Novinky na Dvojce Českého rozhlasu

13. leden 2011

Vážení posluchači, přátelé, zdravím Vás a děkuji za Vaše příspěvky k vysílání i chystaným změnám na Dvojce Českého rozhlasu, na Praze.

Ano, právě budoucí název stanice je častým tématem Vašich reakcí. Věřte mi, že cítím a ctím tradici názvu Praha. Znám dobře historii Českého rozhlasu, mnohé z osobností Prahy jsem za svůj rozhlasový život poznal a velmi si toho vážím.

Skutečnost je však taková: Celoplošné stanice všude na světě se nemohou identifikovat lokalizací místa vysílání. Proto třeba nejposlouchanější stanice v Británii je BBC 2 a ne BBC London – jeden příklad za všechny. Posluchači totiž stanici s lokalizací v názvu vnímají automaticky jako stanici regionálního dosahu. Podobné výsledky nám přinášejí i průzkumy vnímání a poslechovosti ČRo 2 – Prahy. Proto Dvojka. Osobně nevnímám Dvojku jako cosi podřadného (kéž bychom byli v každé činnosti druzí!), naopak, Dvojka je pro mne symbolem komunikace, spojení, soužití. Vy a my.

K četným obavám o osud pořadu "Jak to vidí?": Vyhovujeme Vašim četným žádostem, jednak o prodloužení pořadu, a také o přesunutí vysílacího času tak, aby si pracující posluchači mohli názory uznávaných osobností poslechnout soustředěně doma. K tomu dodávám, že chceme nový pořad "Čaj pro dva aneb Jak to vidíte?" vysílat živě z vestibulu ČRo na Vinohradské ulici 12 a dát tak možnost příchozím posluchačům aktivně vstoupit dotazy do diskuse. Pořad budeme vysílat každý všední den od 16 do 17 hod.

K hudbě: Názory na hudbu budou vždy různorodé. Od nesouhlasných (jako kupříkladu v diskusi na našich webových stránkách) až po spokojené a pochvalné, kterých je také dost. Před pár dny mi psal posluchač, který byl hudbou nadšený tak, že s manželkou nemohli vystoupit z auta a museli doposlouchat vysílanou písničku. Osobně jsem přesvědčen, že náš hudební formát postihuje to nejlepší z české i světové hudební produkce od let šedesátých až po současnost.

Dále už jen stručně: Dopoledne ladíme jako vysílání pro celou rodinu, odpoledne jako poučně oddechové, v pátek promluvíme vesele i vážně o víkendu. Večery budou kontaktní s odborníky různých oblastí a 90 minut před půlnocí si zajímavé osobnosti v rolích moderátorů přivedou své hosty. Na víkendové večery chystáme komponované „tříhodinovky“, a teď snad prozradím jména moderátorů: František Novotný, Dagmar Misařová a Tomáš Černý.

Další a bližší informace Vám budeme podávat po 21. lednu.

Už teď se těším na Vaše připomínky a snad také na alespoň malou dávku pochopení. Věřte mi, že celý tým ČRo 2 – Prahy pracuje na změnách proto, abychom vás, naše posluchače, potěšili.

S úctou

Mgr. Jaromír Ostrý, šéfredaktor ČRo 2 - Praha

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.