New York Times spustil španělskou mutaci webu

19. únor 2016

The New York Times spustil v minulém týdnu panělskou mutaci online zpravodajství.

The New York Times vydal v minulém týdnu španělskou mutaci online zpravodajství – je to součást rozsáhlejšího projektu, kdy se noviny snaží prorazit globálně a zdvojnásobit tak příjmy, které jim plynou z digitálního obsahu.

Španělská mutace byla uvedena několik dní před návštěvou papeže Františka v Mexiku. Má v plánu spoléhat se jednak na své španělské zpravodaje, ale v případě důležitých událostí a zpráv bude také články překládat z angličtiny.

Přípravě digitálního obsahu se tak věnuje speciální tým španělských redaktorů, který sídlí v Mexico City, zahrnuje však i novináře kteří přináší informace z Venezuely, Brazílie, Argentiny a Miami. Platforma bude také přizpůsobena mobilním zařízením.

Španělská verze webu je tak zatím zdarma, má velký reklamní potenciál a Times by z těchto uživatelů mohl udělat předplatitele placeného obsahu na webu nytimes.com.

Times si minulý rok nastavil poměrně ambiciózní plán – chce navýšit zisky z digitálního obsahu a to ze 400 milionu dollarů (což jsou hodnoty z roku 2014) na 800 milionů dolarů a to do roku 2020. Zásadní jsou přitom předplatitelé webového obsahu; Times se proto snaží nalákat co nejvíce platících čtenářů ze zahraničí. Minulý týden noviny oznámily, že počet předplatitelů dosáhl počtu 1,1 milionů uživatelů.

The Times také má webové stránky v Číně, tam se však dostaly do konfliktu se státními cenzory. Do budoucna jsou v plánu i další jazykové mutace.

Původní a nezkrácenou verzi článku najdete ZDE.

Spustit audio