Porota soutěžní kategorie DOKUMENT

7. září 2016

V letošním ročníku soutěžilo 28 rozhlasových dokumentů, jež zastupovaly všechny významné dokumentaristické a publicistické řady jednotlivých stanic Českého rozhlasu. Osvěžující byla i účast pořadů Rádia Proglas, jež svým statutem komunitního rádia vytváří dobrý předpoklad pro budoucí rozšíření soutěže o studentská nebo internetová rádia. V letošním výběru se podařilo pokrýt velké spektrum společenských, sociálních i kulturních témat, převažovaly však spíše publicistické přístupy k dokumentární tvorbě.

Odborná porota se shodla na tom, že letošní ročník soutěže - zejména veřejná prezentace dokumentů a diskuse o nich, je výbornou příležitostí pro povzbuzení tvůrců a dramaturgů k větší odvaze formálně experimentovat a spoléhat se na výpovědní hodnotu dobře zvukově zachycené situace.


Andrea Hanáčková
– předsedkyně poroty

Andrea Hanáčková

V současné době odborná asistentka Katedry divadelních a filmových studií na Univerzitě Palackého v Olomouci. Svůj teoretický zájem o rozhlasový dokument, dramatickou tvorbu a feature opírá o praktické zkušenosti s rozhlasovou prací (od roku 1992). V teoretické činnosti sleduje hraniční žánry s důrazem na dokument a feature, napsala knihu Český rozhlasový dokument. Poetika žánrů (2010). Pravidelně reflektuje rozhlasovou tvorbu, má blog na stránce dokrevue.cz. Se svými studenty založila a rediguje internetovou stránku Radiodock.cz. V současné době připravuje v Olomouci otevření nového studijního oboru Televizní a rozhlasová studia (od září 2017).



Apolena Rychlíková

Česká dokumentaristka, věnující se převážně společenskému a angažovanému dokumentu. Za sebou má autorské snímky jako Hájek na zámku, Petr v podzámčí, Padá vláda, něco si přej, RODINA, které se účastnily českých i zahraničních festivalů. Ve spolurežii s Martinou Malinovou dala vzniknout filmu Za Adolfa by žádní morgoši neměli žádný práva, který si odnesl speciální uznání poroty v rámci FAMUFESTU 2015. Je autorkou televizního cyklu Expremiéři, v rámci nějž režírovala díl věnovaný Mirku Topolánkovi. Dlouhodobě spolupracuje s Českou televizí v rámci cyklů Intolerance, Nedej se, Náš venkov, svůj zájem o veřejné dění a sociální problematiky (bezdomovectví, rasismus, různé typy sociálního vyloučení, squatting a další) přetavuje do svých filmů. V dokumentu o žižkovském autonomním centru Klinika si vyzkoušela i tvorbu rozhlasového dokumentu.
Mimo svou filmovou činnost je také redaktorkou webového deníku A2LARM, publicistkou, levicovou aktivistkou, feministkou a především matkou dvou dcer - René a Eleonory.



Ondřej Moravec

Je jednou z vedoucích osob programového oddělení festivalu Jeden svět, zaměřeného na dokumenty s lidskoprávní tematikou. Živí se jako novinář, filmař a dramaturg. Do roku 2014 pracoval v České televizi v oddělení kulturní redakce, kde se podílel na denním zpravodajství. Má vystudovaný obor žurnalistika a mediální studia na FSV UK. Na pražské FAMU studuje obor scenáristika a dramaturgie.



Malgorzata Zerwe – Polsko

Vystudovala Akademii výtvarných umění v Gdaňsku. Od roku 1996 pracuje pro Radio Gdansk jako redaktorka zabývající se oblastmi kultury a fíčru. V Polsku za své fíčry obdržela mnoho cen, včetně Prix Melchiory za nejlepší fíčr v roce 2007 a 2010. V letech 1999, 2001 a 2011 byla finalistkou mezinárodní soutěže Deutsh-Polnisch Journalisten. V minulosti byla opakovaně nominována na další mezinárodní soutěže jako Premios Ondas, Prix Europa či Prix Italia. Její akustický fíčr Shipyards: An Industrial Suite byl prezentován na IFC v roce 2006 a ten samý rok vyhrál cenu na soutěži Phonurgia Nova ve Francii. Její dílo Kafka Unchained (spoluautor D. Z. Mairowitz) získalo ocenění nejlepšího fíčru v roce 2015 na Prix Marulic a následně bylo uvedeno v Austrálii, Rakousku, Polsku a nedávno i v České republice. Małgorzata také produkuje dokumenty ve spolupráci s rozhlasy v Německu, Rakousku či Austrálii. Její zvukové instalace jsou prezentovány v polských galeriích současného umění.



Natálie Deaková – Slovensko

Pracuje jako divadelní a rozhlasové režisérka. Pracovala pro Divadlo J. K. Tyla v Plzni, v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, v Českém rozhlase, spolupracuje s celou řadou dalších divadel a institucí – např. Činoherní studio, Divadlo Komedie, Divadlo na Vinohradech, Národní divadlo Brno, Středočeské divadlo Kladno, Švandovo divadlo, Divadlo Letí, Klicperovo divadlo, Meetfactory a další. Celá řada inscenací, na kterých se podílela, se probojovala do světových soutěž (Prix Europe, Pric Marulic apod.)


tajemnice poroty: Klára Illiašová

Spustit audio

Naši partneři