Více peněz pro BBC World Service

10. prosinec 2015

Z rozpočtu BBC World Service se v posledních letech spíše škrtalo - i to zapříčinilo omezení jazykové nabídky, ve které se vysílá. Nyní se však karta obrací.

Evropské instituce vysílající do zahraničí, jakým je například BBC World Service nebo Deutsche Welle zažily v minulých letech několik období, kdy se jim z rozpočtu na jejich fungování značně ukrajovalo. I z toho důvodu se postupně zmenšila nabídka cizích jazyků, ve kterých se vysílá. A v některých zemích, jako tomu je například v Nizozemsku, zůstala pouze základní nabídka a to jen na internetu.

Vzhledem ke krizím probíhajícím po celém světě se však vlády postupně vrací k rozšířenějšímu zahraničnímu vysílání. World Service BBC dostane od přelomu let 2017/18 ročně až o 120 milionů Euro navíc, jako podporu od vlády. S tím by měl být navýšen rozsah vysílání a dosáhnout by měl až k půl miliardě lidí po celém světě – zahraniční vysílání by se pak mělo koncentrovat zejména na rusky mluvící regiony, Severní Koreu, Blízký východ a Afriku. Generální ředitel BBC Hall označuje World Service za jeden z nejvýznamnějších kulturních exportů Velké Británie. Trend u těchto služeb jde však trošku jiným směrem než u běžného rádia – zaměřuje se více na rozvoj televizních a internetových služeb.

Aktuálně má World Service dosah okolo 300 milionů lidí, je však vystaven přibývajícími konkurenčními nabídkami zejména z Ruska nebo Číny. V roce 2010 se britská vláda rozhodla World Service již dále nefinancovat a od té doby jdou všechny výdaje na vrub rozpočtu BBC. Nyní je však tento přístup revidován a vysílání bude opět více podpořeno.

Původní a nezkrácenou verzi článku najdete ZDE.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio