Poslední soutěžní kategorie čeká na verdikt

21. květen 2015

Další den poslechů nejlepších rozhlasových her je za námi. Předsedkyně poroty hodnotící tuto kategorii, šéfdramaturgyně Centra výroby Českého rozhlasu Kristina Žantovská, považuje letošní ročník za velmi zajímavý.

V soutěži se totiž sešly velmi různorodé a zároveň kvalitní texty. „Máme vybráno osm her a jsem sama zvědavá, jak budeme zápasit o prvenství jedné z nich, protože to je nesnadné. Texty jsou rozmanité, mají úplně rozdílné dramatické kvality, žánrově se různí, formálně... bude to velmi zajímavé“, říká Kristina Žantovská.

Odlišnost a zároveň vysoká kvalita jednotlivých příspěvků dokonce vedla porotu k úvahám o změně tradiční festivalové kategorie. „Některé hry jsou nesouměřitelné a my na základě toho přemýšlíme, nakolik má soutěž smysl. Jestli není lepší uvažovat pro příští ročníky o přehlídce, to znamená dát dohromady kolekci věcí, které jsou rozdílné, zajímavé, a ty analyzovat, než se pokoušet nesouměřitelné příspěvky dávat do nějakého měřitelného formátu a říct: Tato hra je nejlepší“, doplnila porotkyně.

Jak dopadne zítřejší zasedání poroty nelze tedy v žádném případě předjímat. Určení vítěze nebude jednoduché, o to s větším napětím je letošní verdikt očekáván.

autoři: Zuzana Šmejkalová , Vilma Častová
Spustit audio

Naši partneři