Kamila Varadzinová: Stáž na London School of Economics předčila mé očekávání

24. červen 2014

Kamila Varadzinová, redaktorka nových médií Českého rozhlasu zvítězila v soutěži Evropské vysílací unie se svým projektem použití volební kalkulačky jako přidané hodnoty volebního zpravodajství. V dubnu odjela na prestižní stáž na univerzitě London School of Economics. O své zážitky a dojmy z této prestižní novinářské stáže se s námi podělila v následujícím rozhovoru.


Český rozhlas je od roku 1993 členem Evropské vysílací unie (EBU), která sdružuje evropská veřejnoprávní média, zprostředkovává mezinárodní spolupráci a hájí jejich zájmy. EBU zorganizovala tuto stáž prostřednictvím soutěže vypsané pro zaměstnance veřejnoprávních vysílatelů, jež jsou členy EBU. Kamilin projekt zvítězil jako jediný z Evropy nejen vzhledem k jeho inovativnímu charakteru, ale i k přihlédnutím k veřejnoprávní hodnotě volební kalkulačky jakožto nástroje, který pomáhá občanům utvořit plně informovaná a nezávislá volební rozhodnutí.

Obdobnou stáž získala v loňském roce reportérka Nadja Hahn z rakouského ORF. Ta se zaměřila na to, jakým způsobem sociální sítě ovlivňují kvalitu rozhlasové žurnalistiky.

Jaký je váš celkový dojem ze stáže? Splnila vaše očekávání?
Jednoznačně ano. Stáž v Londýně splnila a předčila jak moje pracovní, tak i osobní očekávání.

Nadchla mě ihned univerzitní knihovna, kde najdete snad úplně všechno. V on-line podobě tu jsou dostupné nejen knihy, ale prohledávat můžete i novinové články ze všech evropských periodik.

Jako stážistka jsem měla vždy dveře otevřené a mohla jsem navštívit jakoukoli přednášku nebo diskuzní panel v rámci London School of Economics (LSE). Nejpřínosnější pro mě však byla možnost mluvit osobně s novináři a tvůrci volebních kalkulaček.

Například díky setkání s Martinem Stabem, ředitelem Interactive News ve Financial Times, jsem mohla zjistit, jak volební kalkulačku a její použití v současné době řeší tyto prestižní komerční noviny. Řadu praktických doporučení jsem pak získala od Jonathana Brightna, profesora na oxfordské univerzitě a tvůrce anglické volební kalkulačky pro volby do evropského parlamentu.

Jak vypadá život na London School of Economics?
LSE sídlí v centru Londýna. Je to odtud kousek například na Trafalgar Square nebo do Shakespeare's Globe Theather. Školní campus tvoří nesourodé uskupení starších a úplně nových budov. Najdete tu starý domek zmiňovaný v povídkách Charlese Dickense, ale i super moderní budovu campusu, která byla postavena před rokem.

Více jak polovina studentů nejsou Britové, a tak tu slyšíte angličtinu se všemi světovými přízvuky.

Opravdovým srdcem univerzity je však knihovna, která je otevřená neuvěřitelných 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Zde se spolu studenti tradičně setkávají.

Co oceňujete na stáži nejvíce?
Kromě toho, že jsem získala neocenitelné informace a zkušenosti ohledně fungování on-line volebních nástrojů, jsem měla možnost nahlédnout do toho, jak fungují jiné novinářské domy.

Neocenitelná pro mě byla pomoc a vedení Charlie Becketta, se kterým jsem mohla otevřeně diskutovat o projektu, ale i aktuálních problémech, které se řeší v ústavu Medií a komunikace na LSE.

A nejhezčí zážitek z Londýna?
Těch hezkých zážitků byla spousta. Silný dojem mám z celkové atmosféry. Londýn je živý a multikulturní, na ulicích tu kromě Angličanů v tweedových sakách běžně potkáváte jak Afričany v tradičních oděvech, tak i Araby v galábkách. Můžete tu najít bistra a fastfoody, kde vaří jídla ze všech koutů světa. Okouzlená jsem byla Britským muzeem.

A co byl naopak nejhorší zážitek?
Tak to by vyhrálo asi Londýnské metro. Londýn se rozrůstá neuvěřitelně rychle a městská hromadná doprava praská ve švech. Vlaky metra mají často zpoždění, díky poruchám semaforů se provoz někdy zastaví úplně a autobusy se v centru musí prodírat neustálou zácpou aut.

Bylo mi řečeno, že i Angličan se každé ráno zaraduje, když se dostane tam, kam potřeboval.

Jak to bude dál s projektem volební kalkulačka?
Díky předaným zkušenostem jiných a výzkumům chování volebních kalkulaček se mi ujasnila představa o možnostech návrhu české volební kalkulačky pro podzimní volby do senátu a do zastupitelstev obcí. V Centru nových médií (CNM) teď musíme připravit prezentaci pro naše vedení.

Přemýšlíte už nad nějakým novým projektem?
V CNM mě právě zaměstnávají dva probíhající projekty. Pracujeme na návrhu aplikace, která by umožnila automatizované stříhání audií a usnadnila tak práci webeditorům při publikaci pořadů na internet. A hodně mě baví práce na přípravě nové podoby intranetu Českého rozhlasu, první verze, určená k otestování zaměstnanci bude spuštěna už za pár týdnů.

autoři: lf , Zdeněk Novosad
Spustit audio