První láskou Martina Ježka byl Balkán ...

28. červen 2010

"Na svou první lásku si samozřejmě vzpomínám ... Byl to Balkán," říká z úsměvem redaktor Českého rozhlasu 2 - Praha Martin Ježek, který byl netradičně v roli zpovídaného Vladimírem Krocem v pondělním Setkání Hosta do domu. Když se přihlásil (a dostudoval) ke studiu srbského jazyka a literatury na Filozofické fakultě UK v Praze rozhodně prý netušil, jak dlouho mu "tento vztah" vydrží. Při svém prvním pobytu v Bělehradě působil jako spolupracovník ČRo a studoval na Bělehradské univerzitě srbštinu. Poté se spolupodílel na vzniku "pobočky" našeho rozhlasu v Bělehradě a jak jinak, byl prvním stálým zpravodajem ČRo...




"Můj první dojem z Bělehradu byl rozporuplný," říká Martin Ježek a dodává... "při příjezdu vás ihned zaujme panelové sídliště Nový Bělehrad, (často) hořící popelnice nebo romský slum. Velmi rychle jsem se však začal řídit pravidlem „ničemu se nedivit“. V lecčem jsme si, jako národy, velmi podobní. Člověk si tak rychle zvykne."

Martin Ježek: Křižovatka zvaná Balkán

Bělehrad je z architektonického pohledu řešen podobně jako Paříž. Má široké ulice, které spojují nejvýznamnější místa. Památek nemá ani hodně ani málo ale za svou chloubu považují obyvatelé města nábřeží, kde je najdeme množství plovoucích restaurací a hospod. Kdo si tam chce dát pravou bosenskou kávu, musí ji nejen umět uvařit ale také dodržet všechny rituály. Některé národy považují kávu "za domácí, jiné za bosenskou ale nikdo za tureckou".

V rozhovoru jsme se také dozvěděli, kde žijí Gorané, s jakými obtížemi se potýkají nebo jako vypadalo "novinářské zákulisí" pohřbu Slobodana Miloševiće či zatčení Radovana Karadžiće.
Více si již ale poslechněte sami v našem audiozáznamu ... nebo přečtěte v nové knize Martina Ježka "Křižovatka zvaná Balkán".



Pokud si chcete připomenout hosty Hosta do domu minulého týdne, a to včetně pátečního Setkání s Janem Simonem, přečtěte si náš článek: Život klavíristy Jana SIMONA ovlivnila "osudová setkání" ...


autor: Jan Profous
Spustit audio