Jiří Hošek: "O pestrém životě v Německu se nedá referovat jen z Berlína"

15. červen 2010

"První den na pozici zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu v Německu rozhodně stál za to. Pod nánosem sněhu se propadla střecha zimního stadionu a já byl okamžitě nasazen do akce. Ani jsem si nestačil pořádně vybalit," řekl náš dnešní (úterní) host Jiří Hošek. Jak vypadá práce zpravodaje Českého rozhlasu "v praxi" prozradil v rozhovoru se Zuzanou Burešovou...

Při svém pobytu se stal členem organizace zahraničních novinářů, kteří mezi sebou pořádají výlety a zájezdy. Díky tomu se mu během krátké doby podařilo poznat krásy i zapadlých koutů Německa. "Bylo by chybou referovat o Německu, velmi pestré a heterogenní zemi, jenom z Berlína," řekl J. Hošek.

Jak tedy vypadal jeho všední den? Vstával v 6:30, přečetl si noviny, prošel si internet a pak se často vydával na místa, kde pak točil reportáže a připravoval aktuality hlavně pro celoplošné stanice Českého rozhlasu. Večer musel vše "nasbírané" zpracovat a připravit pro další den. A tak pořád dokola.

A jaký je rozdíl mezi životem v "západním a východním" Německu? "Dříve se domy v NDR neopravovaly, v oknech nebyly květiny. Němcům se povedl husarský kousek co se týče opravy infrastruktury a krajiny." Tak popisuje situaci po opětovném sjednocení země, ve které tolik let pobýval. S láskou a citem pro detail vypráví o jednotlivých vesničkách, historických památkách, které se povedlo ještě zachránit a rekonstruovat, a malebných údolích.
Celé hodinové povídání na vás čeká v audiozáznamu ...

Nestihli jste pondělní (14.6.2010) vysílání Hosta do domu? Přečtěte a poslechněte si!
Aleš Cibulka: „Tobogan mi splnil všechny moderátorské sny“

autor: Jan Profous
Spustit audio