Artěmij Troickij: „V čele Ruska má být žena“

8. duben 2013

Ruský aktivista a nezávislý novinář Artěmij Troickij prožil část dětství v Praze. V rozhovoru se nám svěřil, že zkušenost se sovětskou invazí do Československa v roce 1968 na něj hluboce zapůsobila a zřejmě právě v tomhle negativním zážitku bychom mohli najít začátky jeho politického a společenského aktivismu. Troickij se stal jedním z prvních rockových hudebních kritiků v SSSR a taky na počátku 70. let jedním z prvních sovětských DJů.

Koncept diskotéky byl tehdy u nás něčím naprosto neznámým. Slovo diskotéka připomíná ruské slovo bibliotéka – tedy knihovna. Zpočátku proto za mnou lidi často chodili a chtěli, abych jim svoje desky půjčil domů. Když jsem odmítnul, tak pak byli hrozně překvapení, proč jim album, které se jim líbilo, nechci půjčit,“ vysvětluje Artěmij.

Na počátku 80.let uspořádal Artěmij Trockij v SSSR historicky první rockový festival. Bylo to v gruzínském Tbilisi a dorazilo na něj zhruba 1500 lidí. Sovětský režim festival povolil proto, že v roce 1980 se v Moskvě chystaly letní olympijské hry a sovětští vůdci si chtěli v té souvislosti vylepšit image a ukázat svou benevolenci.

Počátkem 90. let začal Artěmij Troickij pracovat v rádiu. Na rozhlasových vlnách alternativní ruské stanice Echo Moskvy působí dodnes. Kromě toho vyučuje hudební žurnalistiku na vysoké škole a je aktivní mnoha politických a ekologických organizacích. V poslední době se velmi angažuje v boji za osvobození dvou členek skupiny Pussy Riot. V rozhovoru pro Radio Wave řekl, že „ruské ženy ukázaly, že mají víc kuráže než muži. Umím si představit, že novou politickou vůdkyní Ruska by se v budoucnu stala žena s kořeny v umělecké scéně.“ Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio