CNN zahájila činnost oddělení dronové žurnalistiky

25. srpen 2016

Americká televizní společnost spustila po více než roční přípravě dronovou divizi.

V červnu letošního roku vydala Federal Aviation Administration (agentura ministerstva dopravy Spojených států amerických plnící úlohu státního leteckého úřadu s pravomocí regulovat a dohlížet na všechny aspekty civilní letecké dopravy nad územím USA) pravidla, na základě kterých budou moci žurnalisté bez pilotovací licence využívat drony k novinářským účelům za předpokladu, že projdou speciálním testem. Tato pravidla vstoupila v platnost před měsícem, a proto se již brzy očekává velký nárůst novinářů, kteří budou za pomocí dronů fotit či přinášet jiné informace.

Ale pokud se tak stane, pak bude mít CNN oproti konkurenci velký náskok. Nyní totiž tento americký vysílatel oznámil, že spouští speciální dronovou divizi s názvem CNN AIR, která se bude věnovat přinášení informací ze vzduchu. Zatím na plný úvazek zaměstnává dva operátory, kteří drony ovládají a flotilu asi deseti dronů různých velikostí. Jedná se tak o první oddělení svého druhu v USA v rámci mediální instituce. Příprava přitom trvala šestnáct měsíců.

Čtěte také

CNN si je moc dobře vědoma toho, že pokud budou drony použity nesprávným způsobem, mohou vyvolat rozruch ohledně porušení soukromí nebo dalších zásad žurnalistické etiky. Greg Agvent, který je v CNN ředitelem zpravodajských procesů a stojí za přípravou celé divize, k tomu říká: „CNN je v tomto prostředí již více než 35 let. Máme celkem rozsáhlý systém, kterak k těmto etickým otázkám přistupovat. Tyto záležitosti řešíme navíc na denní bázi a je jedno, jakou technologii při tom využíváme. Drony jsou zkrátka jen dalším nástrojem v našem portfoliu,“ uzavírá.

O tom, co dalšího CNN ohledně dronové žurnalistiky chystá a k jakým účelům slouží drony nejlépe, se dozvíte v původní anglické verzi článku, kterou najdete tady.

autor: Eva Hudzieczková
Spustit audio