Podle Viliama Poltikoviče léčí ayahusca vše od drogové závislosti až po rakovinu

27. leden 2012

Naším dnešním (27. ledna) hostem pořadu Je jaká je byl po 11:05 hodině český dokumentarista Viliam Poltikovič.

Štěstí se usmálo hned z počátku
Amatérsky se věnoval kinematografii již od 14 let. „Lákala mne komplexnost výrazových prostředků,“ říká. Katedru dokumentární tvorby dostudoval na přelomu 70. a 80. let. Tedy v době, kdy tvořit filmy s duchovní tématikou bylo více než složité. Přesto může hovořit o štěstí. „Dostali jsme pedagogy, kteří nám dali neobvyklou volnost. Nechali nás točit co se nám zachtělo. Témata jsme si mohli vybírat vesměs svobodně.“ Není proto divu, že jeho absolventské dílo neslo název Labyrint světa a ráj srdce. „Po škole byla situace horší. Kdo nebyl ve straně, ten práci nesehnal. A tak jsem dělal skladníka, než přišel rok 89 a s ním i uvolnění možností pro tvořivou činnost.“ Od té doby natočil přes 120 dokumentů s převážně duchovní tématikou.

Indie, země zaslíbená
Mezi jeho nejoblíbenější destinace patří Indie. „Lákalo mne to tam odmalička, jsem s Indií propojený. V rané dospělosti jsem začal cvičit jógu a zajímat se o východní duchovno, které mne velmi oslovilo. Mám pocit, že náboženství jako je křesťanství, je mystikou a komplexností určeno hlavně kněžstvu, kdežto buddhismus je otevřený všem."
Před 2 týdny přijel z Indie, kde pracoval na svém posledním díle. „Hlavní cíl naší cesty byl buddhistický obřad, který vedl Dalajláma. Naprosto nás ohromila účast 700 000 věřících, kteří všichni tichounce naslouchali."

Viliam Poltikovič

Natáčet s Dalajlámou byla pocta
Nutno podotknout, není to poprvé, kdy se Viliam Poltikovič s nejvyšším představeným buddhismu setkal. Natočil s ním již několik rozhovorů a zážitky si z toho odnesl velmi pozitivní. Jak pracovní, tak osobní. „Dalajláma patří mezi nejvytíženější lidi na planetě. Není jednoduché s ním rozhovor domluvit, přesto je k Čechům velmi vstřícný. Václav Havel byl totiž první hlava státu, která ho přijala. A osobnost je fenomenální. Velice lidský, bezprostřední. Veškeré bariéry bourá srdečností, smyslem pro humor, přecházejícím někdy až v dětskost. V tom je jedinečný a přitažlivý nejen pro veřejnost, ale i pro celý duchovní svět.“

Šamanismus
V Praze se seznámil s cestovatelem Petrem Chobotem, který mu předestřel tématiku šamanismu v Jižní Americe. Ihned se dohodli, že spolu zkusí realizovat několik výprav mezi indiány v džungli a pokusí se zmapovat praktiky na očistu těla i duše, které provádí. „Přístup je podobný jako u jogínů nebo jiných duchovních představitelů.“ Šaman podle Viliama Poltikoviče chápe jako kořen všeho zla nedostatek poznání. Zároveň mu jde o to, aby byli všichni lidé šťastní rozvíjeli se. Proto svou zkušenost nabízí všem, protože jejich náplní je pomáhat celému lidstvu. Cítí, že všechno je jedno a že rozlišování na ty, já a druzí jsou jen slupky, protože hluboko uvnitř jsme všichni jedno.

Viliam Poltikovič

Všelék ayahusca
Jako nejčastější lék používají šamané vývar z „liány mrtvých,“ ayahuscy. Jedná se o rostlinu, která roste pouze Jižní Americe. Příprava samotného lektvaru není jednoduchá a proces výroby trvá několik dní. Po jejím požití dochází ke změněnému stavu vnímání. „Liána působí jako psychoterapeut. Pomáhá řešit veškerá traumata fobie, které si v sobě nosíme. Vše se vynořuje na povrch, člověk si vším prochází znovu a získává nadhled. Celý prožitek směřuje k tomu, aby člověk byl opravdu svobodný a dokázal si užívat života. Přesto se nejedná o drogu. Naopak se s pomocí ayahuscy drogová závislost na několika místech Brazílie léčí, “ říká na závěr rozhovoru Viliam Poltikovič.

Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru se Stanislavou Lekešovou.

autor: Jan Profous
Spustit audio