Znojemský hrozen je jediný na světě, říká Ladislav Jíša

17. srpen 2010

Co je to mezinárodní televizní a rozhlasový festival o gastronomii Znojemský hrozen? Jak vypadá práce porotců a jaké jsou doprovodné akce? Odpovědi nabídl dnešní (úterní 17. srpna) rozhovor Hosta do domu a Zuzany Burešové s ředitelem festivalu Ladislavem Jíšou.

Znojemský hrozen, mezinárodní festival televizních a rozhlasových pořadů a reklamních spotů, proběhne ve Znojmě od 14. do 17. září. Půjde již o 12. ročník. Podstatou soutěže je samozřejmě práce porotců, kteří vybírají nejlepší pořad o jídle, pití, stolování a gastronomické kultuře ze všech koutů světa. Své pořady mohou přihlásit televizní a rozhlasové stanice, speciální články také přední specializované časopisy.

"Jde o výjimečný projekt a to nejen v naší zemi, ale celosvětově. Výjimečný je svým gastronomickým zaměřením. Měli jsme to štěstí, že jsme při vzniku festivalu (v roce 1999) našli skulinu. Tehdy totiž gastronomie nebyla, mezi televizními a rozhlasovými pořady, tak populární jako je dnes," řekl ředitel festivalu Ladislav Jíša. Prakticky od prvního ročníku soutěží v televizní sekci pořady BBC, TF1, RAI a dalších. Na festivalu jsme mohli shlédnout kulinářská esa od Jamieho Olivera a Gordona Ramseye, přes Mika Robinsona a Jamese Martina až po Keit Floyda. V loňském roce získal nejvyšší ocenění Znojemský hrozen pořad „Ano, šéfe“ z TV Prima.

Znojemský hrozen 2009 pro Český rozhlas Hradec Králové

Za 11 ročníků Znojemského hroznu porotci vyslechli, shlédli a přečetli na 1800 pořadů a textů přihlášených do všech kategorií dohromady. Děti z mateřských a základních škol vytvořily pro soutěž "Plný talíř malování" téměř 3000 kreseb. Jeden z našich předních kreslířů a karikaturistů Josef Kobra Kučera každoročně představuje desítky děl skutečně špičkových karikaturistů, a to v projektu nazvaném Gastronomické grotesky. Za deset let své existence rozesmály "expozice humoru" zájemce skoro 1600 kreslených vtipů.

Další podrobnosti si poslechněte sami v audiozáznamu pořadu ...

JUDr. Ladislav Jíša
V Praze získal základní a střední vzdělání. Po maturitě a po absolvování základní vojenské služby nastoupil do Československé televize odkud přešel v roce 1975 do Československého rozhlasu. Zde dálkově vystudoval PF UK (doktorát v roce 1981) a poté postgraduální studium na VŠE.
V Československém a následně v Českém rozhlase prošel řadu funkcí od techniky až po ústřední ředitelství. Po roce 1990 zde spoluzakládal komerční odbor. Po odchodu z Českého rozhlasu v roce 1994 pracoval v TV Premiéra a KABEL PLUS SPORT a.s. V současné době je externím spolupracovníkem České televize.
Do Rady Českého rozhlasu byl zvolen 15.3.2006.
Od 28.4.2010 zvolen 1. místopředsedou a tiskovým mluvčím Rady ČRo.

Logo


Nestihli jste pondělní Setkání Hosta do domu? Nabízíme text Eleny Horálkové Jarmilu Kovaříkovou baví nejvíce realita "obyčejného" života

Jarmila Kovaříková
autor: lup
Spustit audio