Prix Bohemia Radio nezapomíná ani na děti

4. říjen 2016

Silné příběhy a dobré vyprávění jsou hlavním cílem dramatické tvorby pro děti. Na tom se shodli všichni účastníci mezinárodní konference o literárně-dramatických pořadech pro děti a mládež v Uměleckém centru Univerzity Palackého.

První festivalový den Prix Bohemia Radio se tu probírala současná dětská tvorba z pohledu rozhlasu, televize i literatury. Prezentujícími hosty byli Zuzana Vojtíšková, Frida Derwinger, Luďek Horký, Andrea Hanáčková, Timotea Vráblová a Katarzyna Hagmajer – Kwiatek.

Luděk Horký z oddělení dětské tvorby v České televize hovořil o současné tvorbě, jakou je například dramatizace komiksu nebo snaha propojit televizi, web a realitu.

„Rozhlas se při tvorbě pohádek hodně zaměřuje na zvukovou stránku a její pestrost. Také se soustředí na více žánrů a celou škálu literárně – dramatických pořadů, jako jsou například sobotní hry pro celou rodinu,“ uvedla Zuzana Vojtíšková z Českého rozhlasu.

Diskuze o tvorbě pro děti

Jaké témata a žánry rozhlas prezentuje, přednesla pomocí výzkumů svých studentů Andrea Hanáčková z Katedry Teorie a dějiny dramatických umění. Ukázalo se, že nejtypičtější tvorba pro mládež reflektuje realitu. Jsou to příběhy ze současného světa. Na druhém místě se v oblíbenosti žánrů objevují pohádky.

Na špatnou vnímavost dětí a orientaci v závažných tématech prostřednictvím čtení nebo poslechu upozornila Timotea Vráblová z Ústavu slovenské literatury.

Čtyřhodinová konference nabídla mnoho témat i zahraničních hostů a vyvrcholila diskuzí se zástupci veřejnoprávních médií ze zemí Visegradské čtyřky a dalších účastníků konference.

Pevnost Poznání se zaplnila dětmi. Rádio Junior zde představilo svůj program

V úterý 4. října patřil Laudonův sál Pevnosti Poznání dětem z olomouckých základních škol. Na festivalu rozhlasové tvorby v Olomouci předvedlo svůj program také Rádio Junior.

Dopoledne s Rádiem Junior plné her

Během zábavného dopoledne se děti dozvěděly spoustu informací ze zákulisí rozhlasového vysílání.

Moderátorka Šárka Fenyková dětem přiblížila proces přípravy rozhlasové pohádky, moderátorka a písničkářka Jana Rychterová pak pro děti přichystala interaktivní zpívání a spoustu soutěží s rozhlasovou tématikou.

Dopoledne s Rádiem Junior plné her
autoři: Irena Svobodová , bbu , Dominika Konečná
Spustit audio