Školitelka Bára Šichanová: Z jiné perspektivy

21. říjen 2014

Jsem člověk protikladů, ze sportovní rodiny, s diplomem z teorie umění a etnologie. Na Radiu Wave moderuji, školím a vedu moderátory, vyrážím do terénu za lidmi a jejich příběhy. A taky mám svůj Kvér.

Žurnalistiku jsem neměla v plánu studovat, natož se jí živit. Bavil mě spíš výklad obsahů a sdělení, už méně jejich vytváření. Pak stačila špetka zvídavosti a post-pubertálního exhibicionismu a rázem jsem se ocitla na obrazovce zpravodajství regionální televize.

Filozofická fakulta Masarykovy univerzity mi kromě povědomí o významu slova „bohémský“ dala především podněty k samostatnému a kritickému přemýšlení v souvislostech. Také díky studiu managementu se zaměřením na oblast kultury jsem několik let spoluorganizovala nezávislý festival módy.

Své almě mater jsem zamávala diplomovou prací na téma Radio Wave optikou teorie veřejné služby. Náhody prý neexistují, tak snad přízní osudu do týmu stanice pro mladé publikum (jako někdejší fanynka i studentka-pozorovatelka) patřím už čtyři roky.

Původně jsem moderovala ranní/dopolední proudové vysílání – čtyři hodiny, každý všední den. Řehole i dream job, v jehož začátcích mě budily noční můry, že zaspím.

Bára Šichanová a hrobník Jaroslav Šejvl

Dnes bývám nervózní při premiérovém vysílání nového moderátora, kterému předcházejí desítky hodin "vysílání do zdi." I to tvoří podstatnou část mé práce. Starost o moderátory a moderování kořením výpravami mimo komfortní zónu budovy Českého rozhlasu.

Nahrávám, fotím, telefonuji, natáčím…

Zajímají mě konkrétní příběhy, problémy, pohledy z jiné perspektivy, které chci ideálně alespoň na moment zažít. Třeba když se posadím na invalidní vozík a s asistentem absolvuji cestu domů pražskou MHD. Možnost přinášet hodnotný i zajímavý obsah, který má potenciál společnost rozvíjet a posouvat kupředu.

Takových aspektů práce v médiu veřejné služby si osobně cením nejvíc, ať už si jejich naplnění představujeme jakkoli. Pro mě jím je především queer magazín Kvér, jehož jsem moderátorskou polovinou.


PRESSpektivy pro mě znamenají možnost potkat mladé lidi s nápady a energii, kteří budou chtít podobně jako já vytvářet zajímavý obsah z jiné perspektivy.

Spustit audio