EBU a Švédsko se obávají o budoucnost investigativy

23. listopad 2015

Zástupci švédských médií a EBU se staví na podporu investigativní žurnalistiky.

Nejvýznamnější představitelé švédského mediálního prostoru – vydavatelství a komerční televize a rádia – se postavili na obranu investigativní žurnalistiky. V tiskové zprávě, kterou vydali tento týden, urgují svou vlastní vládu a evropské instituce, aby jasně a velmi rychle vyloučily novináře a žurnalistiku z návrhu směrnice EU o obchodních tajemstvích.

EBU je v tomto ohledu masivně podporuje, což také koresponduje s jejich předchozími rozhodnutími a deklaracemi, kde vyjadřují velké obavy o potenciálních omezeních, která by mohla platit pro investigativní novináře, kteří reportují o obchodních aktivitách, jež jsou v zájmu veřejnosti.

Zahrnutí novinářů v návrhu směrnic tak, jak je tomu nyní, jde proti svobodě tisku a ovlivní schopnost novinářů a mediálních společností poskytovat veřejnosti svobodnou a investigativní žurnalistiku.

Původně byla tato směrnice určena k tomu, aby se zabránilo průmyslovým špionážím a nekalé soutěži. Dala by tak přednost zájmům soukromých firem před svobodnou a nezávislou žurnalistikou. To by vytvořilo prostředí právní nejistoty pro novináře, což by mohlo vést k autocenzuře a velkým pokutám pro mediální společnosti.

Původní a nezkrácenou verzi článku najdete ZDE.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio