Rozhlas u plotny - 23.1.

Rozhlas u plotny

Míšeninka s hříbky 50 gr sušených hub /hříbky/nebo lanýže /Tartuffe/, (lžičky muškátového květu), lžičky muškátové kuličky, 1 lžička sušeného /nebo čerstvého zázvoru/

pokud použijete hned,pepř čerstvě mletý, můžete použít na vychucení do polévek,do rýže, na brambory, na masa ke grilování, nebo pečení, do omáček atd.
Houby hodně vysušíme, rozmixujeme na prášek a přidáme ostatní ingredience.
Nebo šalvějová na jehněčí, tymiánová, majoránková atd.
Másla, Žluté ze šafránu a smetany, zelené ze špenátového tvarohu, bylinkové, račí, čokoládové, atd.

Masopust a tučný čtvrtek
Krev v lidové kuchyni (v létě na poutích oblíbená pochoutka)
krvavá jelítka z máčeného a mletého zrní a krve

Krevní bramboráček /Halapač/ s kysaným zelím a jablky 4 osoby
500gr krve /vepřové nebo husí/, 500 gr nahrubo nastrouhaných brambor/ vařené krupky/, 3 stroužky česneku, majoránka podle chuti, sůl, čerpý pepř, 100gr kysaného zelí 4 ks jablíček z kysaného zelí, 100 gr cibule, 50 gr oleje nebo sádla, trochu ccukru, kmín,
Krev smícháme s vymačkanými nastrouhanými bramborami, osolíme, opepříme, přidáme majoránku/je lepší čerstvá, najemno utřený česnek se solí. Pečeme buď rozetřené na vymazaném plechu v troubě, nebo jako malé bramboráčky na pánvičce.
Zelí vypereme, překrájíme na menší kousky. Na oleji osmažíme dozlatova cibulku, přidáme cukr, a mícháme, aby cibulka zkaramelizovala.
Přidáme zelí, kmín, vložíme kysaná jablíčka , podlijeme vodou a dusíme. Zelí nezahušťuji, ale odvařím, pokud má někdo přece jen ráději zahuštěné zelím lze zahustit nastrouhanou bramborou.

Hlemýždi o vánocích (česká tradice, postní jídlo, nejlepší od dubna do června sběr)
Pochoutka pro pasáčky na ohni pečené velké lesní, předsudek, nezdomácněli v lidové kuchyni pouze jako pochotka m욍AN SKÉa šlechtické KUCHNY

Salát s hlemýždi v křenu
2 hlavičky salátu, 24 ks vařených hlemýždů, 50 gr čerstvého křenu, podle chuti octa nebo citronové šťávy,, 1 lžíce olivového oleje, sůl, špetka cukru
Salát opereme, rozdělíme na talíře, do mísy nastrouhame křen, ochutíme solí, cukrkem, přidáme olej a citronovou šťávu, vše promícháme,
Vložíme hlemýždě a zamícháme. Rozdělíme na talíře a podáváme jako předkrm nebo lehkou večeři s černým chlebem