám ducha svatého, člověk nezničí.“

Více už si poslechněte sami (viz "Přehrajte si celý příspěvek") v audiozáznamu rozhovoru Daniely Brůhové s kardinálem Dominikem Dukou.

autor: Pavla Kopřivová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.