Le Mouv': stanice s duší rocku

1. listopad 2014

Představujeme tři zahraniční stanice pro mladé, které letos přivítáme na PRESSpektivách. V druhém díle zavítáme do Francie.

Francouzská stanice Le Mouv' patří mezi stanice veřejnoprávního vysílatele Radio France. Orientuje se na mladé publikum.

Le Mouv' začala vysílat roku 1997. Po hudební stránce hraje především alternativní rock. Díky tomu je považována za stanici "s duší rocku," což se týká nejen žánru hrané hudby, ale i životního stylu.

Předchůdcem Le Mouv' byla stanice Radio 7, která vznikla v roce 1980, ale po osmi letech skončila a přeměnila se na stanici se zpravodajským formátem nazvanou France Info.

Logo

Vytvoření stanice pro mladé koncem 90. let mělo své opodstatnění. Taková stanice Radiu France znatelně chyběla. Původně byl formát Le Mouv' značně různorodý; postupně se ustálil na rockové hudbě. Díky novým FM frekvencím stanice postupně pronikala i do menších francouzských měst.

Po roce 2000 začala stanice digitalizovat své vysílání. K pátému výročí svého založení představila Le Mouv' nové logo. Z původní kvóty na hudbu, která činila 90%, se slevilo na 70%, čímž Le Mouv' přestala být primárně hudební stanicí, nicméně hudba ve vysílání stále dominuje. Le Mouv' však vysílá i diskusní pořady a mluvené slovo, pořady o životním prostředí, kultuře a podobně.

Le Mouv' cílí na posluchače ve věku 18 až 30 let. Stanice sídlí v Paříži. A jak zní? To můžete posoudit na jejím internetovém přehrávači.

autor: lf
Spustit audio