Moderátor PRESSpektiv: Laurent Marceau, manažer festivalu EUROSONIC

24. listopad 2014

Laurent přijal naše pozvání stát se moderátorem Semináře o stanicích pro mladé v rámci letošního ročníku PRESSpektiv na Prix Bohemia Radio.

S hudbou a mladými nadějemi evropské hudby napříč žánry pracuje již téměř patnáct let.

Pracovní život Laurenta Marceau se od jeho počátku až dodnes točí kolem hudby. Laurent začínal jako hudební producent a moderátor na lokálních stanicích ve Francii. V roce 1992 začal pracovat pro britskou BBC, nejdříve se zaměřením pro lokální stanice ve Francii, později se stal hudebním šéfdramaturgem stanice BBC Africa, kde byl zodpovědný za celkový playlist a speciální pořady. Součástí jeho práce bylo také navazování kontaktů s nahrávacími společnostmi a správci kolektivních práv.

V roce 2001 se Laurent stává hlavním manažerem festivalu EBU (Evropské vysílací unie) EUROSONIC, což mimo jiné obnáší koordinaci celého festivalu a komunikaci s mnoha veřejnoprávními rozhlasy. Laurent je hlavním koordinátorem pro různé projekty a aktivity v rámci Evropské vysílací unie zaměřené na hudební výměnu – koncerty známých kapel, rozhlasové dokumenty a drama, či dětskou tvorbu.

Eurosonic Festival je každoroční přehlídkou evropských kapel v žánrech pop, rock, dance, world music atd., která se koná v nizozemském Groningenu a je zaměřena na představení nových talentů. Festival využívá mnoha scén od koncertních sálů přes kluby až po kavárny, přičemž každý rok přivítá až 250 kapel. Kořeny festivalu sahají do roku 1986, ovšem název Eurosonic Festival existuje až od roku 1999.

Festival podporuje Evropská vysílací unie (EBU), jmenovitě rozhlasové stanice pro mladé, které spolupracují v rámci platformy Eurosonic. Každý rok členské rozhlasy EBU nominují a vyšlou "své" zástupce. Veřejnoprávní rozhlasy tak zajistí na tři desítky kapel ze všech koutů Evropy.

autor: Magda Holubová
Spustit audio