Norsko vypíná FM. Změna k lepšímu, nebo kontroverzní krok?

18. leden 2017

Norsko začíná s odpojováním FM rozhlasového vysílání. Tento kontroverzní krok budou bedlivě sledovat i ostatní státy, které o digitalizaci samy uvažují. A zatímco příznivci se radují a argumentují technologickým pokrokem či lepší kvalitou vysílání, kritici tvrdí, že vláda se v tomto směru zbytečně unáhlila a navíc většina obyvatel o tuto změnu ani nestojí.

Opírají se přitom o anketu deníku Dagbladet, na základě které s odpojením analogu nesouhlasí až 66 % Norů. Experti zase argumentují tím, že digitální síť je schopna pojmout více kanálů a má čistší zvuk. Kromě Norska zvažuje vypnutí FM vysílání také Švýcarsko, Dánsko a Velká Británie. Vypnutí analogové sítě začne v severním městě Bodo, a bude postupně pokračovat až do konce roku napříč celou zemí.

Největší zkoušku však zažije automobilová doprava. V Norsku se totiž na silnici aktuálně pobyhuje cca 2 miliony aut, které nejsou vybaveny přijímačem digitálního signálu (DAB). Pro poslech digitálního vysílání si uživatelé mohou koupit speciální adaptér, který stojí zhruba 1 500 norských korun (v přepočtu asi 4 500 Kč).

Expert na digitální média Jan Thoeresen v deníku Dagbladet dodává: „Norští politici se zkrátka rozhodli, že z 15 milionů rádií udělají zbytečná zařízení. Je to špatný nápad.“

Text je přeložen a editován, původní verzi uveřejněnou na serveru bbc.com najdete zde.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio