Josef Carda nechce hrát "klaďasy"

10. srpen 2010

Jméno Josefa Cardy bude pro mnohé asi navždy spojeno především s pořadem Tele Tele a “sporťákem Cardou Retardou“. Tato role mu přinesla obrovskou popularitu a lidé na ulici na něj prý dodnes pokřikují. Přesto se necítí být komikem a "bavičem", ale hercem. A jaký je herec?

Komediantem chtěl být J. Carda už jako kluk. Po absolvování brněnské JAMU získal angažmá v Divadle Husa na provázku a později v Rokoku. Hrál i v Prozatímním divadle Františka Ringo Čecha, kde vládl humor. V současnosti účinkuje v Divadle Bez zábradlí např. ve hře Blbec k večeři. "Je to představení, ve kterém je legrace i smutek. A to mám rád," řekl v rozhovoru s Vladimírem Krocem.

Čeští režiséři mají J. Cardu zaškatulkovaného v krabičce "komik". Když už by si mohl vybírat, nebyly by to role velkých hrdinů. Hrát tzv. klaďasy ho nebaví, protože „tam není maso na kosti“. Rád také střídá žánry, proto přijal roli v muzikálu "Hello, Dolly!", kde tančí a zpívá. Je to příjemná změna a vítaná příležitost, i když náročná, protože vyžaduje dobrou kondici. Tu si udržuje cvičením a jízdou na kole. Kromě fyzické formy mu sport umožňuje "alespoň trochu normálně jíst". Pozitivní kritiky ho velmi těší, stejně jako spolupráce s Ivanou Chýlkovou. Jak řekl v dnešním (úterním 10.8.) Setkání Hosta do domu, "být divákem, také bych se při představení smál".

Josef Carda a Vladimír Kroc


Bavit publikum ho vždycky lákalo, i když je to těžká disciplína. Podle jeho názoru to má tu výhodu, že hned vidíte výsledek. Již zmiňovaný seriál Tele Tele ho katapultoval na výsluní popularity, spolu s Michalem Suchánkem, Richardem Genzerem a Veronikou Žilkovou. "Obdivoval jsem lehkost s jakou kluci scénky psali. Také jsem měl autorské ambice, ale když jsem psal tři dny to, co oni měli za tři hodiny, vzdal jsem to," poznamenal. Po sedmi letech vysílání ale sláva Tele Tele pohasla, proto přijal nabídku od konkurenční TV na moderování pořadu Konečně jsi tady! Tento žánr ale divákům k srdci příliš nepřirostl.


Přestože nemá stále angažmá, o práci rozhodně nemá nouzi. Dabuje, hraje v divadle a skloubit svůj program tak, aby mu zbývalo trochu volného času není jednoduché. Jak podle něj vypadá ideální den? "Ráno po probuzení jít na dlouhou procházku se psem a večer nehrát," dodal s úsměvem.

Zajímá vás, jak J. Carda tráví dovolenou a jestli nelituje, že se kdysi rozhodl pro herectví? Poslechněte si záznam celého rozhovoru…..



Nestihli jste naše včerejší (pondělní) vysílání? Nabízíme text Věry Luptákové: Slovenština je pro mě pohlazením na duši, říká Ladislav Frej

Logo
autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.