Rozhlas u plotny - 23.1.
Míšeninka s hříbky 50 gr sušených hub /hříbky/nebo lanýže /Tartuffe/, (lžičky muškátového květu), lžičky muškátové kuličky, 1 lžička sušeného /nebo čerstvého zázvoru/
pokud použijete hned,pepř čerstvě mletý, můžete použít na
vychucení do polévek,do rýže, na brambory, na masa ke grilování,
nebo pečení, do omáček atd.
Houby hodně vysušíme, rozmixujeme na prášek a přidáme ostatní
ingredience.
Nebo šalvějová na jehněčí, tymiánová, majoránková atd.
Másla, Žluté ze šafránu a smetany, zelené ze špenátového tvarohu,
bylinkové, račí, čokoládové, atd.
Masopust a tučný čtvrtek
Krev v lidové kuchyni (v létě na
poutích oblíbená pochoutka)
krvavá jelítka z máčeného a mletého zrní a krve
Krevní bramboráček /Halapač/ s kysaným zelím a jablky 4 osoby
500gr krve /vepřové nebo husí/, 500 gr nahrubo nastrouhaných
brambor/ vařené krupky/, 3 stroužky česneku, majoránka podle
chuti, sůl, čerpý pepř, 100gr kysaného zelí 4 ks jablíček z kysaného
zelí, 100 gr cibule, 50 gr oleje nebo sádla, trochu ccukru, kmín,
Krev smícháme s vymačkanými nastrouhanými bramborami, osolíme,
opepříme, přidáme majoránku/je lepší čerstvá, najemno utřený česnek se solí. Pečeme buď rozetřené na vymazaném plechu v troubě, nebo jako malé bramboráčky na pánvičce.
Zelí vypereme, překrájíme na menší kousky. Na oleji osmažíme
dozlatova cibulku, přidáme cukr, a mícháme, aby cibulka
zkaramelizovala.
Přidáme zelí, kmín, vložíme kysaná jablíčka , podlijeme vodou a
dusíme. Zelí nezahušťuji, ale odvařím, pokud má někdo přece jen
ráději zahuštěné zelím lze zahustit nastrouhanou bramborou.
Hlemýždi o vánocích (česká tradice, postní jídlo, nejlepší od
dubna do června sběr)
Pochoutka pro pasáčky na ohni pečené velké lesní, předsudek,
nezdomácněli v lidové kuchyni pouze jako pochotka m욍AN SKÉa
šlechtické KUCHNY
Salát s hlemýždi v křenu
2 hlavičky salátu, 24 ks vařených hlemýždů, 50 gr čerstvého
křenu, podle chuti octa nebo citronové šťávy,, 1 lžíce olivového
oleje,
sůl, špetka cukru
Salát opereme, rozdělíme na talíře, do mísy nastrouhame křen,
ochutíme solí, cukrkem, přidáme olej a citronovou šťávu, vše
promícháme,
Vložíme hlemýždě a zamícháme. Rozdělíme na talíře a podáváme jako
předkrm nebo lehkou večeři s černým chlebem