Aleš Cibulka: Tobogan mi splnil všechny moderátorské sny

14. červen 2010

„Když se setkáte s Karlem Gottem, neříkejte mu Mistře. Nemá to rád“, prozradil nám moderátor Aleš Cibulka nejnovější klep sobotního Toboganu. Tento pořad uvádí už šest let. Pomyslné žezlo převzal po smrti populárního Tomáše Slámy. 

„Měl jsem ze začátku hroznou trému a bál jsem se, jak mě posluchači přijmou. Z mého pohledu to byla cílená sebevražda,“ vzpomíná Aleš Cibulka. Ptal se prý sám sebe, jestli se na Tomáše Slámu dá vůbec nějak navázat. Nakonec se rozhodl, že jedinou možností je dělat Tobogan jinak. Pokaždé zaplněné Divadlo U Hasičů a posluchačské ohlasy jsou dokladem toho, že našel ten správný recept.

K letošnímu již 20. výročí pořadu chystá Radioservis vydání knihy vzpomínek na nejvýznamnější hosty pořadu. Aleš Cibulka do ní přispěje 20 fejetony ze zákulisí „kde se odehrávají samé zajímavé věci“. Jaké? To už si čtenáři budou muset přečíst sami. „Tobogan a jeho zákulisí je zkrátka magická věc. Splnil jsem si v něm všechny své moderátorské sny,“ říká Cibulka v pondělním rozhovoru se Zuzanou Burešovou.

Hvězdy první republiky zemřeli v nemilosti

Moderátor je i velkým ctitelem prvorepublikové kultury, filmu a především tehdejší hvězdy stříbrného plátna Nataši Gollové, o které napsal dvě knihy. „Hercům tehdejší doby jsme zůstali mnoho dlužni. Zemřeli v nemilosti, ale jejich filmy jsou nesmrtelné. Divili by se, že jejich filmy dnes vycházejí na DVD a televize je vysílá v hlavních vysílacích časech. Kolik současných filmů se bude promítat za 70 let?“

Paradoxem je, že v dětství filmy pro pamětníky prý z duše nenáviděl. „Když jsme jezdili na návštěvu za dědečkem a babičkou, musel jsem se na ně dívat a nic mi to neříkalo.“ Později o hercích začal sbírat informace a všiml si, že o Nataše Gollové nevyšlo v memoárové literatuře nic. To bylo impulsem k tomu, aby o ní a jejím životě napsal dvě knihy.

Fetování rozhlasu je hezký

Aleš Cibulka prý chtěl být moderátorem od dětských let, kdy si doma pod postelí hrál na rozhlas. A za svým cílem si šel s cílevědomostí, kterou zdědil po mamince. Po gymnáziu vystudoval odbornou hereckou a moderátorskou školu a vyplul na rozhlasové vlny. Pečlivá příprava je, podle jeho soudu, základ úspěchu. A co je pro něj rozhlas? „Droga. Ale tohle fetování je hezký.“

autor: eh
Spustit audio