David Koller nasedmkrát hořící!

19. říjen 2010

David Koller v rozhovoru s Vladimírem Krocem, tedy v úterním (19.10.) pořadu Setkání Hosta do domu, hovořil o skládání písní, práci na novém albu a projektu Meet Factory.

Připravovaný nejnovější počin z dílny Davida Kollera, deska Teď a tady, je téměř hotová. Úvodní píseň na kterou natočil i videoklip nese název Ty a já. David Koller v něm hraje na bicí soupravu uprostřed ulice, za nezajmu lidi kolem. Chodci si nevšímají bubeníka, ani když vzplane. Tento nápad pochází z pera režiséra Martina Krejčího. Přišel s myšlenkou, že muzika dnes není pro posluchače nijak zajímavá bez obrazového doprovodu. Jedná se o vedlejší produkt, který je možný kdykoliv stáhnout z internetu. Tento nápad poté symbolicky převedli do hudebního klipu. David Koller vyzkoušel plameny na vlastní kůži. "Hořel jsem 7x. Shořely i celé bicí na které v klipu hraji. Bylo to velmi intenzivní," říká David Koller a dodává: "Když hořím, je to takové fatální."

V 9 letech začal zpívat, ve 14 hrát na bubny. Připadal si tak více jako bubeník, než zpěvák. Proto se na počátku své hudební tvorby soustředil na hudební nástroj více, než na svůj hlas. "Trochu jsem se styděl cpát se dopředu, když mohu s basákem zpěváka podpořit zezadu," říká.

David Koller

Do první kapely Jasná Páka se dostal vlastně náhodou. "Nad ránem v hospodě jsme vymysleli, že do 14 dní založíme kapelu a za bicíma bude sedět Koller,“ říká s tím, že dohromady se dali vlastně náhodou. Z nadšeneckého projektu později vznikla kapela, která fungovala půl roku, než jí tehdejší režim zakázal. Naposledy se sešli a hráli u příležitosti dalšího projektu Davida Kollera - otevření experimentálního prostoru Meet Factory.

Říká o něm: "V Praze již dlouho existoval záměr vzniku ateliérového programu. Oslovil jsem proto pražský Magistrát s žádostí o pronájem domu, který již nemá využití a nikdo ho nechce. Na Smíchově byla k dispozici stará železniční budova. Nelenili jsme ani minutu."

David Koller a Vladimír Kroc

V budově se nachází mimo jiné 20 atelierů, kino, galerie, velký sál pro 1000 lidi a zkušebny. "Jeho ředitelka Jindra Zemanová zvedá obočí, že bychom někde měli získat finance. Ateliery jsou plné na rok dopředu, na ně jsou napojeny i galerie, kde umělci vystavují. Lidé již mají zakoupené permanentky na divadelní představení a celkově si myslím, že máme koho oslovit," říká David Koller.

Patrně nejvíce se však proslavil se skupinou Lucie kterou pomohl "znovuzaložit" v roce 1988. Společně vydali 14 hudebních nosičů. První desky se prodalo přes 100 000 kusů. Od 2.10.2004 má skupina "plánovanou přestávku", která trvá dodnes. Přesto se podle mnoha hudebních kritiků jedná o nejvýznamnější rockovou kapelu 90. let. "To, že budeme legendy, jsme netušili. Nepokládám se za klasickou legendu. Tou se člověk nejčastěji stává tak, že pořadatel koncertu ve snaze přitáhnout více návštěvníků napíše na plakát "legenda" a ostatní se toho většinou chytnou," dodává s úsměvem David Koller.

Jeho synovi Adamovi je 23 let a občas, v nejnovější kapele Koller band, také vypomáhá hrou na bicí. O jejich spolupráci David Koller vypráví: "My si toho moc neodpustíme a jeden druhému řekneme, kde a jak jsme to zahrali špatně." Mladší synové (Benjamin 6 a Nikola 4) se už také snaží zapojit. "Benjamin už má učitele na piano. Zatím je to jen takové oťukávání. Nejmenší Nikola chce hrát na kytaru. Už jí má v koutě připravenou a čekám, kdy ji chytne," říká David Koller.

David Koller

A jak se zpěvák chystá prožít stáří? "O důchodu jsme se bavili s kamarádem. Budeme sedět v Mikulově ve vinném sklípku a ochutnávat vina, než se úplně upijeme. Taková představa stáří se mi moc zamlouvá," dodává na závěr.

Více se dozvíte v audiozáznamu rozhovoru s Vladimírem Krocem ...

















Pokud jste nestihli pondělní rozhovor s předsedkyní České gerontologické společnosti Ivou Holmerovou, přečtěte si článek Pavly Kopřivové: "Seniory zraňuje označení důchodce"

Iva Holmerová
autor: Jan Profous
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.