Rada pro tento den - 11.9.

11. září 2009
Rada pro tento den

Ze zářijového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady, jak předcházet žilním chorobám nohou, lidově křečovým žílám.

* Udržujeme si optimální váhu, nejlépe aktivním pohybem, vhodná je především každodenní chůze, dobré je i plavání, běh na lyžích. Pohybujeme se i během pracovních přestávek, nejezdíme výtahem.
* Nosíme kvalitní boty na nízkém podpatku. Takto budeme více propínat svaly lýtek a pumpovat krev nahoru.
* Po koupeli mažeme kůži nohou, abychom ji zvláčněli. Použít lze pleťová mléka z kosmetických obchodů, ale i běžné krémy a masti - například Indulonu. MUDr. Karel Bartík z Oddělení cévní chirurgie Nemocnice Na Homolce říká, že jeho pacienti si velmi chválí vepřové sádlo. Někteří si ho dokonce sami škvaří doma a přidávají do něj měsíček zahradní.
*Žilám velmi nesvědčí kouření - odepřeme si je tedy.
* Pojivovou tkáň posiluje vitamin C a flavonoidy, které jsou obsaženy v brusinkách a borůvkách, v černém rybízu a zeleném čaji.
* Správnou pružnost žil mohou pomoci udržet i doplňky stravy s rostlinnými výtažky: například výtažek z jírovce maďalu, který zvyšuje pružnost žil, posiluje jejich chlopně. Pevnost cév a pojivových tkání pak zvyšuje extrakt z pupečníkovce asijského (gotu kola). Výtažky z obou rostlin obsahuje například doplněk stravy Varixinal, který je navíc obohacen o výtažek z listnatce bodlinatého, který omezuje tvorbu otoků a výtažek z borůvky, který je antioxidantem. Především za horka a při cestování je pak pomáhá chladivý gel stejné značky, který zmenšuje otoky a znásobuje účinek tablet.
* Při potížích můžeme zkusit obklady z odvaru dubové kůry nebo vilínu virginského.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete na našich webových stránkách praha.rozhlas.cz. Celý článek najdete v zářijovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.