Festival dnes vyvrcholí odevzdáním rozhlasových cen i herecké Thálie

5. prosinec 2013

Už za pár hodin se dozvíme vítěze soutěžních kategorií festivalu Prix Bohemia Radio 2013. Těch bylo letos celkem pět. V rámci večera udělí navíc Herecká asociace Cenu Thálie 2013 za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře.

Zájemci mohli svá díla přihlásit do kategorie Dramatu, Pořadu o hudbě, Autoanonce, Zpravodajského příspěvku a Dokumentu. Kromě soutěžních sekcí ale nabídl festival i řadu workshopů, odborných seminářů a koncertů.

Přednášet o klasické literatuře a dramatu ve vysílání veřejnoprávního rozhlasu přijelo osm porotců z různých institucí a z různých koutů Evropy. Z BBC přijel svůj příspěvek přednést kromě jiných i výkonný producent oddělení rozhlasového dramatu David Hunter, za rakouský rozhlas ORF pak přednášel vedoucí kanceláře generálního ředitele Kurt Reissnegger. Workshop na téma „Jak na moderní zpravodajskou reportáž“ pak vedli ti nejpovolanější – ostřílení rozhlasoví reportéři L’ubomír Smatana, Pavel Polák a Andrea Čánová.

Jak na festivale několikrát padlo – bez hudby by nebylo rozhlasu a tak mohli zájemci v programu najít mimo jiné i několik hudebních vystoupení včetně úspěšného koncertu Rádia Wave Stimul Festival. O další jedinečné vystoupení se pak postarali členové Pražského improvizačního orchestru se svými španělskými kolegy. Jejich koncert se udál v jeden čas, ale na dvou místech zároveň, když na dálku spojili dvě hudební tělesa v jednom společném éteru.

Kdo si odnese cenu za nejlepší zpravodajský příspěvek a jak zní nejlepší letošní autoanonce se dozvíme už dnes v 19 hodin ve Studiu 1 na Vinohradské třídě. Celému ceremoniálu budou moci zájemci přihlížet i online. Slavnostním večerem provede Divadlo VOSTO5 a pražské smyčcové kvarteto Epoque Quartet.

Letošního ročníku festivalu se zúčastnilo přibližně 2 500 lidí z řad porotců, přednášejících i návštěvníků.

autor: Petra Novotná
Spustit audio