Hradečtí lidovci žádají rezignaci poslance Hanuše kvůli volbě Klause

Lidovecký poslanec Jiří Hanuš by měl podle okresního výhoru KDU-ČSL v Hradci Králové rezignovat na svůj mandát. Důvodem je jeho hlasování v prezidentské volbě. Hanuš zvedl ruku pro Václava Klause a tím měl porušit usnesení krajské organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Hanuš

Jiří Hanuš | Foto: Poslanecká sněmovna

Jediný lidovecký poslanec za Královehradecký kraj si svým výběrem z prezidentských kandidátů proti sobě postavil Okresní výbor KDU-ČSL v Hradci Králové.

Místopředseda hradeckých lidovců Vladimír Derner Hanušovi vyčítá, že šel svou volbou Václava Klause proti usnesení krajské organizace, která Václava Klause jako kandidáta nedoporučila.

"On řekl, že nebude rozhodně volit Klause. Tohle mu všichni věřili a v tomto duchu jsme i jeho názor dál našim členům a voličům sdělovali, takže nás velmi zaskočil," uvedl Derner.

Jiří Hanuš pochybení odmítá. Říká, že se řídil jednáním celostátního výboru lidovců, který před první volbou Václava Klause doporučil. Mandátu se vzdát nehodlá.

"Já jsem nikde neměl ve svém programu, koho budu volit za prezidenta, nikomu jsme nic nesliboval. Nabídnul jsem funkci předsedy kraje k dispozici, na tom nelpím, ale mandát jsem nedostal od okresu Hradec a nevidím důvod, proč bych ho měl pokládat," řekl Hanuš.

Při prezidentské volbě byli lidovci rozdělení. Ve třetím kole druhé volby hlasovalo 14 zákonodárců KDU-ČSL pro dosavadního prezidenta Václava Klause a devět pro ekonoma Jana Švejnara.

Martin Hromádka, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme