Robert Šťastný: "Nejen na silnicích je důležité mít dobrou náladu!"

24. červen 2010

Je klidný slunný den. Se sbalenými zavazadly projíždíme městem a užíváme si pocit radosti z nadcházející dovolené. Sundáme si boty a nohy si "odložíme" na palubní desku. Koho by ale napadlo jaké nebezpečí nám v této chvíli hrozí ... I při klidném průjezdu městem dovede při srážce airbag spolujezdce vystřelit rychlostí až 300 km/h. Po aktivaci zaplní téměř celý přední prostor kabiny vozu. Následky pro naše tělo pak mohou být devastující. Tragickou situaci, ale i mnoho praktických rad při cestování, nám ve čtvrtečním Setkání Hosta do domu prozradil dopravní expert Robert ŠŤASTNÝ (a samozřejmě moderátorka Zuzana Burešová).






Na rakouských dálnicích se podle Roberta Šťastného v noci jezdí pomaleji než v ČR. Důvodů je hned několik. Od zhoršené viditelnosti až po rušení nočního klidu.
Pro českého řidiče může být zajímavým zjištěním nutnost převážet tolik reflexních vest, kolik je ve voze pasažérů. Musý být umístěny v kabině vozu a ve chvíli, kdy nás zastavuje rakouská silniční hlídka, bychom v nich již měli vystupovat.
Na jihu Evropy si zase musíme dávat pozor na mopedy a ostatní jednostopé dopravní prostředky. Lidé na nich cestují mnohem více, a to v každém věku (nejde tak pouze o výsadu "mladých").

Robert Šťastný

V době dovolených a při dlouhých cestách v automobilech, bychom měli věnovat zvýšenou pozornost upevnění zavazadel převážených na střeše. Ta mohou být pro ostatní účastníky provozu velice nebezpečná a často se stává, že nás na silnicích ohrožují. R. Šťastný nám popsal situace, kdy řidiči přetěžují vozidla i přepravní vybavení.
Zastávky při delších cestách opakujeme do dvou hodin. V tu chvíli se máme pokusit usnout. Není třeba být v tzv. hlubokém spánku, ale řidič by měl zavřít tolik namáhané oči a hlavně ... protáhnout se. Prý často zapomínáme, že při cestování je naše mysl mnohdy více "zatížena" nežli v pracovním tempu. Vnímání okolí je pak zhoršené, což v konečném důsledku znamená pomalejší reakce, a to řádově až o několik vteřin. Je proto nutné udržovat dostatečný odstup od vozidla před námi a především, musíme mít dobrou náladu!
Ke konzumaci na dlouhých cestách se doporučuje neperlivá voda, pivo (pochopitelně nealkoholické) či šípkový čaj. Náš host naopak rozhodně nedoporučuje kofeinové či energetické nápoje. Ty mohou krátkodobě navodit aktivní stav (ovšem daň je za to příliš vysoká).

Zajímalo nás jestli jsou naši řidiči disciplinovanější než ti, kteří jezdí v zahraničí. Podle R. Šťastného se situace u nás konečně výrazně zlepšila ale stále to není tak, jak např. v Rakousku či Německu. Možná, že v tomto posuzování hraje role i výše "běžné" pokuty, která řidičům "venku" výrazněji sáhne do peněženky. A jaká je jeho rada na závěr? "Při cestě do zahraničí je potřeba mít s sebou evropský průkaz pojištěnce a kontakt na český zastupitelský úřad v konkrétní zemi. Např. v Chorvatsku konzuláty posílají k nehodám tzv. kontaktní policisty. Ti pak, přímo na místě, dokáží našim turistům velmi pomoci," dodal R. Šťastný.



Nestihli jste středeční (23.6.2010) vysílání Hosta do domu? Přečtěte a poslechněte si v článku Pavly Kopřivové Cestuji se 100% improvizací...

autor: Jan Sklenář
Spustit audio