Herectví je v případě Apoleny Veldové rodinná záležitost

2. listopad 2010

Dnes (v úterý 2.11.) jsme přivítali Apolenu Veldovou. Herečku, dabérku a pedagožku.

Snad nejen štěstěna dovedla Apolenu Veldovou do budovy Českého rozhlasu, vysílací místnosti č. 213 na pražských Vinohradech, kde ji přivítal moderátor Vladimír Kroc. Číslo 13 je právě tím šťastným, pod jehož dobrým vlivem získala angažmá v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě a jak říká: "Byla to tehdy úplná náhoda. Narychlo sháněli Desdemonu do hry Othello a já ve výběru obstála." Nakonec se jí v divadelním souboru natolik zalíbilo, že s ním prožila dlouhých 18 let.

Momentálně lze A. Veldovou spatřit na jevišti Švandova divadla v Praze. Po Ostravě se jí ovšem stýskalo, zejména zprvu, protože jsou tam prý „srdečnější lidé“ a vědí, co si mohou dovolit (na rozdíl od Pražanů). Herectví je ovšem kočovná činnost a díky nabídce Michala Langa, který formoval nový kolektiv pro právě otevírané divadlo, bylo rozhodnuto: "Zvláštní je, že jsme tehdy dostali nabídku oba, já i můj manžel. Nebyl proto problém přestěhovat se a začít znovu od nuly." Na pódiu divadla je tedy můžeme vidět oba - držitelku ceny Thálie za snímek Věc Makropulos společně s manželem Milanem Kačmarčíkem.

Pokud se podíváme blíže na její rodinu, herectví se táhne napříč generacemi. Otec Josef Velda byl dlouholetým členem Národního divadla. Stejně tak bratr Martin Velda nepadl daleko od rodného stromu a slýchat jej můžeme především v dabingu. Dokonce i syn Josef si aktuálně podal přihlášku na DAMU, kde plánuje studovat režii a v útlém věku má již bohaté zkušenosti s divadlem. Brigádně totiž zastává funkci inspektora jeviště, právě ve zmíněném Švandově divadle. Má na starost kontrolu vstupenek i případné řešení komplikací, ke kterým bohužel dochází. Např. v nedávné době, při premiéře náročné inscenace s názvem Zrození Merlina, se jednomu z návštěvníků udělalo nevolno. "Veldovi" v představení účinkovali a Velda junior zasahoval v zákulisí.

Apolena Veldová

Co si myslí A. Veldová, jako pedagožka vyučující na pražské DAMU o názorech na zrušení dabingu? "Byla bych pro možnost, aby si každý mohl vybrat. Zažila jsem i polský, komentovaný dabing. Na ten si sice člověk hůře zvyká, ale zase má větší vzdělávací ráz." Nyní nejraději dabuje hlavní roli inspektorky ze seriálu Odložené případy: "Postava není záludná, dobře se odhaduje a nedělá nepředvídatelné pauzy. Případy jsou navíc hezké a zajímavé, odehrávající se v retrospektivě i několika desítek let," dodává A. Veldová.

Více se dozvíte v audiozáznamu rozhovoru s Vladimírem Krocem...







Pokud jste nestihli naše vysílání minulého týdne, stačí si přečíst článek Pavly Kopřivové Olga Špátová: "Co vidím kamerou, říkám divákovi o světu"

Olga Špátová









Pokud jste nestihli včerejší vysílání, přečtěte si článek Věry Luptákové s názvem: Michaela Kocába dnes velmi mrzí nezájem Nečasovy vlády o lidská práva

Michael Kocáb a Zuzana Burešová
<hr /><hr /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />
autor: Jan Sklenář
Spustit audio