Poděbradská káva o druhé

21. květen 2015

Káva - přírodní, chutná, voňavá, pokud ji umíte správně užívat, s pozitivním vlivem na lidské zdraví. Tato nesmírně oblíbená pochutina byla tématem dnešního Odpoledne s Českým rozhlasem region, Středočeský kraj, které se tentokrát konalo v sálu poděbradské Kolonády.

Doktorka Kateřina Cajthamlová se spolu s baristou Michalem Křižkou věnovala otázce, jak káva prospívá našemu zdraví a zda nám tento nápoj může pomoci při hubnutí.

Patrik Rozehnal se snažil získat od paní doktorky nějaké schválené denní kávové menu, takové doporučení však nebylo možné dát. Zkrátka, káva je výborná, ale musí se s ní opatrně. Paní doktorka doporučila malou, koncentrovanou kávu typu espressa po obědě, kdy nás může povzbudit v případě, že si nemůžeme dopřát poobědového šlofíka. A pro velké milovníky kávy je akceptovatelná ještě káva s větší porcí mléka po ránu.

Odpoledne s Českým rozhlasem Region v Poděbradech

Večer si ji má dopřát jen ten, kdo potřebuje být vzhůru, musí ale počítat druhý den s únavou. A tím výčet denních káviček končí – což je patrně špatná zpráva pro všechny kávové milce. Je pravdou, že se u nás káva nadužívá, kromě vysoké dávky kofeinu, která může mít negativní vliv na naše zdraví, to nese s sebou i vznik závislosti a to, že povzbuzující účinek kávy už necítíme.

"Kávu by neměli pít lidé s vysokou tepovou frekvencí, poruchami srdečního rytmu, epileptici, lidé s onemocněním trávicího traktu, ledvin, dále lidé úzkostní a nespavci," vyjmenovává MUDr. Cajthamlová.

Nedoporučuje ji ani těm, kteří chtějí zhubnout. Pokud sníží dávky jídla, káva mozek sice probudí, ale tělo mu nemůže poskytnout dost energie, výsledkem je jen zvýšená únava. A pozor, káva lačný žaludek dráždí, budeme–li ji takto nevhodně užívat, můžeme si vyvolat vážné interní onemocnění.

Odpoledne s Českým rozhlasem Region v Poděbradech

Ovšem pro ty chvíle, kdy si můžeme vychutnat bez výčitek pozitivní účinky kávy, byl přítomen zkušený barista Michal Křižka. Přivezl si s sebou jakousi pojízdnou chemickou laboratoř, vysvětlil, jak kávu správně připravovat, a aby přesvědčil obecenstvo o pravdivosti svých slov, měl pro přítomné připravenou i ochutnávku.

Příjemné odpoledne doprovodila svými písničkami Jana Chládková.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio

Naši partneři