Jak moc změnily nové technologie newsroomy po celém světě, zjistí nový průzkum

29. červenec 2016

Mezinárodní centrum pro novináře se rozhodlo udělat průzkum, který by měl zjistit, jak nové technologie mění způsob práce v newsroomech.

Když byla letos do světa vypuštěna kauza tzv. Panama Papers, a stala se nejen triumfem investigativní žurnalistiky, byl to jeden z důkazů, který jasně dokládal, jak nepostradatelné jsou, pro novinařinu a reportáže jako takové, nové technologie. Stovky novinářů z celého světa spolupracovaly na tom, aby takovýto projekt vznikl – a s podivem se podařilo celý proces utajit i přesto, kolik lidí se na něm podílelo.

Ačkoliv však technologie vládnou již většině newsroomů, samotný průmysl ještě nemá dokonalý přehled o tom, jak daleko tyhle technologie jednotlivé redakce zasáhly. Proto se Mezinárodní centrum pro novináře (ICFJ) rozhodlo udělat první průzkum tohoto druhu, který by měl odpovědi na tyto otázky přinést.

„Myslíme, že by bylo přínosné zjistit, jaké trendy jsou takzvaně „in“ v jednotlivých státech a redakcích,“ říká prezident ICFJ Joyce Barnathan. Výsledky by se mohly inspirovat menší redakce, ale i velké mediální domy z celého světa, které by díky tomuto mohly snadněji navázat spolupráci.

Kromě otázek, které budou zjišťovat, jaké technologie redakce využívají nejčastěji, by měl dotazník také ukázat, jakým způsobem zapracovávají data do svých příspěvků. Dále se zaměří na to, jak technologie ovlivňují například organizační strukturu v newsroomech, jaké nové pozice díky nim vznikly a jak se kvůli nim změnil výběr nových reportérů.

Jak název dotazníku napovídá (The State of Technology in Global Newsrooms), cílem je nabídnout globální přehled, i proto bude dotazník přeložen do sedmi světových jazyků. Tvůrci si od toho slibují, že díky tomu ukáže nejkompletnější obraz.

Zatím jediný problém, se kterým tvůrci dotazníku bojují, je jakou metodologii zvolit – v tuto chvíli to vypadá, že všechny instituce, které se průzkumu chtějí zúčastnit, si budou muset počkat až do března následujícího roku. Výsledky by pak měly být známy nedlouho poté.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio