Stanislav Chládek: Na kajaku za mumiemi

18. srpen 2010

V roce 1969 byl zbit Lidovou milicí a poté dostal zásah slzným granátem. Incident se stal důvodem k emigraci. Pět dní nato odjížděl na stáž do USA, kde také zůstal. S notnou dávkou štěstí za ním po měsíci přijela manželka. Poté do vlasti zavítal velmi sporadicky, podle toho jak mu to tehdejší komunistický aparát dovolil. Po roce 1989 dostal občanství zpátky. Stanislav Chládek - chemik, vědecký pracovník, kanoista a účastník expedic do mayských rituálních jeskyní byl naším dnešním (středečním 18.8.) hostem pořadu Setkání.

V současnosti hledá mumie na Aleutských ostrovech, kde tato forma uchovávání ostatků patřila dlouhá léta mezi tradice. Poprvé souostroví navštívil v roce 2001. Aleuti byli poměrně malým kmenem, který vynalezl mořský kajak. Na ostrovech není žádná potrava a tak loď využívali k lovení na moři. Aleuti mumifikovali jen ty osoby, které předčasně zemřely, nebo byli nějak významní. Tedy hlavně lovce, šamany a děti. Nejvíc mumií nalezl Aleš Hrdlička před vypuknutím 2. světové války. Stanislav Chládek nalezl fragmenty ostatků na jednom z ostrovů a tak doufá, že na jiných nalezne ještě celé zachovalé exempláře.

Kajak nepovažuje za úplně nejvhodnější při průzkumu jeskyní. Přistávání na balvanech je velmi složité. Navíc často bývá v časové tísni a tak nemá čas, prozkoumat vše, co by chtěl. Počasí do karet také nenahrává. Standardní bývá velmi silný vítr, vlnobití a déšť. Přesto stráví v loďce i šest hodin.

S manželkou tento rok navštívil Ukrajinu, odkud jeho žena pochází. Poprvé se setkali při studiích na VŠCHT, kde společně začali jezdit na kanoi. V roce 1969 se poprvé se stali mistry světa. Jejich ryze sportovní vztah se postupně přerodil v manželství, které trvá dodnes.

Odejít do zahraničí nebyl takový problém, ale usadit se a začít nový život ano. Necítil se tam jako doma. I po tolika letech říká, že USA za svou domovinu stále nepovažuje.

Nejdříve vyučoval biochemii blízko Houstonu, poté v Detroitu v centru pro rakovinný výzkum rakoviny a nakonec jako profesor biochemie v roce 1991 odešel ze školství úplně. Vrátil se ke svým koníčkům. Založil firmu, která z Velké Británie dodává kajaky a další vybavení pro vodní sporty. Nakonec v roce 2004 prodal firmu a od té doby se věnuje pouze svým zálibám.

Zaměřil se na „mokrý turismus“ tedy jednotlivé toky střední Ameriky. Zajímal se také o keltskou kulturu. Hledá spojitost mezi jednotlivými národy, které z prastaré kultury vychází. Například Blaničtí rytíři jsou v jisté analogii k nalezení v bájích Poláků, Slovenské republiky a vzdáleněji i ve Velké Británii ve formě legendy o králi Artušovi.

V roce 2001 ho rodina donutila, aby jel relaxovat na pláž do Mexika. Dcera ho tam seznámila s mayskými památkami, které v něm probudily velký zájem. Od té doby studuje jeskyně a další rituální památky. Díky sesbíraným zkušenostem a zážitkům sepsal knihu, která má zanedlouho vyjít v USA. Publikace vypráví o mayském náboženství. Snaží se odpovědět na otázku, jaké místo v něm měly jeskyně. Odhaluje, co vše se pod zemí dělo a k čemu sloužily.

Je mnoho cílů, které by si Stanislav Chládek ještě rád splnil, například potápění. Ty mu však rodina zakazuje a tak mu nezbývá než – než jak sám říká: prožít v příštím životě to, co nestihl v tom současném.

Nestihli jste úterní Setkání Hosta do domu? Nabízíme text Věry Luptákové Znojemský hrozen je jediný na světě, říká Ladislav Jíša

autor: Jan Profous
Spustit audio