Menáž týdne: Hovězí haše

10. únor 2015

Chléb a maso pohromadě - pokrm ideální při pochodech i v boji. Hovězí haše, další z řady vojenských receptů, lehký na přípravu i stravitelnost, poživatelný i za studena.

Hovězí haše

(hovězí) maso
houska, chléb nebo suchar
žloutek
tuk
česnek
cibule
pepř
majoránka
sůl

Maso se připraví právě tak, jako na syrový sendvič (tedy vlastně tatarský biftek), totiž: čistá svalovina se jemně naseká, osolí a smíchá s kořením (na 1 porci lze například vzít 1 stroužek česneku a půlku roztlačené cibule; pepř, majoránka a tymián se utlučou v hmoždíři).

Mezitím se nastrouhá houska nebo chléb či suchar částečně najemno, částečně nahrubo. Strouhanka se použije pro obalení bochánků; hrubší se namočí ve vodě a vmíchá se do ní žloutek, poté se s touto houskou smíchá maso na tuhé těsto. Z něj se formují bochánky, které se dají do kastrolu, ve kterém je rozpuštěný tuk a na mírném ohni se smaží za pilného obracení. Jestliže je oheň příliš silný, bochánek se navrch spálí a uvnitř zůstane syrový.

Rada menagemeistera:

„Budiž jednou provždy připomenuto, že pokud je tu a tam něco zapotřebí - jako například vejce, a ono není, netřeba hned ztrácet odvahu. Jde to i bez toho, jen není nutné hned bručet, nýbrž raději si víc loknout z feldflašky.“

Zdroj: Petr Havel, Milan Hodík, Pavel Landa: Vojenská kuchařka totiž Kuchařská kniha c. a k. vojska

Spustit audio