Máte už hole pro nordic walking?

25. červen 2012
Rada pro tento den

Tzv. severská chůze se dvěma speciálními holemi se těší čím dál tím větší oblibě. Radost z toho mají také lékaři, kteří oceňují hlavně to, že tento způsob chůze zapojuje i další části těla a snižuje zatížení dolních končetin. Hole je ovšem třeba správně vybrat.

Jak správně vybrat?
Určitě zvolíme hole odpružené, aby tlumily rázy zatěžující především zápěstí rukou.
Hole musejí být lehké (karbonové, hliníkové), rukojeti pohodlné (např. korkové). Podstatné je, aby padly správně do dlaně − pánská a dámská ruka nejsou stejně velké. Kromě toho jiný tvar mají rukojeti holí na rychlou chůzi, jiný pro chůzi po horách či na turistiku.
Velmi důležitá jsou poutka: Měla by se lehce navlékat na ruku a snadno se nastavovat jejich délka (pro ruku v rukavicích nebo bez nich).
Prakticky všechny hole jsou teleskopické, je tedy možné nastavit jejich délku.

Instruktor Nordic Walking Jan Holeček a Patrik Rozehnal

Ještě před koupí důkladně vyzkoušíme nastavení délky hole i to, jak hůl nastavenou délku „drží“. Ideální je, pokud nám v obchodě umožní cvičně hůl rozebrat a zase složit. Bylo by nepříjemné, kdyby během túry hůlka poklesávala.

Pryžové botky na holích mohou být zkosené pro rychlou chůzi po rovině, nebo rovné pro běžnou chůzi a především pro chůzi v terénu
Již při nákupu holí je dobré se optat, zda lze snadno sehnat nové botky – tato část holí se po čase opotřebuje, v horším terénu se může také uvolnit a ztratit.
Pro turisty se hodí rovné a kratší hole trekové. Velmi dobré výrobky jsou k mání v cenách do 2000 Kč, ovšem kvalita holí se zvyšuje a slušné hůlky lze sehnat již za částky kolem 1000 Kč.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.