Norsko: posluchači následují rádio na jeho digitální platformy

16. březen 2017

Vypínání analogového vysílání v Norsku i nadále pokračuje - co na to posluchači?

Vypínání analogového rozhlasového signálu v Norsku i nadále pokračuje. V prvním regionu, kde se tak stalo, zůstává poslechovost i nadále vysoká, ačkoliv aktuálně čelí poklesu, který však bude mít podle odhadů pouze dočasný charakter.

„Obecně však posluchači zůstali věrni svým zvykům a spolu s vypnutím analogu následovali rozhlasové vysílání na digitální platformy. V době velkých technologických změn se navíc lidé potřebují adaptovat – i proto jsme zaznamenali pokles,“ řekl k aktuální situaci Ole Jørgen Torvmark, generální manažer norského digitálního rádia (DRN), které v zemi reprezentuje celoplošné rozhlasové stanice.

Dva měsíce po vypnutí analogového signálu je poslechovost v oblasti Nordland na 64 %, před vypnutím to bylo 74 %. Průzkum prováděla společnost Kantar TNS v devátém týdnu po 11. lednu, tedy datu, kdy se v oblasti začalo FM vysílání vypínat.

Nejpoužívanější platformou pro poslech rádia v oblasti Nordland je aktuálně síť DAB – tu poslouchá až 81 % zdejších obyvatel, přičemž před vypnutím to bylo 57 %. „Síť DAB patřila u posluchačů mezi nejpreferovanější platformy již několik posledních let. Po vypnutí FM signálu její popularita, jak ukazují výsledky, ještě vzrostla. To může být buď silnou podporou a prosazováním této platformy v médiích, ale také tím, že je z uživatelského hlediska nejpřístupnější. Publikum chce zkrátka i nadále poslouchat rádio tradičním způsobem,“ doplnil Torvmark.

Text je přeložen a editován, původní verzi uveřejněnou na serveru radio.no najdete zde.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio