Rada pro tento den - 3.9.

3. září 2009
Rada pro tento den

Z nového čísla časopisu Receptář, které vychází tento týden, jsme vybrali rady, jak si zachovat zdravé oči i ve starším věku.

Oči přirozeně vytvářejí slzy - tedy směs vody, oleje a slizu - která zvlhčuje, maže, čistí a vyživuje povrch oka. Vítr, slunce, stárnutí, stres a dokonce i některé léky mohou snížit přirozenou tvorbu slz. Výsledkem jsou suché oči, pálení, svědění, někdy až bolest, zčervenání. Tyto potíže jsou nejen nepříjemné, ale někdy mohou vést i k poškození zraku a jeho ztrátě. Existuje několik způsobů jak chránit a zvlhčovat oči. Například sluneční brýle. Celoroční ochrana před ultrafialovým zářením snižuje pravděpodobnost vzniku problémů se zrakem, stejně jako oční rakoviny či poškození optického nervu. Minimálně jednou denně jíme oranžové nebo červené ovoce či zeleninu. Tyto potraviny, bohaté na vitamin C, významně snižují (až o 77 %) riziko vzniku šedého zákalu. Dbáme na dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin. Ty jsou obsaženy v tučných mořských rybách, nebo také lněném semínku a snižují riziko vzniku věkem podmíněné degenerace sítnice. Pokud již se objeví její příznaky, mohl by pomoci prověřený přípravek obsahující antioxidanty zinek a měď. Jedna z velkých lékařských studií uvádí optimální kombinaci proti stařecké degeneraci sítnice: přípravek by měl obsahovat 500 mg vitaminu C, 400 mg vitaminu E, 15 mg beta-karotenu, 80 mg zinku ve formě oxidu zinečnatého a 2 mg mědi ve formě oxidu měďnatého. Vyhýbáme se doplňkům stravy s vysokým obsahem vitaminů C, E nebo beta-karotenu - studie ukazují, že bez přítomnosti zinku nepomáhají. Pokud kouříme, prostředky s beta-karotenem vůbec neužíváme! Je odborně prokázáno, že kuřákům užívajícím doplňky s beta-karotenem hrozí větší riziko vzniku rakoviny plic. Pokud měl někdo v rodině glaukom - tedy zelený zákal - nebo sami máme zvýšený nitrooční tlak bez známek nervového poškození, požádáme lékaře, aby nám preventivně předepsal oční kapky na snížení tlaku. Je prokázáno, že se tak může výrazně snížit nebezpečí vývoje zeleného zákalu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.