Filmový festival v Karlových Varech je podle Bohdana Slámy úžasný ...

7. červenec 2010

Mezinárodní Filmový Festival Karlovy Vary (MFF) je proti dalším festivalům úžasný svou tzv. otevřeností běžným lidem. Tvrdí to alespoň náš dnešní host Hosta do domu (7.7.) režisér a scénarista Bohdan Sláma. Festival ve Varech prý umožňuje prožít exkluzivitu festivalu s množstvím jedinečných snímků v kombinaci s přátelskou atmosférou. Podobný názor na festival má prý i Vladimír Kroc, který se B. Slámy ptal živě ve studiu ČRo v Karlových Varech.Ve fotogalerii se můžete podívat jak vypadá tzv. stanové městečko, které v průběhu festivalu vyroslo na místním stadionu ...






Bohdan Sláma nám prozradil, že má MFF rád i pro tzv. interakci diváků a porotců, která jemu osobně poskytuje zcela odlišný pohled na konkrétní snímek. Letošní ročník je pro něj zvláštní i proto, že se stal porotcem. Chce rozhodovat co nejobjektivněji a nechává si proto "hlavu otevřenou". Samozřejmě nás zajímalo, zdali jsou české filmy v Karlových Varech zvýhodňovány. Odpověď zněla nikoliv. "Každý porotce chce být podepsán pod nezaujatým výrokem vystihujícím jeho vlastní stanovisko," řekl B. Sláma.
Pod vlivem velkého festivalového úspěchu se stává, že některé filmy proniknou i do tuzemské distribuce, kde ovšem "vyhoří". Jak je to možné? "V Česku neexistuje síť tzv. Art kin, kde se lidé setkávají, hovoří o snímcích a tím je nechávají "dozrát". Nejsou tady kina, která jsou v jiných zemích považována za kulturní instituce," domnívá se náš host.
Více si poslechněte v audiozáznamu ....

Bohdan Sláma

Bohdan Sláma vystudoval Stavební fakultu ČVUT a přesto, že šlo o exaktní, technické studium, podařilo se mu pokračovat dále a dosáhnout titulu v oboru umění. V každém případě získané zkušenosti byly v práci režiséra jedině ku prospěchu, a to zejména díky rozvinuté prostorové představivosti, jak sám říká. B. Sláma pracoval v roce 1993 s Věrou Chytilovou jako asistent režie na filmu Dědictví aneb kurvahošigutntag, o tři roky později absolvoval režii na pražské FAMU filmem Akáty bílé. Po pěti letech natočil celovečerní debut tragikomedii Divoké včely, která získala hlavní cenu WPRO Tiger Awards na MFF v Rotterdamu, Cenu Kodak Vision za nejlepší debut na festivalu českých filmů v Plzni Finále, Cenu české asociace filmových klubů, v květnu 2002 Cenu za nejlepší debut SKYY na MFF v San Francisku a Českého lva za vedlejší ženský herecký výkon Zuzany Kronerové plus tři nominace (vedlejší mužský a hlavní ženský herecký výkon, cena filmových kritiků). Svým školním cvičením Zahrádka ráje se podílel na povídkovém filmu Radhošť.

Bohdan Sláma

Čerpali jsme z:
Česko-slovenská filmová databáze)



Nestihli jste páteční (2.7.2010) vysílání Hosta do domu? Přečtěte a poslechněte si v článku Pavly Kopřivové: Augustin BUBNÍK: "Stále jsem věřil"

autor: Jan Sklenář
Spustit audio