Pro novináře Pavla Kováře je žokej Josef Váňa přírodním úkazem

12. červenec 2011

Úterním (12. července) předpoledním hostem magazínu "Je jaká je" byl novinář a spisovatel Pavel Kovář. Na svém kontě má několik memoárových děl.

Vzpomínkovou knihu s názvem "Miloš Kopecký - důvěrný portrét", kterou napsal společně s Janou Kopeckou, charakterizuje výjimečná otevřenost. Zachytil v ní celé spektrum hercových životních peripetií; od milostných zážitků přes válečné trauma až po vztahy s politiky i podrobné líčení zdravotního stavu.
K sestavení knihy mu posloužily fragmenty deníků, kazety, diáře, zápisky, korespondence a asi 90 stránek strojopisu vzpomínek, které Miloš Kopecký sám začal psát.

Pavel Kovář

Další knihou Pavla Kováře je vzpomínka na známého českého psychiatra a odborníka na párové soužití, Miloslava Plzáka. Ten, jak známo, rád a často provokoval. Vyhlásil například boj pojmu „láska“ a manželskou nevěru otce rodiny navrhoval vyřešit tím, že muž se zastydí a žena mu odpustí. Kniha dostala název "Miloslav Plzák osobně".

Do třetice sepsal novinář vyprávění sedminásobného vítěze Velké pardubické, žokeje Josefa Váni. Titul s názvem "Život v sedle - Autorizovaný příběh Josefa Váni"" zevrubně popisuje vzestupy i pády, které král koňáků ve svém životě prodělal.

Kůň se tak stal velkým tématem Pavla Kováře. Považuje ho za krásné zvíře, nejvíce ho ale zaujaly příběhy, které se s ním pojí. Konkrétně ty, které prožil v sedle Josef Váňa. A jakými vlastnostmi se podle Pavla Kováře může náš nejslavnější žokej pochlubit? "Pepík je přírodní úkaz, neuvěřitelně silnej, který si jde za svým cílem. Jeho životní peripetie jsou náplní té mé knížky. Je přímočarej, všechno řeší hned na rovinu, je naprosto zásadovej.“
Další kniha z tohoto prostředí, kterou Pavel Kovář právě dokončil, vyjde letos před Velkou pardubickou. Budou to prý samostatné příběhy a povídky z dostihového prostředí.

Klisna Kordula koně Převalského se vrací do mongolské stepi

Pavlu Kovářovi se ale už také stalo, že se svým příběhem narazil. "Nebylo to časté, ale vzpomínám si, že jsem popsal takový smutný osud žokeje z Chuchle, který jel na koni, tam byla nějaká díra v dráze, spadli a žokej se těžce poranil, s trvalými následky. Já jsem naprosto nevinně napsal, jak se to událo, a ozval se majitel toho koně a chtěl žalovat vydavatelství, že jsme poškodili jeho jméno. Přitom tam ale nebylo uvedeno ...“

Nicméně Pavel Kovář nezměnil názor na to, že lidé, kteří se kolem koní motají, jsou bezvadní. "Celý týden mají ruce od hnoje a od vidlí, potom se v neděli obléknou do navoněnejch dresů, vyparáděj se, jdou do sedla a kolikrát si příšerně namlátěj. Jsou to ale podle mě sportovní hrdinové a jejich příběhy mě zajímaly a zajímají,“ dodává.

Dostihový závod

Pokud vás povídání Pavla Kováře zaujalo a rádi byste se dozvěděli něco víc o jeho názoru na bulvár či zajímavosti ze života Miloše Kopeckého, poslechněte si záznam pořadu v audioarchivu Dvojky ČRo. Provázela nás moderátorka Marie Retková.

autor: Eva Belzová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.