Zpěvačce Věře Wajsarové vrátil hlas čistý vzduch a kozí sýr

2. srpen 2013

Pátečním hostem Dvojky a Stáni Lekešové byla šansoniérka Věra Wajsarová i s manželem Petrem.

Jednoho dne přišla o hlas
Jak se to stalo? "To je trošku delší historie, kterou se pokusím říct rychleji. Ke konci 1989 jsem se rozhodla přestat hrát. I s manželem jsme si řekli, že už toho máme plné zuby. Také jsme si mysleli, že po sametové revoluci už nebudou ani témata pro hraní. To jsme se tedy spletli ale já se tehdy vrhla na dabing. To mě hodně bavilo, bylo to něco nového co jsem nikdy dříve nezkoušela. Nakonec jsem u něj zůstala několik let."

Věra Wajsarová s manželem Petrem

Zázračné vyléčení
A jednou jsem přišla do studia a nebyla jsem schopna přečíst text, škrábalo mě v krku, měla jsem pocit, že něco mám v krku. Po návštěvě lékaře jsem se dozvěděla, že mám hodně nemocné hlasivky. Vůbec ani dnes nechápu, že jsem si toho nevšimla. Ta nemoc postupuje totiž pomalu. No a lékař mi řekl, že by se mohlo stát, že kdybych mě operovali, tak by se mi úplně a nenávratně změnil hlas. To jsem tedy opravdu nechtěla. Druhou radou bylo, že se mám odstěhovat z Prahy do hor a úplně změnit životní styl. Zajímavé je, že s manželem jsme o možném přestěhování z metropole mluvili asi tři roky. Poslední kapkou bylo to, že se před našim domem v Průhonicích začalo stavět 80 domů. Tak jsme se přestěhovali. Byla to opravdu bomba: Pražáci v roubence na kopci, téměř na samotě. To byl pro mě lék. A hlas se mi vrátil. Možná i tím, že jsme každý den jedli vlastní kozí sýry. Stalo se to jednoho dne, kdy jsem se probudila a mohla jsem zpívat. Takový zázrak."

Muzikál
Vzpomínala na Petra Nováka, se kterým Věra Wajsarová spolupracovala na jednom z českých muzikálu "Kráska a zvíře". "Petr byl to gentleman duší i tělem, měl chování lorda a také byl introvert. Na nic si nehrál, zpíval svou duší, což lidé poznají a mají rádi."

Věra Wajsarová
patřila v 80. letech mezi nejvýznamnější interpretky písniček, kterým se také někdy říká šanson. Její osobitý projev je založen především na textech a skladbách našich předních autorů a na perfektním a procítěném podání. Na pražské konzervatoři byla mj. žačkou Hany Hegerové. Věra Wajsarová patří na české hudební scéně k stálicím, které zůstávají věrné svým jistotám a pěvecké parketě. A to navzdory tomu, že se celá 90. léta držela kvůli zdravotním potížím s hlasem v ústraní. zdroj: osobnosti.cz

O tom, jak se ze zpěvačky stala chovatelka koz a výrobce kozích sýrů se dozvíte v audiozáznamu rozhovoru se Stáňou Lekešovou.

autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.