Netopýr dovede zkonzumovat až 2500 komárů za jedinou noc, prozrazuje Petra Schnitzerová

28. červenec 2011

Kvůli neznalosti a strachu z netopýrů vznikla během staletí celá řada pověr, nezakládajících se na pravdě, upozorňuje zástupkyně České společnosti pro ochranu netopýrů.

Netopýr se neprokouše do bytu skrze zeď, ani se nám nezamotá do vlasů a v českých kotlinách dokonce ani nesaje krev. S netopýry dovedou dobře vycházet rostliny. Vědci si myslí, že je to díky jejich vlastnosti perfektně odrážet zvuk.

I když jsou všechny druhy netopýrů na našem území chráněné, stále se najde několik věcí, které jim dovedou život značně znepříjemnit. „Ztráta úkrytu je jedním z nejvýznamnějších faktorů, přispívajících k jeho ohrožení,“ říká Petra Schnitzerová.

„Děje se tak většinou v důsledku rekonstrukcí domů nebo pouze ze strachu z netopýří přítomnosti. Netopýr pro nás přitom nepředstavuje vážnější hrozbu, a to ani materiální nebo biologickou, jak se lidé mylně domnívají.“

Úbytek netopýra je dozajista na škodu. Dovede být totiž velice užitečný nejen pro ekosystém. Věděli jste třeba, že tento malý okřídlený savec dovede spořádat až 2500 komárů za jedinou noc?

Pod slovem netopýr si většina z nás představuje divnou myš s křídly, kterou si nepřeje potkat tváří v tvář. Přitom porozumět jejich řeči by pro lidstvo mohlo být přínosné.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio