Menáž týdne: Smažené žemlové řízky
Ani telecí, ani vepřový, ani kuřecí. Správný voják jí jedině žemlový řízek! Potřený zavařeninou a posypaný cukrem ze skořicí...
Smažené žemlové řízky:
žemle (veky)
víno
vejce
strouhanka
sádlo
zavařenina
cukr
skořice
Ze žemle (veky) se nakrájí na prst silné plátky, namočí do vína, pak do rozšlehaného vajíčka a nakonec se obalí ve strouhance. Pak se v rozpáleném vepřovém sádle osmaží do zlatožluta. Tuku musí být tolik, aby v něm řízky mohly plavat. Osmažené řízky se potřou zavařeninou a posypou cukrem se skořicí.
Zdroj: Petr Havel, Milan Hodík, Pavel Landa: Vojenská kuchařka totiž Kuchařská kniha c. a k. vojska