Nedávno shodila ceduli ON AIR, teď už připravuje pořad

21. březen 2014

Na podzim 2013 patřila v rámci Kreativní dílny PRESSpektiv do skupiny pro Radio Wave. Společně s kolegy připravovala rozhlasový příspěvek pod vedením redaktora Roberta Candry. Teď už Anna Zunová potkává Roberta na chodbách Českého rozhlasu a jsou kolegové. Anna totiž začala po účasti na PRESSpektivách spolupracovat na přípravě pořadu Universum.

Aničko, Vy spolupracujete s Českým rozhlasem, jak jste se k tomu dostala?
Začala jsem vlastně záhy poté, co jsem nastoupila na žurnalistiku. Už třetím rokem teď dělám v karlínské redakci kulturní tipy pro Reginu. Byl to ideální start, když jsem přišla do práce poprvé, neuměla jsem stříhat a mluvila jsem tak, že se mě po každé druhé větě lidé ptávali: „Cože? Promiň, nerozuměli jsme ti…“ Byla to skvělá škola. Snad ještě lepší než ta, kterou studuji na Karlovce.

Co Vaše práce zahrnuje? A jaké máte zatím zkušenosti?
Jak už jsem naťukla, v Regině jde teď už spíš o kancelářskou práci…obvolávám lidi, nahrávám s nimi rozhovory přes telefon a následně vystříhám všechny „ehm“ a přeřeky, aby zněli chytřeji. Pak už jen dopíšu ohlášení a zpráva je na světě.
Po PRESSpektivách se jsem se navíc dostala i do Radia Wave. Tam čas od času natočím reportáž, což mě neuvěřitelně baví. Plus mi Pavel Cyprich nabídl, abych s ním připravovala pořad Universum. To je pro mě úplně nová zkušenost. Když jsem šla poprvé do studia (ještě ne jako moderátorka, ale jako host právě po PRESSpektivách), jakmile se rozsvítila červená cedule ON AIR, povedlo se mi ji shodit ze zdi a totálně tak nabourat první vstup…ale o tom to asi trochu je. Líbí se mi, že jsem byla hozená do vln Radia Wave, i když občas mívám pocit, že bych ještě užila nafukovací rukávky.

Matěj Štýs a Michaela Zumrová, Anna Zunová

Chtěla jste vždycky „dělat rádio“?
Rozhodně ne…já ani nechtěla vždycky dělat novinářku. Dokonce i teď, když letos (snad) dodělám bakaláře, jsem si pohrávala s myšlenkou podat si přihlášku třeba na FTVS nebo na zahradní architekturu. Pak mi ale došlo, že neudělám salto, maluji jako dítě a… že asi to, co teď dělám, mě jednoduše baví ze všeho nejvíc. Nechce se mi vyloženě rozhodovat, jaký typ média mi přijde nejlepší. Ve škole takřka denně musím šaškovat před kamerou a nebudu tvrdit, že se mi to nelíbí. Co ale miluji na Rozhlasu je skutečnost, že redaktoři mohou fungovat jako samostatná jednotka. Řeknu – hele, šla bych natočit tohle nebo tamto – a stačí jen vzít diktafon a pustit se do práce. Žádný kameraman, žádní střihači – můžete si věci dělat podle sebe…


Vy jste se loni zúčastnila Kreativní dílny mezinárodního projektu PRESSpektivy. Co na ní oceňujete nejvíc?
Že mě dílny nakoply. Jsem typ člověka, co se hrozně rychle pro něco nadchne, ale když daná věc pak nějakou dobu stagnuje nebo se nevyvíjí kupředu, hledám změnu. V době PRESSpektiv jsem na škole byla už třetí rok a stejně tak dlouho v Karlíně. A s mojí povahou se mi automaticky v hlavě začaly rojit myšlenky, jestli nezabředám do stereotypu a jestli bych neměla zkusit něco úplně nového. Tenhle projekt mi ale dokázal, že chci být novinářkou. Za to všem lektorům i organizátorům dlužím veliké díky.

Anna Zunová a tým PRESSpektiv


Co byste doporučila zájemcům o Kreativní dílnu?
Jděte do toho! Není se třeba ničeho bát. I když jste spíš pisálci nebo vás ambice ženou na televizní obrazovky, proč si nechat ujít šanci poznat něco trochu jiného? Když jsem ještě na střední slyšela lidi mluvit o Českém rozhlase, představila jsem si partičku stárnoucích nudných kravaťáků…možná, že i vy se budete divit, jak živé a energické lidi na vinohradských chodbách můžete potkat!


Vy ještě studujete. Jak vidíte svou budoucnost?
I když mě kamarádi mají za občas až notorického plánovače, budoucnost zatím nalinkovanou nemám. Ne snad, že by se mi to nelíbilo. Jenže některé věci prostě předpovědět nejde. Kdyby mi ještě o prázdninách někdo řekl, že budu moderovat pořad na Wavu, ťukala bych si na čelo. Takže žádné zásadní plány do budoucna nemám. Což ale, aspoň myslím, nemůže mi 21leté holce nikdo za zlé…

autor: adh
Spustit audio