Žárovky, rozsviťte se

6. březen 2012

Rozhlas potřebuje mladé tvůrce. Mohou přinést řadu inovací, nápadů nebo alespoň pokračovat v zaběhnuté tradici předešlých generací. Kde ale ty nadějné rozhlasáky brát? Jak je vzdělávat? Potřebují vůbec nějaké vzdělání? Chybí jim motivace? Dostávají dostatečně velkou šanci?

To je jen pár otázek z mnoha, které se snažili zodpovědět účastníci dnešního semináře s názvem „Vyrůstá nám nová generace rozhlasáků?“ který připravilo Sdružení pro rozhlasovou tvorbu.

Kongresový sál v hotelu Bellevue se krátce po deváté hodině naplnil k prasknutí. Celé sezení otevřel úvodní slovem profesor Antonín Přidal. Známý publicista a režisér, kterého v rámci slavnostního zahájení letošního ročníku festivalu Prix Bohemia Radio uvedl Peter Duhan do Síně slávy, se sice na seminář nemohl osobně dostavit, svou řeč tak symbolicky poslal v krátké zvukové nahrávce.

Začínající autory připodobnil k blikajícím žárovkám, které se dožadují pozornosti okolního světa. Malá světýlka ale nejsou dostatečně viditelná, a když už je někdo postřehne, neznamená, že na ně dokáže patřičně zareagovat. I to je jeden úhel pohledu na vzdělávání budoucích rozhlasových tvůrců.

Každý z referujících se zhostil tématu po svém. Profesorka JAMU Alena Blažejovská svou řeč nazvala Nemuset, ale moci. Zdůraznila tím, že nikdo se nesmí do rozhlasové práce nutit, ale každý by měl vědět, že v případě zájmu, má tu možnost podílet se na vysílání.

Seminář Sdružení pro rozhlasovou tvorbu -Vyrůstá nám nová generace rozhlasů?

Spolupracovník ČRo a BBC David Vaughan svou řeč vztáhl na celé rozhlasové vysílání a jeho podobu. Přiblížil posluchačům strukturu britské nejposlouchanější stanice BBC 4.

„Vím, že je to pro vás samozřejmost, ale bohužel se na ní často zapomíná. Rozhlas je v první řadě zábava a vysílání musí být pro posluchače přítelem.“

Za mikrofonem se poté vystřídal pedagog DAMU Jan Vedral, který si položil otázku zda je lepší rozvíjet u studentů kritické myšlení nebo klást důraz na stereotypy.

Diskuzi zakončil Vladimír Príkazský představením Tvůrčí skupiny elévů, kde popsal, jak rozhlas mladé autory vzdělává a připravuje. Zda seminář proběhl podle očekávání, jsme se zeptaly moderátorky semináře Aleny Zemančíkové.

autoři: pan , Radka Holasová
Spustit audio

Naši partneři