Stanou se z novinářů roboti, nebo z robotů novináři? I takové debaty vedou mediální experti

16. duben 2014

Nikdo netuší, jakým způsobem budou děti za dvacet let poslouchat rádio nebo se dívat na televizi.

Je totiž možné, že televize ani rádio už nebudou existovat tak, jak je známe dnes. To si ale netroufnou odhadnout ani zkušení odborníci z branže. Do Prahy přijeli v rámci rozhlasového projektu PRESSpektivy dva významní novináři, kteří kdysi začínali jenom s tužkou a papírem. Teď se pokoušejí odhadnout, jaká je budoucnost žurnalistiky a jestli se z novinářů stanou roboti. A nebo z robotů novináři.

"V BBC chceme po našich reportérech, aby svými chytrými telefony nejen volali, ale i nahrávali zvuk a natáčeli videa. Reportáž tak můžou vytvořit okamžitě, přímo v terénu," říká James Hardy z BBC a mimoděk tak naznačuje, že se z reportérů stávají tak trochu roboti už teď.

Jenže ještě zbývá dostat tu skvělou reportáž do uší posluchačů a očí diváků. A tady už James Hardy váhá, jak to dopadne, ale rádiu věří. "Rádio přežilo nástup televize, internetu a drží se i v éře sociálních sítí. Rádio je velmi aktivní médium a umí se spojit se svými posluchači přes twitter nebo email."

Vysoký padesátník s vizáží anglického gentlemana přijel do Prahy spolu s Mikem Mullenem, který v Evropské vysílací unii vymýšlí způsoby, jak s rozhlasem prorazit v konkurenci všech možných twitterů, facebooků a jiných sociálních novinek.
"Kdo ví, jak to dopadne. V roce 2006 taky nikdo nepředpokládal, že přijde Twitter a celé mediální prostředí změní," zamýšlí se Mike Mullane.

James Hardy, vedoucí BBC News Group

Díky novým technologiím jsou reportéři mnohdy rychlejší než samotné události, což vede k mnoha omylům a k různým novinářským kachnám. Tomu se chtějí vyhnout všichni. I BBC, říká James Hardy: "Rychlost je důležitá, ale především v médiích veřejné služby hraje hlavní roli kvalita. Lidé chtějí slyšet kvalitní nahrávky a vidět dobré obrázky."

To je také jediná jistota. Jak ale bude opravdu vypadat rádio nebo televize za dvacet let, je otázka za všechny peníze. Správnou odpověď neznají ani roboti.

autoři: Denisa Morgensteinová , Jan Studnička , Josef Čermák , kro
Spustit audio