Rada pro tento den - 7.4.

7. duben 2008
Rada pro tento den

Z dubnového čísla časopisu Receptář jsme vybrali rady šlechtitele inženýra Václava Jabůrka, jak množit a prořezávat šeříky.

Jednou z možností, jak šeříky rozmnožovat, je štěpování. Rouby štěpujeme na jedno až dvouletou podnož ptačího zobu (Ligustrum vulgare). Po třech letech ve školce šeříky zesílí natolik, že je možné vysadit je na trvalé stanoviště. Musí to být asi 15-20 centimetrů hlouběji než rostly ve školce, aby naroubovaná část během tří let vytvořila vlastní kořeny, a unikla tak z vlivu podnože. Ještě lepší je získávat kultivary šeříků už jako pravokořenné rostliny. Všechno, co vyrůstá kolem keřů od kořenů jsou kultivary, které jsou v každém znaku identické s mateřskou rostlinou. Pravokořenné rostliny také rychleji rostou, tvoří silnější rostliny s více výhony, jsou vitálnější, mají rozsáhlejší kořenový systém a také začínají dříve a bohatěji kvést.

Pokud jde o prořezávání, šeříkové keře nejsou na řez nijak náročné. Letní řez pokud možno omezujeme jen na odstraňování odkvetlých lat, zimní řez nebývá nutný. Po několika letech je možné provést hluboký zmlazovací řez. Na mladém dřevě pak vyrostou kvalitní velké laty květů. Jednoleté výhonky z prořezu můžeme použít k hřížení. Ohneme je a silnými dráty je přiháčkujeme do vykopaných vodorovných brázd. Když dosáhnou délky 5-8 cm, prosypeme je jemnou zeminou. Jak budou letorosty narůstat, postupně přisypáváme zeminu až do výšky 20 cm. Po třech letech pohřížené výhony opatrně vyzdvihneme z půdy, zakořenělé části oddělíme a zasadíme je do školky k dalšímu dopěstování. Přesazení velmi dobře snášejí i starší šeříkové keře, musíme je však vykopat s dostatečně velkým kořenovým balem a patřičně zkrátit větve. Po přesazení je nutné keře zpočátku podle potřeby zalévat.

Spustit audio